Подешавања Сачуване вести Претрага Navigacija
Подешавања сајта
Одабери писмо
Одабери град
  • Београд
  • Дечани
  • Јагодина
  • Крагујевац
  • Крушевац
  • Ниш
  • Нови Сад
  • Ораховац
  • Панчево
  • Пирот
  • Приштина
  • Призрен
  • Сомбор
  • Суботица
  • Штрпце
  • Ужице
  • Врање
  • Вршац
  • Зрењанин
  • Zvečan

Цветковић: Оно што је битно за статус Међународног пољопривредног сајма је присуство Србије и још 25 земаља

11.05.2023. 09:11
Novosadski sajam
Новосадски сајам / Извор: Фото: Новосадски Сајам

Новосадски сајам, у години у којој обележава век постојања, од 20. до 26. маја, организује и јубиларни 90. Међународни пољопривредни сајам.

Земља партнер Пољопривредног сајма је Италија, која је у истој улози била и 2016. и 2019. године, док је Земља пријатељ била 2015. Значајна подршка највећој смотри аграра стигла је од спонзора – Глобос осигурања, Банке Поштанска штедионица, Ал Дахре, Телекома Србија… Владе Републике Србије, Покрајинске владе, Града Новог Сада, дародаваца…

– Пре свега желим да скренем пажњу на значење наших односа са Балканом и са Србијом. Нова Влада Италије се определила да ојача односе у Региону и ми радимо на јачању економске сарадње. Наше учешће на Сајму у Новом Саду као Земље партнера је додатни корак у истом правцу. Присуство на Сајму је потврдила 21 италијанска фирма, покриваћемо 500 метара квадратних, а на самом Свечаном отварању учествоваће и наш министар пољопривреде Франческо Лолобриђида. Желим да подвучем три апсекта нашег односа са Новосадским сајмом и са Пољопривредним сајмом у Новом Саду. Прва тачка је да учествујемо као систем: наша врхунска предузећа, а укључили смо и наше референтне тачке које постоје у Србији као што су Банка Интеса и ДДОР Нови Сад. Друга тачка је економско-културна организација, а на томе се захваљујем Италијанском институту за културу и директору Роберту Чинкоти. Током недеље Сајма ће бити организовани разни културни догађаји, а један од веома занимљивих је концерт Ансамбла Таранте. Трећи елемент, који је важан је економско-научна сарадња. Имамо намеру да организујемо два семинара, рекао је амбасадор Италије у Србији Лука Гори.

Министарство пољопривреде, шумарства и водопривреде Републике Србије, традиционално је покровитељ Националне изложбе стоке, највеће изложба тог типа на Балкану, од пре неколико година и Изложбе генетских потенцијала. Годинама подржава и Изложбу органских производа и производа са ознаком географског порекла, производа са ознаком “Српски квалитет“, и крафт пива. Као и претходних година, Министарство ће активности представити на штанду у Хали “Мастер”.

– Посетиоци ће имати прилику да виде различите врсте раса коња, говеда, коза, оваца, као и неке аутохтоне врсте и оне које до сада нису излагане на оваквим сајмовима, рекла је Душанка Голубовић, државни секретар у Министарству пољопривреде, шумарства И водопривреде. Важно је да напоменемо да ће имати прилику и да чују и више о генетским потенцијалима, али и о начинима на који ове расе треба да се гаје. Изложба је продајног карактера, те је то шанса да се и на тај начин валоризује напор сточара. Ово ће бити и добра прилика да се презентују напори Владе, односно Министарства пољопривреде о будућим подстицајним мерама које ће се спроводити у циљу унапређења и очувања сточарства у Србији. За нас је такође од значаја Изложба на којој смо такође покровитељ – Изложба органских производа, производа са ознаком географског порекла, са ознаком “Српски квалитет” и занатских пива. Видимо посебан потенцијал у развоју и афирмацији ове врсте производа не само на домаћем већ и на интернационалном тржишту и сматрамо да ће једна оваква изложба бити добар подстицај за домаће произвођаче, као и оне који овом производњом тек желе да се баве, додала је Голубовић.

Генерални спонзор 90. међународног пољопривредног сајма је Глобос осигурање које ће ове године представити све своје услуге обогаћене новинама. – Изузетно сам поносан што смо прошле године započelli ово партнерство са Новосадским сајмом. Глобос осигурање је прошлу годину завршило на шестом месту и настављамо са развојем на тржишту осигурања Србије. У претходне три године смо отворили преко 20 филијала широм Србије да би могли што лакше и што конкретније да одговоримо на све изазове. Исто тако желим да нагласим да и даље држимо позицију број 1 у ажурности исплате штета што је најбоља, највећа и најквалитетнија реклама које неко осигурање може да покаже на тржишту. На Сајму ћемо представити нове пакете и потрудићемо се да свима будемо добри домаћини, рекао је Синиша Пратљачић, председник Извршног одбора Глобос осигурања.

