Подешавања Сачуване вести Претрага Navigacija
Подешавања сајта
Одабери писмо
Одабери град
  • Београд
  • Дечани
  • Јагодина
  • Крагујевац
  • Крушевац
  • Ниш
  • Нови Сад
  • Ораховац
  • Панчево
  • Пирот
  • Приштина
  • Призрен
  • Сомбор
  • Суботица
  • Штрпце
  • Ужице
  • Врање
  • Вршац
  • Зрењанин
  • Звечан

ИДЕЈЕ ДА ПОСАО НЕ СТАНЕ НИСУ ПРЕСУШИЛЕ! Део предузетника пронашао начин да превари систем у Србији

13.12.2020. 08:50
Пише:
Србија Данас/Телеграф
kafić
кафић / Извор: Профимедиа

Све мере уведене су са циљем свођења контаката на минимум, и то у светлу већег броја заражених и броја умрлих на дневном нивоу

Кризни штаб најавио је да ће постојеће мере вероватно бити продужене, а оне обухватају затварање објеката током викенда и скраћено радно време радним данима. Мера ограничења директно утиче на пословање пре свега малих привредника, па поред изузетака поједине индустрије једноставно не могу да функционишу. И док једни савесно поштују мере и чувају здравље себе и свих нас, део предузетника пронашао је начин да изврда систем.

"НА ИВИЦИ ЖИЛЕТА"! КОРОНА КРИЗА ОПУСТОШИЛА ЕКОНОМИЈУ КОМШИЈЕ: Црна Гора само што није банкротирала!

"НА ИВИЦИ ЖИЛЕТА"! КОРОНА КРИЗА ОПУСТОШИЛА ЕКОНОМИЈУ КОМШИЈЕ: Црна Гора само што није банкротирала!

НОВО ГЕОПОЛИТИЧКО ОРУЖЈЕ! Најхладнија материја на Земљи мења глобално тржиште: Русија постаје главни извозник!

НОВО ГЕОПОЛИТИЧКО ОРУЖЈЕ! Најхладнија материја на Земљи мења глобално тржиште: Русија постаје главни извозник!

РУСКИ ТРГОВИНСКИ ЛАНАЦ СТИЖЕ У СРБИЈУ! Најављују да ће бити 20 одсто јефтинији

РУСКИ ТРГОВИНСКИ ЛАНАЦ СТИЖЕ У СРБИЈУ! Најављују да ће бити 20 одсто јефтинији

Све мере уведене су са циљем свођења контаката на минимум, и то у светлу већег броја заражених и броја умрлих на дневном нивоу. На списку оних који у 17 сати стављају кључ у браву су угоститељски објекти попут сплавова, познатих ресторана који су раније били крцати, фризерски и козметички салони.

Ипак, многи од њих се труде да ове дане проведу - радно.

Vikendica
Викендица / Извор: Профимедиа

"Немам ја сплав, ово је теретана"

Према сазнањима овај викенд ипак нису били спремни да испусте поједини власници популарних београдских сплавова па су своје објекте на реци "прилагодили" новонасталој ситуацији. 

Наиме, наизглед затворен сплав крио је унутра групу људи која се "случајно" окупила после спортског тренинга. То је заправо изговор којим се служе они који су регистровани и као спортски објекти, односно теретане.

Додатно се обезбеде фолијом која блокира светло изнутра и звучном изолацијом.

Даље, неки власници кафића своје објекте претворили су у журке на позив, па је претходних дана забележен одређен број појединаца и несавесних власника угоститељских објеката који се нису придржавали мера и новог радног времена.

- Затворе кафић, закључају врата, унутра скупе неколико људи и кажу да су окупили најближе пријатеље, да нема нико са стране. Мислите да то не знамо? То не може тако - рекао је министар здравља Златибор Лончар.

