Подешавања Сачуване вести Претрага Navigacija
Подешавања сајта
Одабери писмо
Одабери град
  • Београд
  • Дечани
  • Јагодина
  • Крагујевац
  • Крушевац
  • Ниш
  • Нови Сад
  • Ораховац
  • Панчево
  • Пирот
  • Приштина
  • Призрен
  • Сомбор
  • Суботица
  • Штрпце
  • Ужице
  • Врање
  • Вршац
  • Зрењанин
  • Звечан

ДА ЛИ ЋЕМО ОВЕ ГОДИНЕ ИЋИ НА МОРЕ У ЦРНУ ГОРУ? Ово су УСЛОВИ уласка у земљу! Министарка открила све о предстојећој туристичкој сезони

25.03.2021. 20:56
Пише:
Србија Данас/Блиц
Crna Gora
Црна Гора / Извор: СД/илустрација

Став Владе Црне Горе, који је премијер Кривокапић у више наврата истицао, јесте да Црна Гора и Србија треба да гаје и развијају најближе односе на свим пољима, па и на пољу здравства.

Моја посета Београду потврда је таквог става Владе, а и мог личног, јер сматрам да је наше међуресорно повезивање и јачање сарадње циљ коме морамо тежити јер је то природно и неопходно за бољу будућност, рекла је министарка здравља Црне Горе Јелена Боровнић Бојовић.

НАЈНОВИЈА ОДЛУКА ВЛАДЕ СРБИЈЕ! Под ОВИМ УСЛОВОМ у нашу земљу може да се уђе без ПЦР или антигенског теста

НАЈНОВИЈА ОДЛУКА ВЛАДЕ СРБИЈЕ! Под ОВИМ УСЛОВОМ у нашу земљу може да се уђе без ПЦР или антигенског теста

ЖЕЛИТЕ РЕФИНАНСИРАЊЕ КРЕДИТА КОД ДРУГЕ БАНКЕ: Детаљно упутство како да то сада учините по лакшој процедури

ЖЕЛИТЕ РЕФИНАНСИРАЊЕ КРЕДИТА КОД ДРУГЕ БАНКЕ: Детаљно упутство како да то сада учините по лакшој процедури

ПАД НАКОН РАСТА: Најпопуларнија криптовалута изгубила више од шест посто вредности

ПАД НАКОН РАСТА: Најпопуларнија криптовалута изгубила више од шест посто вредности

Како је нагласила, кључни разлог посете је размена искустава у спровођењу имунизације, заједничко сагледавање епидемиолошке слике региона, подела ставова у вези с епидемиолошким мерама, а речи је било и о набавци вакцина.

Crnogorska plaža
Црногорска плажа / Извор: Профимедиа

- Посебно значајна тема је набавка вакцина против вируса корона које ће се производити у Србији, али и уопште сарадња у здравственом сектору. Јуче сам имала веома продуктивне и пријатне сусрете с министром Лончаром, министарком Кисић Тепавчевић и председником Привредне коморе Чадежом. Састаћу се и с премијерком Аном Брнабић. Посебна ми је част и задовољство што ћу бити први представник нове власти у Црној Гори који ће имати сусрет с премијерком Србије.

Како иде вакцинација у Црној Гори, коликим степеном вакцинације бисте били задовољни?

- До сада је у Црној Гори прву дозу примило око 10.000, а другу око 900 људи. Наш циљ је стицање колективног имунитета, што значи да нам је потребно да имамо 65-75 одсто популације с изграђеним имунитетом. Ако узмемо у обзир да је до сада око 90.000 грађана боловало од ковида 19, а њих преко 60.000 изразило интересовање за вакцинацију, ми смо оптимистични када је у питању изградња имунитета.

Антиваксерски лоби је доста јак, створио је код људи страх од вакцине, како ћете се изборити с тим?

