Подешавања Сачуване вести Претрага Navigacija
Подешавања сајта
Одабери писмо
Одабери град
  • Београд
  • Дечани
  • Јагодина
  • Крагујевац
  • Крушевац
  • Ниш
  • Нови Сад
  • Ораховац
  • Панчево
  • Пирот
  • Приштина
  • Призрен
  • Сомбор
  • Суботица
  • Штрпце
  • Ужице
  • Врање
  • Вршац
  • Зрењанин
  • Звечан

БЕЗОБРАЗЛУК! ПЕЛЕТ У СРБИЈИ НАЈСКУПЉИ У РЕГИОНУ! Цена метра дрва кошта БАСНОСЛОВНО МНОГО, познато и ко је за то крив

17.07.2022. 07:01
Пише:
Србија Данас/Курир
 pelet
пелет / Извор: Профимедиа

Само у периоду од 15. маја до 28. јуна цене пелета су порасле за шест до осам хиљада, а разлога за то није било, истиче Бранко Главоњић, професор Шумарског факултета.

Међународна агенција за енергију поново је упозорила да ће зима у Европи бити веома тешка, а ту ситуацију користе српски трговци огревним дрветом и пелетом да би брзо и много зарадили!

КАКО УШТЕДЕТИ И РАСХЛАДИТИ СЕ У ИСТО ВРЕМЕ? Професор Рајаковић објаснио све о кризи која нас чека

КАКО УШТЕДЕТИ И РАСХЛАДИТИ СЕ У ИСТО ВРЕМЕ? Професор Рајаковић објаснио све о кризи која нас чека

Додељена подстицајна средства од укупно 73 милиона динара за унапређење комбинованог транспорта

Додељена подстицајна средства од укупно 73 милиона динара за унапређење комбинованог транспорта

"ПОСЛЕДИЦЕ ЋЕ БИТИ КАТАСТРОФАЛНЕ" Група Г20 о економским последицама рата у Украјини: Милијарде људи зависе од нас

"ПОСЛЕДИЦЕ ЋЕ БИТИ КАТАСТРОФАЛНЕ" Група Г20 о економским последицама рата у Украјини: Милијарде људи зависе од нас

Тако су цене безобразно високе, па је тона пелета јуче коштала понегде око 410 евра, а огревног дрвета у мањим местима нема испод 50 евра по кубику, док се у већим градовима за метар дрва тражи и 120 евра!

Бранко Главоњић, професор Шумарског факултета, за Курир каже да су цене нереалне, и мишљења је да је сада време да се укључе надлежне инспекције да не би дошло до потпуне експлозије на овом тржишту.

- Цене огревног дрва и пелета су нереално високе и не оправдавају трошкове у ланцу у ком се формирају. Потражња је екстремно висока, а ту највећи бенефит праве трговци, у ланцу који креће од ЈП "Србијашуме", преко произвођача, па до трговаца. Само у периоду од 15. маја до 28. јуна конкретно цене пелета су порасле за шест до осам хиљада, а да разлога за то није било. Трговци пребацују лопту на произвођаче, а они кажу да су скупе сировине, и тако се све врти укруг. Стога мислим да је време да се у ову проблематику укључе чак и надлежне инспекције - каже професор Главоњић и истиче да је потез Владе Србије да забрани извоз пелета и дрва био добар, али недовољан:

Врањска брука

Почели да краду дрва ноћу

У ноћи између петка и суботе нестао је кубик огревног дрвета једној врањској породици. Дрва су била наређана испред куће на тротоару. - Планирао сам да их стружем и сређујем за викенд. Неко се осмелио и однео цео кубик у току ноћи. Да не верујеш да је и то могуће - прича М. З., који живи у једној од густо насељених улица у Врању. Он каже да је био принуђен да наредног дана и поред лошег времена и кише заврши са стругањем и складиштењем огревног дрвета. Мештани кажу да је поскупљење огревног дрвета сигурно кумовало крађи. Кубик се у Врању сада продаје по цени од 65 до 70 евра. Т. С.

- Ми смо раније извозили свега један одсто укупних количина дрва и 11 одсто пелета који смо имали, те стога то није успело да смири тржиште. Одлука Владе можда би требало да буде продужена, или да се позову кључни људи из ланца који смо помињали и да се организује разговор којим ће се зауставити даљи раст цена. Додаје да позива на савест саме трговце, али и надлежне, јер су нам, како каже, сваки метар и кубик драгоцени.

Цене пелета

Београд - 411

Загреб - 372

Љубљана - 362

Бањалука - 294

Скопље - 205

* Цене су изражене у еврима по тони

Иначе, у Србији пелет кошта, према подацима које поседује професор Главоњић, просечно 363 евра по тони, колико кошта у Аустрији, а скупљи је једино у Хрватској, односно у Загребу, и Италији. У Београду на неким стовариштима јуче је достизао цену од 411 евра, док се знатно јефтиније може купити у Бањалуци - 294 евра по тони, Скопљу - 205 евра, док се у Љубљани пелет продаје за 362 евра по тони.

Што се огревног дрвета тиче, у Београду и Загребу цене су од 90 евра по метру, а дрво је по кубику скупље само у Љубљани - 96 евра. Знатно јефтинији су Бањалука и Скопље.

Младен Алфировић из Националне организација потрошача Србије (НОПС) сагласан је да је до високих цена огрева дошло због оних трговаца који хоће што брже и боље да зараде.

- Формирање цена је слободно, али је то ипак питање пословне културе односа. Комисија за заштиту конкуренције могла би да испита да ли постоји злоупотреба положаја и да ли трговци правилно послују. Можда долази до договарања неких трговаца, који када се уједине, диктирају овакве цене. Чињеница је да је потрошач тај који увек испашта и извлачи најдебљи крај, јер сваки појединац размишља како ће се загрејати наредне зиме, за коју не знамо каква ће бити. Питање да ли ће се у овај случај укључити надлежне инспекције упутили смо Министарству трговине, туризма и телекомуникација и Министарству рударства и енергетике.

Из Министарства рударства и енергетике за Курир кажу да је Влада одлуком о привременој забрани извоза одређених дрвних сортимената од битне важности за Србију забранила, између осталог, извоз дрвног материјала неопходног за производњу пелета и другог огрева. Наводе да је одлука ступила на снагу 3. јуна и да ће се примењивати до 25. јула. Након истека ове одлуке поново ће размотрити ситуацију и донети одлуку која ће имати за циљ стабилно снабдевање тржишта пелетом и дрвном сечом како за грађане, тако и за даљинске системе грејања који користе овај енергент.

БОНУС ВИДЕО: Башар ал Асад са породицом у првој посети Алепу од када је град ослобођен 2016. године