Подешавања Сачуване вести Претрага Navigacija
Подешавања сајта
Одабери писмо
Одабери град
  • Београд
  • Дечани
  • Јагодина
  • Крагујевац
  • Крушевац
  • Ниш
  • Нови Сад
  • Ораховац
  • Панчево
  • Пирот
  • Приштина
  • Призрен
  • Сомбор
  • Суботица
  • Штрпце
  • Ужице
  • Врање
  • Вршац
  • Зрењанин
  • Звечан

БАНКЕ ПОВЕЋАВАЈУ НАКНАДУ ЗА ОДРЖАВАЊЕ РАЧУНА, КЛИЈЕНТИ СЕ ХВАТАЈУ ЗА ГЛАВУ: На провизију годишње оде и до 100 ЕВРА

05.03.2021. 12:46
Пише:
Србија Данас/24 седам
banka
банка / Извор: Фото: СД/Илустрација

Занимљиво је и то да су банке недавно увеле праксу да, у складу са Законом о платним услугама, достављају клијентима годишњи извештај о наплаћеним накнадама за услуге које користе, а који је повезан са платним рачуном.

Крајем 2020. године неколико банака на нашем тржишту, како је раније објављивано, обавестило је клијенте о новим износима накнада, као и увођењу нових провизија од марта 2021. Тако ће већ овог месеца трошкови одржавања платног рачуна, слања СМС обавештења, затим подизање новца са банкомата, замена картица и реиздавање ПИН-а бити већи, и то у просеку за 30 одсто.

Мокра Гора једна од најпопуларнијих дестинација у Србији: Село из бајке и воз привлаче на хиљаде посетилаца (ФОТО)

Мокра Гора једна од најпопуларнијих дестинација у Србији: Село из бајке и воз привлаче на хиљаде посетилаца (ФОТО)

BOX пакети – неодољива понуда за целу породицу

BOX пакети – неодољива понуда за целу породицу

ВИКЕНДИЦЕ У СРБИЈИ ЗА СВАЧИЈИ ЏЕП: Цене необично ниске, а дестинације врло популарне!

ВИКЕНДИЦЕ У СРБИЈИ ЗА СВАЧИЈИ ЏЕП: Цене необично ниске, а дестинације врло популарне!

Иако нови износи накнада зависе од врсте услуге, али и од банке, јер су провизије ипак различите, код појединих банака цена услуга већа је за чак 65 одсто. Промене у износу накнада најмање су, на пример, код вођења рачуна, а највеће у случају замене картице (због оштећења, крађе или ако је клијент изгуби).

А на крају године стиже рачун…

Занимљиво је и то да су банке недавно увеле праксу да, у складу са Законом о платним услугама, достављају клијентима годишњи извештај о наплаћеним накнадама за услуге које користе, а који је повезан са платним рачуном.

Тако је, на пример, за пакет вођења платног рачуна који има више погодности, као што су пријем дела зараде путем трајног налога и бесплатна СМС обавештења, укупан износ накнада за прошлу годину износио 8.320 динара.

У то се убрајају, у овом конкретном случају, месечно вођење рачуна које је износило 290 динара, а укупно 3.500 динара, интерни пренос новца у износу од 165 динара, исплата новца са банкомата друге банке у износу од 1.050 динара, чланарина за кредитну картицу од укупно 2.400 динара, пребацивање са платне на кредитну картицу од око 100 динара и друге интерне трансакције у износу од  1.100 динара.

Дакле, само за услуге одржавања рачуна, преноса новца с једног на други рачун, коришћења кредитне картице и неколико пута подизања новца с банкомата друге банке, клијент је на име накнада у току 2020. платио нешто више од 70 евра (8.320 динара).

Novac - dinari
Новац - динари / Извор: Профимедиа

С обзиром на садашње поскупљење, ако се урачуна да су накнаде у просеку веће за 30 одсто, и цех вођења рачуна биће увећан, па ће на крају 2021. за овај конкретан случај износити 91 евро (10.740 динара), уместо 70 евра.

"Туђ" банкомат кошта

Када се ради о конкретним изменама накнада које су банке најавиле крајем 2020. године, најмања разлика према новом износу тарифа односи се на вођење платног рачуна, где је "основни пакет" сада скупљи за 18 одсто, односно, са 160 динара месечно накнада се повећава на 190 динара. Код већине банака вођење рачуна кошта око 150 динара, с тим што има и оних, али у мањини, који ову услугу не наплаћују.

Вођење платног рачуна који има више погодности, као на пример пријем дела зараде путем трајног налога и бесплатна СМС обавештења, а за које накнада у просеку код већине банака износи 300 динара, према новој тарифи кошта 350 динара.
Такође, у случају да клијент има само основни пакет, по коме му је слање СМС обавештења наплаћивано 70 динара, од овог месеца ту услугу плаћаће 100 динара.

Поскупело је и коришћење банкомата, како у земљи, тако и у иностранству, па је накнада за ову услугу већа за око 30 одсто. Тако минимална накнада за исплату готовог новца коришћењем платне картице на банкомату друге банке, уместо 150, сада износи 200 динара (проценат од два одсто се не мења). Уколико се платна картица користи у иностранству, за исплату на банкомату друге банке минимална накнада уместо 240 динара износи 360 динара.

Највеће поскупљење односи се на замену картице. Провизија за замену картице због оштећења већа је за чак 66 одсто, па уместо 300, сада износи 500 динара. Слично је и код накнада за замену картице уколико је украдена или изгубљена, па она износи 500 динара, што је за 200 динара више.

Реиздавање ПИН-а, ако га клијент заборави, кошта 400 динара, уместо досадашњих 300 динара.

Поједине банке увеле су и нове накнаде, па од овог месеца наплаћују и упит стања на банкомату за кредитну картицу. За ту услугу провизија износи 40 динара, с тим што су два упита месечно бесплатна.