Подешавања Сачуване вести Претрага Navigacija
Подешавања сајта
Одабери писмо
Одабери град
  • Београд
  • Дечани
  • Јагодина
  • Крагујевац
  • Крушевац
  • Ниш
  • Нови Сад
  • Ораховац
  • Панчево
  • Пирот
  • Приштина
  • Призрен
  • Сомбор
  • Суботица
  • Штрпце
  • Ужице
  • Врање
  • Вршац
  • Зрењанин
  • Звечан

Домаћа кобасица СВЕ ПОПУЛАРНИЈА, али је производња СВЕ МАЊЕ исплатива: Колико Срби зараде у овом послу?

04.03.2020. 17:57
Пише:
Србија Данас/Блиц
sušeno meso
сушено месо / Извор: Профимедиа

Домаћа кобасица све је популарнија намирница на трпезама, али због све скупљег меса производња није нарочито исплатива.

Најбоље пролазе брендиране кобасице које се препознају по географском пореклу.

У Турији, престоници војвођанске кобасице, кажу да држе најнижу могућу цену, некад по килограму зараде тек 50 динара. Но, циљ им је пре свега да промовишу своју кобасицу и манифестацију (Туријска кобасицијада).

Да им то успева, сведоче и недавне сцене из Београда, где је разграбљено све што су Туријци донели.

Искусите ЈЕДИНСТВЕНИ доживљај ГРЧКЕ уз невероватне ПОПУСТЕ

Искусите ЈЕДИНСТВЕНИ доживљај ГРЧКЕ уз невероватне ПОПУСТЕ

СЈАЈНЕ ВЕСТИ! Србија напредује ДЕВЕТ ПУТА БРЖЕ од Еврозоне: Ове године раст 4,5 ОДСТО!

СЈАЈНЕ ВЕСТИ! Србија напредује ДЕВЕТ ПУТА БРЖЕ од Еврозоне: Ове године раст 4,5 ОДСТО!

ОТКАЗАН ТУРНИР У НОВОМ САДУ: Разлог је КОРОНАВИРУС!
Отказан највећи Сајам туризма: Последице ће се осетити широм света

Отказан највећи Сајам туризма: Последице ће се осетити широм света

- Данас није баш исплативо производити кобасицу. Месо је скупо због мањег сточног фонда, а продајемо је за минималну цену. Килограм свеже туријске је 500 динара. Улагање по кили је око 450 динара, па рачунајте. Просушене кобасице продајемо за 600 динара. Били смо у Београду после 17 година, невероватна навала, сви производи су разграбљени у пар сати. Неки су се и љутили, али не може село од пар хиљада да нахрани град од пар милиона - каже Жељко Попић, председник Удружења кобасицијада Турија.

Његов колега преко Дунава, у Срему, каже да је потражња за домаћом кобасицом сваке године све већа. Многи мали произвођачи у Срему поново су почели да пуне и суше кобасице. Година, иако килава, на крају је донела солидно сушење, па се очекује и добар квалитет.

- Квалитетна домаћа кобасица изискује много времена. Свињче треба да се храни барем годину и по, да месо не би било пуно воде. Свежу сремску кобасицу на једном диму можете наћи по 600 динара, сува која већ може да се једе од 700 до 800 динара по килограму. Људи све чешће праве своје кобасице, али многи нису регистровани за производњу па имају проблем са инспекцијом. Мораш однети свињче у регистровану кланицу, вратити полутке, те имати адекватан простор за обраду меса - прича Станислав Ђиерчан из Удружење Сремска свињокоља и кобасицијада из Шида.

Kobasica
Кобасица / Извор: Профимедиа

Каже, сремска кобасица има 30 одсто масноће, али тврде масноће, не од сала, остало је квалитетно месо. Како додаје, манифестације које се организују у част кобасице право су благо у ова напета времена, "јер кад људи причају о кобасицама, никада се не посвађају".

Једна од ствари која је везана за производњу кобасице је њен сезонски карактер. Ради се током хладних дана када температуре падну испод 10 степени, јер се чисто месо суши на промаји, како то раде и у Пироту, где праве чувену пеглану кобасицу.

Драгиша Јовановић каже да је пеглана кобасица изузетан деликатес, заправо "упакован тартар бифтек у црево" и стављен да се суши. У њу не иду "остаци" или "шарено месо", него комади најчистијег меса, без жилица и масноћа. Цена килограма сушене пеглане је око 3.000 динара. Али ни улагања нису мала.

- Рачунајте да је килограм јунећег меса 750 динара, козје је око 700 динара по килограму, ако хоћете лепо и чисто месо. Због малог сточног фонда све је ограничено, после празника више не можете ни наћи стоку. Зачини и црева буду око 50 динара по килограму, мајстори за пуњење и везивање наплаћују се од 50 до 70 динара. Тражење стоке, превоз, набавка, дистрибуција, мајстори за клање... Рачунајте минимално око 1.000 динара улагања по килограму. Након тога кобасица калира 50 одсто током сушења, дакле то вам је онда укупно 2.000 динара - каже Јовановић.

У осталих хиљаду динара који се рачунају као зарада улази рад који се не плаћа, који мајстор обично уради сам или му помаже породица. Пре свега, сушење и пеглање. Само један комад кобасице у тих месец дана треба да се пегла око сат времена.

mleveno meso
млевено месо / Извор: Профимедиа

Но како открива, кобасице је готово већ све продао, остало му је неколико комада до јесени и нове туре.

Цена прављења пеглане

➜ Килограм јунетине 750 динара

➜ Килограм козјег меса 700 динара

➜ Зачини и црева 50 динара по килограму

➜ мајстори за пуњење и везивање 50-70 динара по килограму

➜ Тражење стоке, превоз, набавка, дистрибуција, мајстори за клање... Укупно 2.000 дин/кг

➜ Коначна производна цена је 2.000 динара по килограму јер кобацица током сушења калира 50 одсто

➜ (У цену нису урачунати трошкови сушења и пеглања)

Продајне цене за килограм кобасице

  • Туријска 500 динара
  • Сремска на једном диму 600 дин.
  • Сремска сува 700-800 дин.
  • Пеглана 2.000 дин.
ГРАЂАНИ, ОПРЕЗ: Ваш телефон вас можда шпијунира од тренутка кад сте га купили, а ви то ни не примећујете

ГРАЂАНИ, ОПРЕЗ: Ваш телефон вас можда шпијунира од тренутка кад сте га купили, а ви то ни не примећујете

Давни сан сваког озбиљног гејмера: Ово је оно на шта сте дуго чекали! (ФОТО)

Давни сан сваког озбиљног гејмера: Ово је оно на шта сте дуго чекали! (ФОТО)

ПРЕГОВОРИ У ТОКУ: Украјина и Америка хоће да УНИШТЕ „Северни ток 2”!

ПРЕГОВОРИ У ТОКУ: Украјина и Америка хоће да УНИШТЕ „Северни ток 2”!

Губеринић: Нови бизниси и иновације запошљавају људе

Губеринић: Нови бизниси и иновације запошљавају људе

Блага зима помрсила рачуне: У Србији многи остали празних џепова, али ЕВО КО ЈЕ САЧУВАО НОВАЦ! (ФОТО)

Блага зима помрсила рачуне: У Србији многи остали празних џепова, али ЕВО КО ЈЕ САЧУВАО НОВАЦ! (ФОТО)