Подешавања Сачуване вести Претрага Navigacija
Подешавања сајта
Одабери писмо
Одабери град
  • Београд
  • Дечани
  • Јагодина
  • Крагујевац
  • Крушевац
  • Ниш
  • Нови Сад
  • Ораховац
  • Панчево
  • Пирот
  • Приштина
  • Призрен
  • Сомбор
  • Суботица
  • Штрпце
  • Ужице
  • Врање
  • Вршац
  • Зрењанин
  • Звечан

ЕКСКЛУЗИВНО ЗА СРБИЈУ ДАНАС! Интервју са редитељем филма о Агрокору који је ЗАБРАЊЕН У ХРВАТСКОЈ

18.04.2017. 20:09
Пише:
Србија Данас
Agrokor
Агрокор / Извор: СД/илустрација

Прикупљање материјала за филм и само снимање филма трајало је три године, а Јуричан каже да је кроз документарац спојио новинарство и филм и добио крајњи продукт - “Газду“.

Хрватску и регионалну јавност поред пропасти Агрокора који је у власништву Ивице Тодорића који и у Србији поседује фирме, продрмао је и документарни филм “Газда: Транзиција/пирватизација/корупција“ који кроз пример баш тог бизнисмена говори о томе како се узима монопол над тржиштем и кроз разна муљања постаје газда. Редитељ дугометражног филма Дарио Јуричан у ексклузивном интервјуу за портал SrbijaDanas.com открива зашто је као полазну тачку за филм узео пример хрватског бизнисмена Ивице Тодорића, да ли је Тодорић дошао на премијеру његовог филма као и то зашто у хрватској на државној телевизији неће да прикажу овај филм.

СРПСКА ТУГА: Радници у Идеи не могу да купе ни кифлу за топли оброк, али то није све! (ФОТО)

ДЕФИНИТИВАН КРАЈ ВЛАСНИКА АГРОКОРА?! Ускоро почињу хапшења, а циљ је ИВИЦА ТОДОРИЋ?

Прикупљање материјала за филм и само снимање филма трајало је три године, а Јуричан каже да је кроз документарац спојио новинарство и филм и добио крајњи продукт - “Газду“.

- Желе сам да спојим новинарство и филм. И онда сам тражио добру тему. Највеће табу теме у то време су биле банке и Агрокор – каже Јуричан.

Портал SrbijaDanas.com још пре годину дана је писао о проблемима о Агрокору иако су на нас тада вршени притисци да престанемо са писањем, док су други медији у Србији ћутали о свему. Да ситуација није била боља ситуација ни у Хрватској управо говоре речи редитеља филма који тврди да је Агрокор у њиховој земљи био табу тема.

- Лако је сада причати о Агрокору када је на коленима и медији га развлаче уздуж и попреко и праве приче тек предстоје... До пре 6 месеци ведрио је и облачио - држао је већину медија у шаци као највећи оглашивач. Јутарњи лист у Хрватској и Дневни аваз у БиХ нису хтели да објаве ни оглас за приказивање филма Газда. Параноја – наводи Јуричан.

ХРВАТСКА ПОЛИЦИЈА УШЛА У АГРОКОР: Божа Петров из Моста поднео кривичну пријаву против Тодорића!

СЕВЕРИНА МОЉАКА ЗА АГРОКОР, али иза тога се не крије брига за раднике већ нешто друго (ФОТО)

Током снимања филма и саме промоције редитељ је више пута истицао да то није филм о Ивици Тодорићу већ о механизмима како се у хрватској постаје газда.

- Филм Газда је више од филма о Ивици Тодорићу и то стално наглашавамо. То је филм о системској грешки, филм о корупцији, о једном успеху који је уједно и велики неуспех. Тодорић је тада био на врху и преко њега је било најлакше показати пут до успеха. У овој високобирократизованој земљи у којој порезници скачу свима за врат, показује се да има ипак има изузетака – објашњава Јуричан.

Тодорић није дошао на премијеру филма!

Филм је сниман три године, а Јуричан каже да им је прикупљање материјала за документарац отежавао само бирократија, али да су ту препреку заобишли.

У филму се појављују саговорници међу којима је и Степан Месић, али не сам Ивица Тодорић нити било ко из његове породице. Редитељ каже да је то због тога што је Тодорић одбио њихову молбу за интервју: - Тодорић је љубазно у два наврата одбио да да интервју.

АГРОКОР У РУКАМА СРБИЈЕ: Мишковић добио понуду да управља Тодорићевом империјом?!

Хрвати спасавају хрватског бизнисмена јер се плаше да Срби и Руси не преузму Агрокор

Међутим, тим који је радио на филму за премијеру упутио је позивницу Ивици Тодорића и људима из Агрокора, али како каже Јуричан нико од њих се није појавио:

- Агрокор се одлучио на шутњу. А ми смо их као прави домаћини прве звали на премијеру – каже он и додаје да су реакције на филм позитивне, а да Тодорића сви због назива филма сада зову “газда“.

Ипак, државна телевизија ХРТ није желела да прикаже филм а као разлог су навели да је тренутак незгодан. Јуричан је због тога написао отворено писмо директору ХРТ-а, а за наш портал објашњава због чега свим љутима треба омогућити да погледају филм и изађу из медијског мрака:

- Филм је рађен јавним новцем од интереса је за хрватску јавност, а Хрватска телевизија као јавна телевизија не жели да га прикаже. Туга и јад незрелог, демократски дефицитарног, друштва.

На питање да ли филм који су урадили сматра печатом на оно што се тренутно дешава око ситуације у Агрокору о чему је наш портал писао раније и да ли можда сада можемо очекивати наставак филма можда о пропадању "Газде", Јуричан каже:

- Филм Газда је о Агрокору на врхунцу. Заиста се није могао очекивати овакав брзи крај. У наставку се нећемо фокусирати толико на Агрокор, али то је увијек добра и потентна тема!