- Антиваксерски лоби био је озбиљан изазов свуда у свету и пре избијања пандемије вируса САРС-ЦоВ-2, а тек сада постоји бојазан од његовог утицаја. Желим да будем врло јасна - избор да ли ће се неко вакцинисати против вируса корона или пак неће је крајње слободна и лична одлука. Оно што не смемо дозволити је да се пропаганда о наводној опасности и штетности вакцина шири. У 21. веку би требало да нам буде јасно колико је значајно откриће вакцине за човечанство и како нас је управо она заштитила многих смртоносних вируса. Ми имамо активан наступ према ком комуницирамо предности вакцинисања, сигурност, социјално отварање, позитивне ефекте на економију, али и реактивни приступ, односно стално мотрење на антиваксерске струје и по потреби аргументовано реаговање на њихове евентуалне акције. Верујемо да ће јасно комуницирање чињеница о вакцинама учинити да се они који су неопредељени одлуче да се вакцинишу. Антиваксерски утицај треба смањивати јасним и гласним изношењем истине о значају вакцина. Само уз масовну вакцинацију можемо доћи до имунитета, односно победити вирус.

Србија је једина у региону увелико у процесу вакцинације. Који су били ваши највећи изазови при набавци вакцина, касни ли се с тим?

- Резултат који Србија остварује у вакцинацији заиста је фасцинантан и може да буде пример многим развијенијим и богатијим земљама Европе и света. Сваки корак - од набавке различитих вакцина (што је био велики изазов, имајући у виду огромну потражњу за вакцинама у свету), преко пуштања у употребу, до саме организације процеса вакцинације - све је изведено веома брзо, ефикасно и стручно.

Crna Gora
Црна Гора / Извор: Профимедиа

- Основни проблем који је затекао мене као ресорну министарку, а и целу Владу, јесте чињеница да нисмо имали започет нити један билатерални преговор за набавку вакцине. Направљени су само први кораци у Ковакс иницијативи, а ни за њу нису биле уплаћене гаранције. Дакле, сачекала нас је гомила проблема и хаос у администрацији, а све то у јеку пандемије. Одмах смо започели преговоре за руску и кинеску вакцину, „Фајзерову“, уплатили гаранције за Ковакс. Невероватне напоре смо уложили и за нешто мало више од два месеца успели да у Црну Гору стигну прво руске, затим кинеске, док очекујемо и „Астра-Зенекине“ и „Фајзерове“ вакцине. Прве дозе „спутњик В“ вакцине стигле су нам као донација Србије, на чему смо веома захвални државном врху Србије, а што је потврдило наше нераскидиве везе и истински братски и блиски однос.

Људе у Србији највише занима како ће се улазити у Црну Гору, а нарочито да ли ће се моћи на море?

- Здравље грађана је наш основни приоритет и то се неће променити. Исто тако морамо имати на уму да је за јак и стабилан здравствени систем неопходна јака економија, а у економском смислу Црна Гора не би смела да дозволи пропадање још једне летње сезоне. Прошле године смо завршили с двоструко лошим скором - затвореном земљом и изгубљеном летњом туристичком сезоном, с једне, и неуспелим покушајем спречавања ширења вируса корона, с друге стране. Држава ће ангажовати све капацитете да Црна Гора овог лета буде здравствено безбедна и отворена за туристе, нарочито оне из региона, а првенствено из Србије који, природно, чине велики део наших гостију. Све наше активности тренутно су усмерене да Црну Гору овог лета учинимо здравствено безбедном дестинацијом.

"Признаћемо све вакцине које имају дозволе"

Хоће ли вакцина или нека врста потврде бити потребни за улазак у земљу или ће можда нека вакцина бити пожељнија од друге?

- Услове за улазак у Црну Гору диктираће наша епидемиолошка ситуација, али и ситуација у земљама из којих се долази. Као што сам навела, наш апсолутни приоритет је здравље грађана, али знамо да је и за његово очување потребна јака економија. У циљу заштите здравља људи врло је могуће да ће из неких земаља бити потребна одређена врста теста за улазак, али незгодно је то предвиђати. Свет говори о потенцијалним вакциналним пасошима, али све је то и даље на нивоу идеје. Што се различитих вакцина тиче - све које буду у промету уз валидне дозволе биће једнако третиране.

- Резултат који Србија остварује у вакцинацији заиста је фасцинантан и може да буде пример многим развијенијим и богатијим земљама.