Ево колико би требало да оставите бакшиша у појединим земљама: Пазите да некога не УВРЕДИТЕ!
Колико се разликују напојнице од државе до државе
Ако је сервис у реду људи на годишњем одмору су спремни да дају напојницу (бакшиш). Међутим није свуда уобичајено као у Немачкој да је то пет до десет посто износа са рачуна. Негде се даје више али негде персонал то сматра чак увредом. Овдје дајемо преглед пошто ускоро почињу летни одмори.
Ни у једној земљи на свету мали износ од око десет центи не значи велику захвалност. Осим тога не би требало, осим у САД, плаћати напојницу кредитном картом јер тај износ на рачуну не дође комплетан конобару или носачу кофера.

Скијалишта Србије треће јавно предузеће по оствареној добити у Србији

Вишња у Србији одличног квалитета: Хоће ли цена црвеног злата испунити очекивања произвођача?

Викендице на планинама у Србији по квадрату од 300 до 3.000 евра, а ово је најтраженија локација
Египат и северна Африка
У ресторану је, као и у другим североафричким земљама , уобичајено 10 до 15 посто. У таксију се рачун заокружује. Собарице, носачи пртљага и остали радују се на напојницу од око једног евра.
Кина и Јапан
Мимо интернационалних хотела напојница се често сматра увредом. Међутим у кинеским туристичким центрима сервисни персонал радо узима 10 посто, собарице пар јуана и туристички водич пар долара. У Јапану се за добар сервис одаје признање малим поклонима или једним до два долара.
Француска
У ресторанима или кафанама у зависности од поруџбине даје се 10 до 15 посто. "Ле поурбоире" се најчешће једноставно оставља на столу. У хотелима напојница није обавеза. У таксију је довољно заокружити рачун.
Грчка
У ресторанима је уобичајно око 10 посто, у тавернама један евро. Собарице би требало на дан одласка да добију малу напојницу – најбоље лично. У таксију се може заокружити.
Велика Британија
Бакшиш у британским ресторанима је 10 посто. Ако је на рачуну већ наведено "сервице charge" može бити мање. У пабовима напојница није уобичајна. У таксију је довољно заокружити.
Италија и Хрватска
10 посто напојнице важи као примерено. У Италији се на рачуну често већ појављује "цоперто", једна врста таксе за припрему стола и хлеб. Тада напојница може бити нижа. У хотелу собарица добија један до два евра на дан а у таксију је довољно заокружити.
Аустрија
У ресторану и таксију су 10 до 15 посто напојнице уобичајно. У хотелу носач пртљага добије један евро по комаду пртљага, собарица један до два евра на дан.
Португал и Шпанија
У гастрономији се оставља 5 до 10 посто "горјета" односно "пропина". У таксију је уобичајно напојница 10 посто.
Скандинавија
У Норвешкој, Данској и Финској сервис у ресторану и хотелу је садржан у рачуну али и овде се износ може заокружити. Код добре послуге уобичајно је око 5 посто а у Шведској чак и 10 посто.
Тајланд
У ресторану је нормално 10 до 15 посто. Мање од 10 бата сматра се увредом.
Турска
У гастрономији је уобичајно 10 до 15 посто "бакшиша" а не дати ништа сматра се непристојним. Собарице и носачи пртљага радују се за око један евро екстра. У таксију се заокружује.

ФОНД ЗА НАУКУ СРБИЈЕ: Шест милиона евра за младе научнике!

ОВО БИ ТРЕБАЛО И ВИ ДА РАДИТЕ НА ПОСЛУ: Откривено зашто су Јапанци здравији од других народа! (ВИДЕО)

Продаје се Ферари за 27.000 динара! Може бити ваш по цени половног Југа (ФОТО)
Америка и Канада
Бакшиш од 15 до 20 посто у ресторану је због ниских плата обавеза. Носачи пртљага добијају један канадски или један до два америчка долара по коферу а собарице најмање два долара за једну ноћ. У таксију се даје 15 посто.
На кружним путовањима
У зависности од превозничке фирме питање напојнице је различито регулисано. Пре свега код интернационалних организатора уводи се тек на палуби делимично као аутоматска пристојба на конто палубе. Неке фирме праве предлоге за напојнице од 10 евра или 13,50 долара на дан.