Подешавања Сачуване вести Претрага Navigacija
Подешавања сајта
Одабери писмо
Одабери град
  • Београд
  • Дечани
  • Јагодина
  • Крагујевац
  • Крушевац
  • Ниш
  • Нови Сад
  • Ораховац
  • Панчево
  • Пирот
  • Приштина
  • Призрен
  • Сомбор
  • Суботица
  • Штрпце
  • Ужице
  • Врање
  • Вршац
  • Зрењанин
  • Звечан

ДА ЛИ ЋЕ ПОСКУПЕТИ ПРЕХРАМБРЕНИ ПРОИЗВОДИ? Ово су изазови који очекују Србију

02.03.2022. 21:57
Пише:
Србија Данас/РТС
Prodavnica
Продавница / Извор: Профимедиа/илустрација

Рат у Украјини за сада не утиче на српско тржиште, више од 80 одсто прехрамбених производа су домаћи и нема бојазни за грађане, каже Жарко Малиновић из Привредне коморе Србије.

- И ова криза, као и претходне, говори колико је важно да јачамо домаћу економију и да као потрошачи купујемо домаће производе - наводи Малиновић.

Прошле године Србија је у Русију највише извозила свеже и сушено воће, више од 148 тона, у вредности од око 114 милиона евра. После тога, више од скоро 16.500 тона гума за аутомобиле, вредности скоро 69 милиона евра, затим следе лекови, прибор за одећу, хартија и картон.

Из Русије прошле године је увезено више од 1,7 милиона тона гаса, потом нафта, затим следе сва ђубрива сем сирових и дуван.

"ДОГАЂАЈУ СЕ НЕВЕРОВАТНА ЧУДА НА ТРЖИШТИМА" Вучић: Формирали смо десет тимова, грађани могу да буду сигурни

"ДОГАЂАЈУ СЕ НЕВЕРОВАТНА ЧУДА НА ТРЖИШТИМА" Вучић: Формирали смо десет тимова, грађани могу да буду сигурни

"НАШ ПРИМАРНИ ЦИЉ СУ ЗАДОВОЉНИ РАДНИЦИ" Одржан састанак пословодства и синдиката Поште Србије

"НАШ ПРИМАРНИ ЦИЉ СУ ЗАДОВОЉНИ РАДНИЦИ" Одржан састанак пословодства и синдиката Поште Србије

УПОЗОРЕЊЕ ИЗ МОСКВЕ: Одлука Немачке о "Северном току 2" довешће до наглог СКОКА цене гаса у Европи!

УПОЗОРЕЊЕ ИЗ МОСКВЕ: Одлука Немачке о "Северном току 2" довешће до наглог СКОКА цене гаса у Европи!

У Украјину је 2021. највише извезено сировог ђубрива, скоро 68.000 тона, у вредности од скоро 25 милиона евра, затим следе производи од пластике, опрема за домаћинства, гуме за аутомобиле и прерађени метали.

Из Украјине увозимо највише руду гвожђа у вредности од скоро 96 милиона евра, прерађене метале и и фурнир и друго обрађено дрво.

Русија је, иначе, највећи светски извозник пшенице и заједно са Украјином извозе више од четвртине светских потреба за пшеницом.

Србија за сада нема разлога за бригу с обзиром на то да је и она једна од значајних земаља извозница пшенице, каже Жарко Малиновић из Привредне коморе Србије.  

- Ми смо нето извозници пшенице, и у том смислу немамо изазова када говоримо о снабдевању домаћег тржишта, како сировим житом тако и производима од жита, као што је брашно - рекао је Малиновић.

Оно што јесте за нас сада изазов, каже Малиновић, то је како да водимо рачуна о нашој снабдевености јер ће се добављачи и купци, у недостатку да набаве производе са тржишта Русије и Украјине, обраћати нашем тржишту

Веома је, истиче, важна мера коју је држава предузела, а то је да јача робне резерве и на тај начин омогући несметану снабдевеност домаћег тржишта.

Важно да јачамо економију и купујемо домаће производе 

- Последње две године имамо перманентну кризу изазвану ковидом, имамо ситуацију када морамо да тражимо алтернативу и јако је важно да имамо јасну стратегију и да заједно радимо, и државне институције и привредна комора и привредници - рекао је Малиновић.

С друге стране, наводи Малиновић, и ова криза као и претходне говоре колико је важно да јачамо домаћу економију и да као потрошачи купујемо домаће производе. 

- Управо у прехрамбеном сектору, ми јесмо јаки и јесмо неко ко задовољава потребе домаћег тржишта - рекао је Малиновић.

Prodavnica
Продавница / Извор: Профимедиа/илустрација

Према његовим речима, више од 80 одсто прехрамбених производа су домаћи и ту нема бојазни за грађане.

- Немамо значајна померања у тражњи, водимо рачуна о томе да наше тржиште буде снабдевено, да глобална кретања и померања не утичу на цене код нас - рекао је Малиновић.

Добро да грађани не гомилају залихе

Подсетио је да су на снази мере Владе Србије којима је ограничена цена основних група намирница и додао да не очекује значајне поремећаје.

- Добро што су грађани одговорно схватили ситуацију и не гомилају залихе као што су то радили у првим месецима пандемије - рекао је Малиновић.

Хрватски медији преносе да би због санкција Русији могла да испашта њихова привреда, наиме 25 одсто свих прихода им је са руског тржишта. 

- Ми нисмо у сличној ситуацији, ми нисмо увели санкције Русији, оно што је за нас изазов - како оранизовати транспорт и логистику у оваквим ситуацијама - рекао је Малиновић и подсетио да је Србија успела да откочи наше камионе на украјинско-румунској граници.

Žarko Malinović
Жарко Малиновић / Извор: Фото: Printscreen/RTS

Други изазов је, каже Малиновић, функционисање платног система јер зависимо од одлука које се доносе на глобалном нивоу и скренуо пажњу компанијама да буду обазриве, да кроз комуникацију са својим банкама добију јасну информацију како да поступају.

Резерве нафте и гаса обезбеђене

Што се тиче нафте и гаса, Малиновић је рекао да су од надлежних институција добијене гаранције да су резерве обезбеђене и да су сва складишта пуна. 

Указао је да су цене енергената значајно повећане, али да је снабдевање за сада стабилно.

- Нама је важно да пратимо каква ће бити пољопривредна сезона. Уколико будемо имали квалитетну пољопривредну сезону, вишак може да обезбеди супституцију и на тај начин у макроекономском смислу немамо значајна померања - рекао је Малиновић.