Zlatibor Lončar
Златибор Лончар / Извор: Србија Данас

"Мој ресторан је на адреси где је и хотел, значи могу да радим"

Познати престонички ресторан направио је прави мали рат на друшвеним мрежама када је саопштио да један од укупно два ресторана у ланцу неће радити, док ће други уредно примати госте, јер је "у оквиру хотела, а послужење гостију је дозвољено у хотелима". Нема потребе да истичемо колико је ово опасна кампања, нарочито што су се "дугогодишњи гости" позивали да не носе маске.

- Најбоље би било да избацим госта који ми годинама долази, а да послужим неког ко је први пут прошао само зато што спава у хотелу - парафразирано звучи један од коментара који је власник остављавао у низу постова на Инстаграму. После дуге преписке са грађанима који су били подељени око његовог става, сви постови на ту тему су избрисани.

Они нису једини који размишљају да преваре систем. 

Фризери и козметичари преселили су се у "кућне салоне", а неки су ослободили собу у свом стану како би могли да раде. Они су и јавно позивали колеге на исто.

kosa
коса / Извор: Профимедиа

"Пиво кроз шалтер и играчке које су постале од животне важности"

Власник једне мале комшијске пицерије која иначе нема доставу, али му људи редовно долазе по пицу "за понети", решио је да искористи то што кухиња може да ради 24 сата и да пице доставља комшилуку на улични број поред његовог ресторана. Други је преписао рецепт па служи кафу неколико метара даље од улаза, а има и оних који су питали могу ли да служе пиће као у систему драјв ин.

Идеја да посао не стане нису пресушиле. Познати ланци дрогерија и продавница играчака продужили су своја радна времена јер су променили шифру делатности у АПР-у. Поучена очигледно негативним реакцијама грађана, продавница играчака се брзо повукла, и ипак одлучила да продају спроведе online.

Јасно је да је ситуација изазовна за све, и готово да нема индустрије која није погођена, исто тако, солидарност нам је и те како потребна у овим тренуцима. Уколико је већ већина малих предузетника спремна да испоштује мере, питање је да ли је у реду да мањина додатно заради на уштрб њих.

Крше мере и широм Србије, тако, смештајни капацитети на планинама су готово попуњени иако је апел, који ће вероватни бити званична мера, да попуњеност капацитета буде смањена.

Ипак, када говоримо о већинском броју грађана који ће заузети хотеле и апартмане, ситуација је следећа: хотелски капацитети не смеју да буду попуњени скроз, већ та попуњеност мора бити 30 до 35 одсто. Ова наредба долази из Владе Србије и сваки објекат ће се строго контролисати.

kafić
кафић / Извор: Профимедиа

А шта бисте можда могли?

Једини начин да се отвори тзв шалтер за продају хране или пића како би се продавали производи за које власник не може да обезбеди доставу јесте промена шифре делатности у АПР.

- Нико ко је регистрован као ресторан или кафић не може да има шалтере. Дакле, кафићи и ресторани не могу да имају шалтере, али сву могу да се региструју на доставе, што је већина и урадила. На крају, ту је АПР и опција да се регистрију на тај начин. Морамо да направимо разлику. Ресторани, односно њихове кухиње могу да раде 24/х и на позив курирских служби да доставе храну, али не могу да отворе свој шалтер, јер је то онда промена њихове делтаности, онда они нису више делатност за шта су се определили - рекао је Дарко Главаш.

Главаш подсећа да многе пицерије имају своје курирске службе, али и и да је велики број престоничких локала применио исти модел, што се показало као функционално у овој ситуацији.

Могућност за рад имају и они којима је обезбеђен улаз са јавне површине, чак и ако су у оквиру затвореног тржног центра. Поребно је обезбедити и коридоре излаз/улаз.

Објекти и радње у којима се пружају услуге при чијем вршењу није потребно присуство корисника или су присуство и контакт ограниченог трајања, попут сервиса беле технике, техничких сервиса, кројача, обућара и стаклорезачких радњи могу радити радним данима до 21 час, а суботом до 17 часова.

Било да путујете ових дана или остајете у свом месту, још једном апелујемо да будете савесни, поштујете све прописане мере и чувате своје, и здравље својих породица.