Подешавања Сачуване вести Претрага Navigacija
Подешавања сајта
Одабери писмо
Одабери град
  • Београд
  • Дечани
  • Јагодина
  • Крагујевац
  • Крушевац
  • Ниш
  • Нови Сад
  • Ораховац
  • Панчево
  • Пирот
  • Приштина
  • Призрен
  • Сомбор
  • Суботица
  • Штрпце
  • Ужице
  • Врање
  • Вршац
  • Зрењанин
  • Звечан

ПОЉОПРИВРЕДНИЦИ НА УДАРУ! Све што није уништено биће - НЕМА СПАСА ДО СЛЕДЕЋЕ ГОДИНЕ

06.04.2023. 07:10
Пише:
Србија Данас/Информер
voće
воће / Извор: Фото: Shutterstock

Принос овогодишњег рода воћки могао би да буде умањен чак за тридесет одсто, упозоравају стручњаци.

Снег који је усред пролећа оковао Србију направио је проблеме воћарима и повртарима. Мраз је уништио кајсије, брескве, шљиве и трешње, а од поврћа кромпир, упозоравају стручњаци.

ЕПС ПРОМЕНИО СТАТУТ: Више није јавно предузеће, ево шта то тачно значи за државу и грађане

ЕПС ПРОМЕНИО СТАТУТ: Више није јавно предузеће, ево шта то тачно значи за државу и грађане

АМЕРИЧКА ЕКОНОМИЈА ПРЕД КОЛАПСОМ?! Компанија која развија ракете прогласила БАНКРОТ

АМЕРИЧКА ЕКОНОМИЈА ПРЕД КОЛАПСОМ?! Компанија која развија ракете прогласила БАНКРОТ

ДА ЛИ ЋЕ ОСНОВНЕ НАМИРНИЦЕ СМЕТИ ДА ПОСКУПЕ? Влада Србије донела одлуку

ДА ЛИ ЋЕ ОСНОВНЕ НАМИРНИЦЕ СМЕТИ ДА ПОСКУПЕ? Влада Србије донела одлуку

Због тога би, кажу они, овогодишњи принос могао да буде умањен за чак тридесет одсто, што ће подићи цене воћа за око 20 одсто.

Шљивама нема спаса

Воћари из чачанског краја кажу да је ситуација са засадима, после два дана снежних падавина, забрињавајућа.

- Тежак и мокар снег поломио је младе изданке, а многе воћке су промрзле од ниских температура, које су биле за 15 степени ниже од просека за ово доба године. Ми имамо око 20.000 садница шљиве и све то је освануло под снегом, али то није оно најгоре. На гранама је дебели слој леда и евидентно је да је све оно што је почело вегетацију сада уништено. Додатно нас плаши најављени минус до краја недеље. Уколико се то заиста догоди, све што није уништено до јуче биће уништено од мраза у наредних неколико дана - каже воћар Веселин Вујовић из села Качулице.

Мештани кажу да не памте када је у априлу освануло око четрдесет центиметара снега и додају да је шљива уништена.

- Нема спаса, до следеће године нема цвета. За ову годину са шљивама се чини да је крај, нажалост. Осим шљива, кајсију је већ десетковао мраз, а и трешња је под знаком питања. Ако нешто опстане од воћа, то једино може бити јабука, која још увек није процветала - додао је Веселин.

Како заштитити биљке

Директор Института за воћарство Дарко Јевремовић каже да примарни начини заштите у овим моментима и нису нешто што би могло да буде од велике помоћи.

- Постоје неки начини заштите воћних врста и то су, пре свега, примитивни, од задимљавања, до паљења сламе како би се подигла температура у воћњацима, али сви они у пракси дају веома мало резултата, а захтевају пуно људског рада. Постоје савремене методе као што су орошавање, тако да се та роса, односно влага којом се засади прскају претвара полако у лед и ослобађа се одређена количина топлоте и на тај начин се штите цветови. Међутим, у нашим засадима ти системи скоро и да не постоје - каже Јевремовић.

Да би род због оваквих временских прилика могао да буде и за 30 одсто мањи, напоменуо је и директор Пољопривредне стручне службе у Прокупљу Александар Петковић.

- Претходне ноћи је температура била испод нуле. Ако се тако настави, овогодишњи приноси биће знатно умањени, а оно што се сачува мораће да поскупи - рекао је Петковић.

Агроекономисти и воћари су и пре временских непогода које су их задесиле упозоравали да би воће ове сезоне могло да кошта и до 20 одсто више него прошле године.

- Наравно, све ће зависити од тржишта. Када је умањен род или оштећен плод, без обзира на воћну врсту, цена ће бити знатно увећана, чак и до двадесет одсто. То је чињеница. Сасвим је извесно следеће: производња је поскупела, препарати којима се воће третира, ђубриво, а да не помињемо цене нафте, која је неопходна приликом машинске обраде воћњака - наводи агроекономиста Жарко Галетин.

Добро за пшеницу

Милан Простран, агроекономиста, упозорава на могући мраз, подсећајући да није необично да касни мразеви направе штету на раном воћу, посебно на кајсијама и бресквама.

- Било је мразева и крајем априла и увек се догађа да у том периоду нека врста страда. Више је овде проблем мраза него снега, ако потраје, кажу да могу да страдају и малине на минус три степена. Са друге стране, он је пожељан за ратарске културе, за пшеницу, да се побољша влага земљишта, која је дефицитарна већ дуже време, али ће због овога вероватно да касни сетва. Када је поврће у питању, може да страда кромпир - закључује Простран.

У наредним данима биће позната штета

Милан Ерић, воћар из околине Чачка, каже да се чека на процену штете и да ће она бити позната у наредним данима.

- У чачанском крају већина воћних култура је у пуном цвету и то је најосетљивија фаза, најосетљивија на ниске температуре. Оно што је битно, уколико падавине, односно снег покрију цветове, чак и неки мразеви који би дали већа оштећења, биће санирани и неће проузроковати већа оштећења на биљној култури. Чекамо, видећемо шта ће то произвести у наредном периоду - рекао је Ерић.