Подршка Пољопривредном сајму је и Банка Поштанска штедионица, као Банка партнер. Представиће услуге и погодности које су припремили.

-Другу годину заредом се појављујемо као Банка партнер на Новосадском сајму, на Пољопривредном сајму. Као Банка која је пре две године прославила 100 година успешног и непрекидног рада разумљиво је зашто смо повезани са Сајмом који ове године навршава 100 година рада, а организује 90. међународни пољопривредни сајам. Традиција није једино што нас повезује. Пре свега ова наша сарадња усмерава на то да се заједно боље и брже развијамо, препознајемо потребе наших клијената и практично се трудимо да подржимо пољопривреду као значајну грану која доприноси развоју Републике Србије, односно има велико учешће у њеном друштвеном бруто производу. Што се тиче овогодишњег наступа на Сајму, Банка ће бити присутна у Хали “Мастер”, али и са својом препознатљивом мобилном експозитуром где ћемо моћи да пружимо практично све банкарске услуге за наше постојеће, а и будуће кориснике. Желимо да будемо што ближе вама – практично преко 200 експозитура и две мобилне експозитуре су увек у функцији и на то смо и поносни. Прилика је да сви који живе и раде од пољопривреде на лицу места добију практичан савет и подршку и да им тако помогнемо у даљем развоју, рекао је Александар Чортан, члан Извршног одбора Банке Поштанска штедионица.

– Увек је част бити део овакве манифестације поготово што Новосадски сајам обележава стогодишњицу постојања. У било којој држави у којој послујемо покушавамо да будемо лидер, па тако и у Србији. Да будемо најбољи покушавамо и остварујемо кроз импелментацију најбољих знања и технологија из целог света. У последње четири године у Србију је уложено преко 85 милиона евра и то је нешто што је егзактно и што може да се измери, али ништа мањи утицај није на запошљавање нових кадрова јер сматрамо да је улагање у људски капитал и знање оно што кључ било каквог озбиљног развоја. У наредном периоду ћемо фокус ставити на нову механизацију, дренажне системе, системе за наводњавање. Идеја је да се у наредних неколико година уложи више од 120 милиона евра, а у кадрове улажемо онолико колико тржиште може да нам понуди. Покушавамо и да путем комуникације са Пољопривредним факултетом у Земуну и у Новом Саду приближимо будућим колегама шта ми то радимо, како радимо, а трудимо се да их заинтересујемо за школовање, не само у Србији него и у свету. Од Аризоне, Калифорније до Јужноафричке Републике и Аустралије. У ту сврху смо направили програм школовања наших кадрова у нашим компанијама широм света, рекао је Предраг Клепић, директор Сектора биљне производње Ал Дахре, Златног спонзора Пољопривредног сајма.

Сви сегменти Пољопривредног сајма привлаче пажњу. Међу најинтересантнијима је изложба пољопривредне механизације у којој учествују чланице Пословног удружења увозника и извозника пољопривредне механизације, оне које то нису, али и излагачи из иностранства. Дародавци у Поклон-игри за посетиоце са купљеним улазницама су ове године припремили пет поклона, а уједно излажу механизацију, машине и опрему.

– Честитам Новосадском сајму велики јубилеј. Ми сарађујемо више од четврт века, мислим да је, ако се не варам ово 27-ма година како наша компанија излаже на Сајму, и то нам је изузетна част. Мислимо да је за нас механизаторе Пољопривредни сајам веома битан јер у седам дана се састајемо како са нашим добављачима из целог света, тако и са пољопривредницима и нашим дилерима машина да разменимо разна искуства и посебно у тешким и турбулентним временима. Ми смо до сада поклонили 27 трактора. Ове године смо одлучили да поклонимо и 28-ми трактор, Беларус 820 – 81 КС, вредност је око 26.000 евра и поклонићемо расипач ХМС од 1000 литара – и његова вредност је нешто мање од 2.000 евра. Излажемо на истом штанду, на нешто мање од 2.000 квадрата. Биће изложен 21 различит модел трактора и преко 30 прикључних машина. Оно што је свакако интересантно је да ћемо имати сајамске попусте на тракторе од 500 до 3.000 евра и неких, до 8% на прикључну механизацију, рекао је Александар Швоња, заменик генералног директора компаније Агропанонка.

