Подешавања Сачуване вести Претрага Navigacija
Подешавања сајта
Одабери писмо
Одабери град
  • Београд
  • Дечани
  • Јагодина
  • Крагујевац
  • Крушевац
  • Ниш
  • Нови Сад
  • Ораховац
  • Панчево
  • Пирот
  • Приштина
  • Призрен
  • Сомбор
  • Суботица
  • Штрпце
  • Ужице
  • Врање
  • Вршац
  • Зрењанин
  • Звечан

ИНТЕРЕСОВАЊЕ НА ВРХУНЦУ - ГРАЂАНИ СРБИЈЕ СЕ СВЕ ВИШЕ ЈАВЉАЈУ: Стижу први аранжмани за летња путовања - колико ће коштати

30.04.2021. 22:08
Пише:
Србија Данас/Н1
Grčka
Грчка / Извор: Профимедиа

Летња сезона је све ближа, а делује да ће због вакцинације много више грађана тражити аранжмане у иностранство

Иако епидемија корона вируса и даље траје, грађани почињу поново да се интересују за туристичке аранжмане, а агенције поручују - поскупљења сигурно неће бити!

СВИ КОЈИ СУ ПРИМИЛИ ВАКЦИНУ МОЋИ ЋЕ ДА ПУТУЈУ: Где све можемо са ДИГИТАЛНИМ СЕРТИФИКАТОМ, ово је СПИСАК земаља!

СВИ КОЈИ СУ ПРИМИЛИ ВАКЦИНУ МОЋИ ЋЕ ДА ПУТУЈУ: Где све можемо са ДИГИТАЛНИМ СЕРТИФИКАТОМ, ово је СПИСАК земаља!

РАЗВОЈ СРБИЈЕ БЕЗ ПРЕКИДА: Радници из Кине и на Велики Петак раде на изградњи брзе пруге Београд - Будимпешта (ФОТО)

РАЗВОЈ СРБИЈЕ БЕЗ ПРЕКИДА: Радници из Кине и на Велики Петак раде на изградњи брзе пруге Београд - Будимпешта (ФОТО)

БИЋЕ МУЊЕВИТА РУТА! БРЗА ПРУГА БЕОГРАД-НИШ: Како ће изгледати - мапа, станице, цена, брзина

БИЋЕ МУЊЕВИТА РУТА! БРЗА ПРУГА БЕОГРАД-НИШ: Како ће изгледати - мапа, станице, цена, брзина

Летња сезона је све ближа, а делује да ће због вакцинације много више грађана тражити аранжмане у иностранство. Директор ЈУТЕ и представници агенција су рекли да се грађани све више јављају како би уплатили своја путовања, те да их агенције дочекају спремно. Кажу да ће сигурно бити мање туриста него претходних година, али да би и оваква сезона била довољна да агенције "преживе" ово тешко време за љубитеље путовања.

Директор Националне асоцијације туристичких агенција Србије Александар Сеничић рекао је да је припрема нове сезоне већ при крају, те да агенције имају још неке формалности да ураде како би сезона и званично почела.

Сеничић истиче да је након почетка кризе држава реаговала, али да то није било довољно.

- Агенције готово дана нису радиле ништа. Држава је препознала да треба да нам да неку помоћ, али та помоћ је била минимална и тицала се искључиво кроз плате радника, али то није било довољно да би агенције радиле како треба. Велики број људи је добијао отказе, агенције су се склањале из својих пословних објеката, али сада се ствари враћају у нормалу - прича Сеничић И додаје да је најгоре вероватно прошло.

- Прегурали смо оно тешко време, много људи је губило послове, али сад ево полако крећемо. Рекао бих да се праве добри помаци у правцу реализација путовања. Ако посматрамо у односу на раније године, конкретно 2020. године број аранжмана је био негде на око пет до 10 одсто у односу на стандардну тражњу грађана - прича Сеничић.

Aleksandar Seničić
Александар Сеничић / Извор: Медиа Центар

Он додаје да очекује да ће ова година бити значајно боља, али не и у потпуности.

