Подешавања Сачуване вести Претрага Navigacija
Подешавања сајта
Одабери писмо
Одабери град
  • Београд
  • Дечани
  • Јагодина
  • Крагујевац
  • Крушевац
  • Ниш
  • Нови Сад
  • Ораховац
  • Панчево
  • Пирот
  • Приштина
  • Призрен
  • Сомбор
  • Суботица
  • Штрпце
  • Ужице
  • Врање
  • Вршац
  • Зрењанин
  • Звечан

ДОБРОДОШЛИ У ОПШТИНУ ПЕЋИНЦИ: Овде је најмања незапосленост у Србији, а највећи индустријски развој

21.12.2017. 09:42
Пише:
Србија Данас

Шта је све актуелна власт урадила за претходне 4 године у Пећинцима

У недељу, 24. децембра се одржавају локални избори у Пећинцима - општини која је позната по свом убрзаном индустријском развоју и једном од најнижих стопа незапослености у Србији, а ми смо тим поводом разговарали са начелником Општине Пећинци, Жељком Трбовићем.

Пећинци су посебна општина по много чему, висока запосленост, натпросечне зараде и изузетан развој. Како сте то постигли?

Постоје три правца развоја Пећинаца – пољопривреда, привреда и туризам. У општину Пећинци спада насеље Шимановци које је изузетно развијено индустријски и има око 70 фабрика и запошљава око четири хиљаде људи. У Шимановцима има више запослених него становника. Близина Београда је још једна предност и многи из града долазе да раде у нашој општини. У Шимановцима постоји скоро хиљаду хектара земље коју пресеца аутопут, а то је веома значајно за развој индустријске зоне.

Какви су даљи планови за урбани развој?

У плану је и даљи развој индустријске зоне у Пећинцима. Сада преговарамо са инвеститором из Енглеске који жели да купи око 40 хектара и ту направи логистичке центре који ће запослити велики број људи. Јуче је Пећинце посетио покрајински премијер Игор Мировић који је најавио помоћ да се изгради још 900 метара приступног пута за индустријску зону што ће додатно привући инвеститоре.

Рејтинг СНС на изборима

На изборима за Републички парламент 2016. године СНС је у општини Пећинци освојила 66 одсто гласова, а Александар Вучић је ове године на изборима за председника Србије освојио 69 одсто гласова грађана наше општине.

Знамо да су Пећинци рекордер по ниској стопи незапослености, колико она заправо износи?

Незапосленост у општини Пећинци је на рекордно ниском нивоу, само 876 људи је без посла. Укупан број запослених је 6175 људи, а још око 1.400 њих долази да ради у нашу општину из других места, па и из Београда. Исто тако, око хиљаду људи свакодневно одлази у Београд јер тамо иду у школе, студирају или раде. Како би им изашли у сусрет, направили смо договор са челницима ГСП Београд и сада имамо аутобуске линије која свакодневно саобраћа до главног града. Пећинци су тако, постали доста добро повезани са Београдом и готово да су предграђе престонице као што и прва предграђа Беча почињу скоро 50 километара од града. Београд је удаљен 25 километара од града, а само 15 од аеродрома. То ово место чини изузетно повољним за развој и у будућности.

 

Ви сте пионири дуалног образовања, како сте то постигли?

Највећи инвеститор у Пећинцима, фирма „Бош“, сарађује са нашом средњом техничком школом, што нас чини пионирима дуалног образовања. Образовни процес се прилагођава потребама те компаније за радном снагом и по први пут смо добили индустријске механичаре који одмах буду запослени.

Ког инвеститора бисте издвојили међу многима у Пећинцима и по чему?

Од 1. фебруара у нашој општини почиње да ради фирма под називом „Моја мама“. Ова фирма ће се бавити прављењем готових јела за руско тржиште. Запослиће 150 радника. То је веома значајна инвестиција јер смо је одмах повезали и са другим гранама привреде и предузећима. Тако имамо кланицу „Ђурђевић“ која ће снабдевати ову фирму са месом, а имамо и пластенике где се поврће узгаја. Ова фирма је посебна зато што запошљава људе без обзира на године старости, што је посебно важно јер је опште познато да се теже запошљавају нешто старији суграђани.

Шта сте затекли по доласку на власт, након Демократске странке?

По доласку на власт, затекли смо дуг од 5 милиона евра. Били смо у блокади скоро годину дана. Грађани су били огорчени на прошлу власт и зато су их и сменили, а они би сада да се врате иако су све радили наопако и упропастили шта су могли. 

У тренутку када смо дошли на чело општине Пећинци нисмо имали туристичку организацију, а они су то оправдали речима „да то није требало“. Туристичка организација је основана прошле године и Пећинци бележе успехе и велики развој туризма. Затим, месне заједнице су управљале водоводом, што није по закону. Није постојао систем управљања. Све се радило нестручно и отприлике, сипали су хлор насумично, поправљали без икаквог реда и смисла и правили још већу штету.

