Подешавања Сачуване вести Претрага Navigacija
Подешавања сајта
Одабери писмо
Одабери град
  • Београд
  • Дечани
  • Јагодина
  • Крагујевац
  • Крушевац
  • Ниш
  • Нови Сад
  • Ораховац
  • Панчево
  • Пирот
  • Приштина
  • Призрен
  • Сомбор
  • Суботица
  • Штрпце
  • Ужице
  • Врање
  • Вршац
  • Зрењанин
  • Звечан

ДОДЕЛА ПАКЕТА ПОДРШКЕ ЗА 33 ГРАДА И ОПШТИНЕ: Улагање у локалне самоуправе у Србији важније него икад

16.06.2023. 16:36
Пише:
Танјуг
Foto: Youtube/Printscreen/24 Vesti
Фото: Youtube/Printscreen/24 Вести / Извор: Фото: Youtube/Printscreen/24 Вести

Локалне самоуправе изабране су на основу конкурса у оквиру јавних позива 2023. године

Свечана церемонија поводом доделе пакета стручне подршке за 33 локалне самоуправе у оквиру Програма "ЕУ Exchange 6 - Повећање кредибилитета планирања, програмског буџетирања и контроле извршења јавних расхода на локалном нивоу у Србији" одржана је данас, а државни секретар у Министарству финансија Саша Стевановић је том приликом указао на значај јачања буџета градова и општина.

ФЕНОМЕНАЛНЕ ВЕСТИ! Ови пројекти стављају Србију на мапу света када је реч о биотехноилогији - обезбеђено 80 милиона евра

ФЕНОМЕНАЛНЕ ВЕСТИ! Ови пројекти стављају Србију на мапу света када је реч о биотехноилогији - обезбеђено 80 милиона евра

Стартуп Геноме извештај — вредност домаћег екосистема више од милијарду долара

Стартуп Геноме извештај — вредност домаћег екосистема више од милијарду долара

СМЕЊЕН ДИРЕКТОР ЕПС-а: Томашевић није више на дужности

СМЕЊЕН ДИРЕКТОР ЕПС-а: Томашевић није више на дужности

- Министарство финансија препознало је значај јачања локалних буџета. У претходном периоду интензивно смо се бавили њиховим праћењем, како у делу планирања, тако и у делу извршења - рекао је Стевановић.

Он је подсетио да је почетком године донето упутство којим се прати примена инструкција које је министар дао када је у питању припрема локалних буџета, саопштило је министарство.

- Чини ми се да смо свест о томе подигли на виши ниво. Локалне самоуправе нису изоловано острво већ су део великог система - рекао је Стевановић.

Како је истакао, оне су у буџетском и статистичком смислу део такозване опште државе и додатно добијају на значају, поготово од почетка ове године када је усвојен нови сет фискалних правила, при чему свака локална самоуправа директно утиче на показатеље који се сачињавају и упоређују са свим релевантним земљама како у Европи, тако и у свету.

- С једне стране смо у потпуности усмерили пажњу на контролу онога што се дешава у локалним самоуправама, како се планирају буџети, а са друге смо пробали да се прилагодимо свакодневном животу, и прописе прилагодимо како би и вама у локалним самоуправама било једноставније да креирате буџете у смислу дефинисања дефицита - рекао је Стевановић.

Он је подсетио да су рокови били поприлично ригорозни до прошле године и да су ове године релаксирани са циљем да локалне самоуправе реалније планирају буџете.

Како је истакао продужен је рок за захтев који се односи за добијање сагласности и за прекорачење дефицита од 10 процената. Стевановић је указао да је рок био до 1. маја, а да је сада до 1. септембра када локалне самоуправе извесније знају како ће им изгледати буџети за следећу годину. Наводећи да је планирање суштинска фаза, он је навео да му је драго што је код локалних самоуправа промењена свест и да сада буџете и расходе планирају у другој фази, односно да најпре крећу од сагледавања прихода, јер приходи су оно што могу да потроше, а тек онда долазе до расхода, односно до тога како могу да расподеле приход.

- Све већи број општина сачињава буџете у складу са инструкцијама које нису само слово на папиру, већ су резултати озбиљних активности које Министарство финансија ради - рекао је Стевановић.

Он је представнике локалних самоуправа подсетио да ће брзо 5. јул, када ће добити инструкције, и апеловао да у потпуности испоштују упутство.

Говорећи о финансијском управљању и контроли, Стевановић је указао да је то веома битно и да му се чини да и ту идемо озбиљним корацима напред. Стевановић је захвалио ЕУ на спровођењу овог битног пројекта указујући да је то само кап у мору свих помоћи и подршке коју ЕУ чини за наше грађане и Србију.

Директорка Републичког секретаријата за јавне политике Бојана Тошић честитала је представницима јединица локалних самоуправе што су баш њихови градови и општине изабрани у другом кругу програма и што ће добити кључну подршку.

- Позивам вас да ово искористите као једну врсту праве подршке, као менторску подршку и да из онога што ћете добити у наредних годину дана извучете најбоље што можете за ваше локалне самоуправе - рекла је Тошић.

Шеф сектора Два операција Делегације ЕУ Мартин Клауке истакао је значај локалних самоуправа.

- Локалне самоуправе су најближе грађанима, оне им пружају услуге, оне су те које раде на креирању политика на локално нивоу, спроводе их, самим тим су задужене и за локални економски развој. У том смислу велико је задовољство што можемо да сарађујемо са вама - рекао је Клауке.

Генерални секретар СКГО Никола Тарбук подсетио је да се данас обележава додела пакета подршке за 33 града и општине, и додао да Програм „Exchange 6“ заузима посебно место међу пројектима развојне помоћи унутар СКГО.

Локалне самоуправе изабране су на основу конкурса у оквиру јавних позива 2023. године за доделу подршке за израду планова развоја, израду средњорочних планова, унапређење планирања и буџетирања капиталних пројеката, успостављање / унапређење система финансијског управљања и контроле, као и за успостављање / унапређење функције интерне ревизије.