- Ова година делује да ће бити боља, не очекујемо сада фантастичну сезону, али очекујемо негде до 40 или 50 одсто у односу на неке нормалне године. То је наравно резултат тога што имамо више дестинација ове године, а прошле је била само Босна и Херцеговина, па крајем сезоне Црна Гора, Турска и Албанија. Ове године имамо гаранцију да се Грчка неће затварати, њу наравно спомињем јер су за њу грађани Србије највише заинтересовани. Од 15. маја би требало да крене туристичка сезона у Грчкој, што није касно. Постигнут је споразум, имамо услове под којима ће моћи грађани да уђу у земљу - вакцинација или обавезан ПЦР - каже директор ЈУТЕ и додаје да има интересовања за летовање.

- Људи се јављају, долазе, информишу се. Закупљени су чартер су летови, а видимо и да полако једна по једна земља излазе са правилима, односно моделима како може да се уђе у њих - наставља Сеничић.

Тражи се Египат, Кипар не признаје кинеску вакцину

Сеничић истиче да је одлична тражња за Египтом, те да су већ договорени чартер летови до ове дестинације.

- Тамо је увек лепо време у ово доба године, па се грађани неретко опредељују да уплате аранжмане у ову земљу. За сада је још увек потребан ПЦР, као И за Турску, Тунис И Бугарску, али то ће се вероватно мењати. Очекујемо да ће се мењати неки услови, а ту првенствено мислим на признавање сертификата о вакцинацији. Кипар је рецимо прихватио све наше сертификате о вакцинацији, изузев кинеске. Наравно, алтернатива је ПЦР тест - јасан је Сеничић.

Четири земље у којима можете путовати без ПЦР или потврде о вакцинацији.

Директор ЈУТЕ истиче да постоје четири земље где можемо да путујемо без икаквих услова.

- То су Северна Македонија, Босна и Херцеговина, Црна Гора И Албанија. Највероватније ће тако остати током целе сезоне. Мислим да ће бити број путника бити довољан да агенције преживе ово, понављам још једном - наглашава он.

Заменска путовања нису пропала

Сеничић истиче да "грађани који су прошле године уплатили аранжмане, а нису их искористили”, не треба да брину будући да их могу искористити овог лета.

- Заменска путовања нису пропала, грађани су добили заменске потврде И могу сада да их искористе. Могу да се јаве агенцијама где су уплатили, па да може да се прави план путовања. Приоритет свакако имају они путници коју су услугу договорили прошле године у истом објекту, дестинацији И термину. Свака друга промена мора бити у договору са агенцијом. Ко не буде могао да реализује путовање, биће му омогућена да добије назад свој новац од 1.јануара 2021. године. То је већ договорено са Владом - истиче директор ЈУТЕ.

Цене исте као претходних година

Сеничић истиче да су цене исте као претходних година, те да ће бити врло малих разлика у односу на нека прошла лета.

Grčka
Грчка / Извор: Профимедиа

- Цене су на нивоу неких нормалних година, чак има И неких мањих цена него што је било раније, на пример у Црној Гори. Исто важи за Египат или Грчку. Негде ће остати иста цена од 250 евра за апартман у Грчкој средином јула. Сада тренутно, та цена је између 220-240 евра, што је нешто ниже него раније. Дакле, не треба очекивати повећање цена, то би био заиста лош потез. Људи су уморни од свега, не треба правити такве потезе - закључио је за Сеничић.

Милош Белушевић из туристичке агенције Биг Блуе каже да је ова агенција готово 100 одсто спремна за следећу сезону.

- Остале су још неке ситнице везане за Грчку, али то је то. Људи су се ужелели путовања, јављају се, пишу нам, али за сада нема пуно резервација за летње месеце што је И очекивано. Једноставно, не знају шта да очекују. Раније су људи букирали И по пет месеци раније, али сада се свело максимално на месец дана - прича Милош.

Додаје да се цене разликују од дестинације до дестинације, али наглашава да се цене неће подизати.

- Потрудили смо се да са свим нашим партнерима задржимо исте цене, или да чак оду нешто доле. То нам је поготово битно за људе који имају ваучере од прошле године. Доста неких хотела И дестинација ћемо добити повољније него пре пандемије. Очекујем да како се све више грађана вакцинише, тако се И повећава број резервација за летњу сезону - закључио је Белушевић.