Ми смо формирали ЈКП „Водовод и канализација“ и преузели управљање од месних заједница. Довели смо стручњаке, инжењере и унапредили рад предузећа. Савети месних заједница су управљали и месним гробљима која су била запуштена. Сада се све то редовно одржава, раде се парцелације и подаци се похрањују електронски. То се показало као доста добро и функционално.

Шта је највећи проблем са којим сте се сусрели када сте преузели општинску касу?

Када смо дошли на власт, постојала је огромна потреба локалног становништва за различитим облицима помоћи, да би могли да преживљавају и зато смо ми формирали Канцеларију за смањење сиромаштва, где смо ми, код тих људи који су релативно здрави, дали смо им нешто да раде, а заузврат су добили помоћ, плаћали смо им струју, дали смо им да узимају храну из продавнице и слично. Ми ангажујемо те људе да помогну у сређивању општине, да засаде цвеће, улепшају крај, а добију неку апанажу, да ли је кроз храну, плаћање комуналија, огрева, или новца.

Пси луталице су били један од великих проблема ваших житеља. Да ли сте то решили?

Решили смо проблеме паса луталица. Имамо уговоре са једном фирмом из Сомбора која се бави тиме и имамо азил у Дечу, где ће бити прихватилиште за псе луталице.

Правимо и једну хладњачу за животињски отпад и комуналну службу која ће то скупљати на подручју општине. Када смо преузели општину, сав тај отпад се одлагао по околним њивама, претећи да изазове еколошку катастрофу. Спречили смо теже последице и решили тај проблем.

Пећинци су у време демократа имали проблем са смећем, каква је сада ситуација?

Затекли смо 22 дивље депоније, које смо све сад санирали и једноставно увели ред, ниједна канта за смеће није била на територији општине Пећинци, имамо око 6500 локалних домаћинстава, локална самоуправа је то препознала и прошле године значајна средства уложила, тако да је свако домаћинство добило бесплатно канту за смеће и око 300 контејнера и сада имамо три камиона за одношење смећа, који су у употреби.

Како грађани реагују на све промене?

Знате ли ви каква је овде ситуација била раније? Пошто је ово село, а има и паса, имате среће ако вашу кесу са смећем не искидају около, па ујутру морате скупљате по улици то смеће, ако мало закасни камион. Како грађани реагују, то говори рејтинг Српске напредне странке. Расте константно, од 2014., откад је ово руководство, 2016. смо имали 66 посто, а у јуну смо имали изборе за савете у 11 месних заједница и 81 члан савета је изабран, а од тога су сви они били кандидати које је подржала Српска напредна странка. Без грешке, што јасно показује да људи схватају да се потпуно другачије ради и да хоће да се тако настави.

Како се бринете о расељеним и избеглим лицима која живе на територији општине Пећинци?

Овде постоји повереништво за избегла и расељена лица, и ми смо при крају да решимо проблем који они имају, на територији општине имамо око 30 лица која још нису решила статус и имају избегличку легитимацију. Ми смо, кроз неке видове помоћи, заједно са Комесаријатом за избеглице, градили монтажне куће за људе који су конкурисали или куповали сеоска домаћинстава, што мислим да је најбољи пример како да се људи настане и врате у села, да више нема празних кућа.

Ми смо решили да као општина дамо плац и сву инфраструктуру Шимановцима, градићемо једну стамбену зграду од 14 станова која ће такође збринути расељена и избегла лица.

Који су пројекти у плану?

Тренутно на општини Пећинци сређујемо инфраструктуру на путевима, не сме ниједна рупа да буде, иако је затечена у врло лошем стању и ми ћемо до Нове године у потпуности санирати ударне рупе, затим радимо на проширењу електро-мреже, да свако у 15 села која су у општини, добију струју и да продужимо мрежу села, јер ако продужимо електро-мрежу за 500-600 метара, ти плацеви могу да се користе за градњу и нова домаћинства.

С обзиром да смо добили око 30 милиона динара за брзинско санирање школа, то приводимо крају. Почетком идуће године планирамо да почнемо вртић у Шимановцима од 2000 квадрата, јер постоји потреба због овдашње деце, али и доста деце чији родитељи долазе овде на рад. То имамо и обећање покрајинског премијера Игора Мировића и пројекат је готов и почетком идуће године кренућемо у реализацију.

У Ашањи је започета спортска хала и почетком грађевинске сезоне ћемо кренути у реализацију завршне фазе.

Шта бисте поручили суграђанима пред локалне изборе?

Грађани су за ове четири године препознали шта смо ми урадили за њих, шта смо урадили за општину Пећинце, и то је довољно да знају коме да дају глас. Имају две опције - да гласају за напредак и бољитак кроз инвестиције и пројекте које смо завршили и које планирамо да урадимо, или да гласају за оне који су скоро на руб пропасти довели Општину, који су направили дуг од 5 милиона евра и против којих смо поднели 27 кривичних пријава. А ми смо положили рачуне сада и показали све што смо урадили, и ако нам грађани дају подршку, исто ћемо урадити и за 4 године.