Подешавања Сачуване вести Претрага Navigacija
Подешавања сајта
Одабери писмо
Одабери град
  • Београд
  • Дечани
  • Јагодина
  • Крагујевац
  • Крушевац
  • Ниш
  • Нови Сад
  • Ораховац
  • Панчево
  • Пирот
  • Приштина
  • Призрен
  • Сомбор
  • Суботица
  • Штрпце
  • Ужице
  • Врање
  • Вршац
  • Зрењанин
  • Звечан

ХОЋЕМО ЛИ ИМАТИ МЛЕКА У ПРОДАВНИЦАМА? Држава уводи тешку меру: Морамо да бранимо тржиште које је поремећено

25.02.2023. 09:59
Пише:
Србија Данас/РТС
mleko
млеко / Извор: Фото: Shutterstock

Проблеми су почели у 2022. због тога што је држава замрзла цену млека због грађана, рекла је министарка и додала да су прелевмани за млеко тешка мера у циљу стабилизације тржишта.

Хоће ли бити српског млека на тржишту и шта ће држава урадити како би се спречило затварање фарми

Премије ће бити подигнуте са 10 на 15 динара по литри млека, а субвенције по грлу са 25.000 на 30.000 динара. 

Министарка пољопривреде Јелена Танасковић рекла је да је то компромисно решење и да је јуче одржан састанак где су за једним столом у Влади Србије први пут седели представници од примарног произвођача, прерађивача до трговинских ланаца.

ДОБРЕ ВЕСТИ ЗА ПОЉОПРИВРЕДНИКЕ: Повећава се премија за млеко!

ДОБРЕ ВЕСТИ ЗА ПОЉОПРИВРЕДНИКЕ: Повећава се премија за млеко!

ЛЕПА ВЕСТ! Вучић најавио: Повећавају се премије за млеко и субвенције по грлу

ЛЕПА ВЕСТ! Вучић најавио: Повећавају се премије за млеко и субвенције по грлу

Гаси ВАТРУ У ГРЛУ: Овај НАПИТАК СРБИ СПРЕМАЈУ када имају проблем са упалом, рецепт стар деценијама

Гаси ВАТРУ У ГРЛУ: Овај НАПИТАК СРБИ СПРЕМАЈУ када имају проблем са упалом, рецепт стар деценијама

- Овакви састанци су одлучна прилика да се чујемо. Држава се озбиљно и одговорно понела у 2022. години, која је била економски непредвидива. Сада имамо велику тржишну борбу, која се огледа у свим сегментима. Овде је ескалирала. Имамо пуно проблема. Почели су у 2022. због тога што је држава замрзла цену млека због грађана, млеко произведно у Србији је извезено, онда смо били принуђени да га увозимо, дошло до повећаног увоза млека, млекаре имају залихе, наши произвођачи имају млеко, њима се спушта цена - то су неке ствари о којима смо јуче разговарали - рекла је Танасковићева.

Напомиње да се чуло пуно савета и проблема тако да ће држава одговорно приступити томе.

Jelena Tanasković
Јелена Танасковић / Извор: Фото: Printscreen РТС

- Преузели смо на себе да то исконтролишемо. Прелевмани су тешка мера јер ми смо европски оријентисана држава отвореног тржишта и то треба одбранити, али је ситуација да ми морамо да бранимо своје тржиште које је поремећено - истакла је Танасковићева.

Имате произвођача који имају млеко, а немају коме да га дају у откуп јер су млекаре пуне залиха и то мора да се реши, додаје министарка пољопривреде.

Шта кажу млекари

Према њеним речима, млекари су показали конструктиван приступ.

- Сматрам да то јесте начин како да превазиђемо проблеме. Први пут се системски бавимо решењем проблема. Када дође неко и каже - дајте ми паре, то није решење, хајде да видимо где су конкретни проблеми. То је добар пруступ ако хоћемо да поправимо сточарство - указује Танасковићева.

Одговарајући на питање има ли пара у државној каси, каже да има. "Повећали смо субвенцију по литри млека са 10 на 15 динара, то је укупно увећање на годишњем нивоу од 4 милијарде, повећали смо субвенцију по грлу, са 25 на 30.000 динара, што је око 2 милијарде укупан издатак који је већи у односу на претходну годину", рекла је она.

О новој мери за повећање сточног фонда

- Председник је причао недавно да хоћемо, у смислу повећања сточног фонда, да идемо са финансирањем 50 одсто куповине нових стеоних јуница. На разговорима које сам у протеклом периоду имала са произвођачима, неки од њих сматрају да би боља и ефикаснија мера била да оне произвођаче који задрже женско теле финансирамо у четири квартала по 25.000 динара, што смо рекли - нека буде опционо - објаснила је министарка.

Према њеним речима, то је остало да се форамлизује кроз уредбу.

Говорећи о најави протеста и блокаде путева оних који су незадовољни решењем, министарка истиче да је то миноран број људи који је константно антипритиван и нема жељу да се договори.

- Када сте на сваком састанку и када вам ништа не ваља, то је политика - то није конструктивно решење проблема у пољопривреди. Ако смо хтели да се бавимо проблемима у пољопривреди, не можемо доћи и рећи - ја хоћу са 10 на 20 и нећу више ништа друго, системски се врло конструктивно решава - подвлачи Танасковићева.

Први пут су, додаје, учесници састанка имали прилику да кажу онима који су њихови партнери у послу, попут "Имелка", шта их мучи.

Прелевман је системско решење да се стабилизује тржиште. Не можете тажити са 10 на 20 динара, то државу кошта 8 милијарди, шта смо тиме урадили, млекаре и даље имају вишка на залихама, напомиње Танасковићева и додаје да је већина за столом разумна и већина је разумела да су ово системска решења.

План исплате субвенција

Novac - dinari
Новац - динари / Извор: Профимедиа

Министарка Танасковић је рекла да је органска производња добила новац, до краја фебруара добиће у целости.

- Онда иде исплата генетике у првој недељи марта, у другој недељи марта плаћамо субвенцију за тов и воће, у трећој недељи марта - винаријама и деситлеријама и на крају, у последњој недељи марта, платићемо примарну биљну и сточарску производњу и тиме завршавамо до 25. марта - закључила је министарка пољопривреде.