Компанија МБВ ове године је за Поклон-игру припремила два вредна поклона – прскалицу Badilli од 600 литара и сејалицу Оздуман. И то није све што ће на Сајму приказати. – Предузеће МБВ ове године на Сајму наступа 31. пут. Наступамо на 1000 метара квадратних где ћемо представити наше ударне производе – прикључне машине које су најпродаваније. Такође са нашим партнерима смо се потрудили да обезбедимо промовисање новитета. Имамо побољшану приколицу Палазоглу, прскалицу Бадили, Оздуман сејалице. Надамо се да ће пољопривредници наћи времена, посветити га посети Пољопривредном сајму, нашим новитетима и попустима које ћемо давати и да уговоре куповину машина, јер свакако да улагање у нове машине може допринети профитабилности, истакао је Благоје Милинковић генерални директор компаније МБВ – Дародавца у Поклон-игри.

– Ми се на Сајму осећамо као код куће јер заједнички задатак је да све ово траје и да заједнички планирамо будућност. Компанија КИТЕ ДОО наступа на свом традиционалном отвореном простору на површини нешто више од 1800 метара квадратних. Ове године ћемо изложити око 70 експоната. У оквиру понуде компаније Џон Дир биће изложени комбајни и трактори од 45 до 450 КС и комбајни серије С, В и Т и ГАМА прикључне машине овог светски познатог бренда. Наравно, ту су и новитети из области опреме за неговање травнатих површина као и за голф терене који представљају једну од потенцијалних инвестиција у Региону. Уз Џон Дир треба споменути и бренд ЈЦБ, значи енглески бренд телескопских утоваривача и опреме за пољопривреду посебно за сточаре који су интересантни за све врсте субвенција. Оно што смо прошле године увели је програм словачких шумских трактора ЛКТ који у сарадњи са компанијом Џон Дир веома успешно продајемо шумским газдинствима у Србији. У оквиру сектора агрономија спрема се понуда семенског материјала и средстава за заштиту биља. Ове године ћемо имати попуст од 3% па надаље за одређене групе производа и неподизањем цена чинимо велики допринос у борби са инфлацијом и заиста се трудимо да корекције буду минималне само колико наш добављач зарачуна поскупљење инпута у производњи, истакао је Ђорђе Мишковић извршни директор Компаније КИТЕ доо

– Оно што је битно за статус Међународног пољопривредног сајма је присуство Србије и још 25 земаља – Грчке, Румуније, Белорусије, Бугарске, Северне Македоније, Белгије, Турске, Русије, Италије, Кине, Данске, БиХ, Ческе, Шпаније, Мађарске, Немачке, Аустрије, Словеније, Хрватске, Анголе, Пољске, Холандије, Црне Горе, Француске и Индонезије. Интернационални карактер потврђује и 14 најављених колективних изложби из Италије, Шпаније, Кине, БиХ, Ческе, Мађарске, Индонезије, Холандије, Пољске, Црне Горе, Анголе, Румуније, Белорусије и Русије. Најскупљи трактор на Сајму ће бити трактор Цасе ИХ Стеигер 500, по цени од 462.000 евра ПДВ, а биће изложен на штанду Агромаркет Machinery. Специјализовани комбајн Grimme REX 6200 компаније ИТН Гроуп Агротех, чија је основна цена 670.000 евра ПДВ, и најављена је премијера житног комбајна, гусеничара Фендт ИДЕАЛ 8, који ће бити уједно и најскупљи житни комбајн на Сајму чија је вредност око 700.000 евра ПДВ излагач је ИнтерАграр. Министарство пољопривреде, шумарства и водопривреде, ове године је додатним средствима помогло да одржимо Националну изложбу стоке и Изложбу генетских потенцијала. Помоћ нам је стигла и око одржавања „Био баште“ која ће бити интересантна нашим посетиоцима. Успели смо да обезбедимо адекватан репрезентативан број грла, говеда, коња, коза, оваца и живине, а ове године нећемо имати свиња, због опасности од афричке куге. Имаћемо 21. маја, такмичење у препонском јахању, а као и прошле године биће одржана Фијакеријада, Дан сточара, Дан воћара, а најављујем и једну хуманитарну акцију која ће бити одржана у сарадњи са НУРДОР-ом и Компанијом Стамевски, а реализована на Пољопривредном сајму, где ће у акцији „Хуман и Сладак“ сав прикупљени новчани износ ићи НУРДОР-у за изградњу шесте родитељске куће. Захваљујем се и Борду спонзора који су ове године спремили вредне поклоне, а то су Агропанонка МТЗ Финке, МБВ и КИТЕ ДОО, рекао је Слободан Цветковић, генерлни директор Новосадског сајма.

На Конференцији су се присутнима обратили и директор Италијанске агенције ИТА/ИЦЕ Антонио Вентреска, као и Франческо Маши, председник Извршног одбора ДДОР Нови Сад, партнера Италије.

Јубиларни 90. међународни пољопривредни сајам најављен је у просторијама Италијанске агенције за спољну трговину на конференцији која је почела мунутом, ћутања у знак почасти настрадалима у недавним трагичним догађајима.