Подешавања Сачуване вести Претрага Navigacija
Подешавања сајта
Одабери писмо
Одабери град
  • Београд
  • Дечани
  • Јагодина
  • Крагујевац
  • Крушевац
  • Ниш
  • Нови Сад
  • Ораховац
  • Панчево
  • Пирот
  • Приштина
  • Призрен
  • Сомбор
  • Суботица
  • Штрпце
  • Ужице
  • Врање
  • Вршац
  • Зрењанин
  • Звечан

ЦЕНЕ КВАДРАТА РАСТУ ДО НЕБА! Купци се хватају за главу - нови извештај обара све рекорде, али и очекивања

10.08.2021. 09:33
Пише:
Србија Данас/Блиц
Novac za nekretnine.
Новац за некретнине. / Извор: Профимедиа

Убедљиво највећи раст просечне вредности квадрата је забележен у Нишу, у Булевару Немањића, који је и упркос расту од 41,14 одсто у првих 6 месеци ове године, растао додатних 11 одсто у јулу.

Упркос летњој сезони, када тржиште некретнина по правилу стагнира, поскупљење квадрата наставило се и у јулу. Цене расту готово на недељном нивоу, а рекорде бележе градови за које се то никако није могло и наслутити.

ПРИПРЕМИТЕ СЕ, СРЕДИНОМ АВГУСТА СТИЖЕ НОВА ПОМОЋ: Држава дели парице - ово је списак по којем ће се вршити уплата

ПРИПРЕМИТЕ СЕ, СРЕДИНОМ АВГУСТА СТИЖЕ НОВА ПОМОЋ: Држава дели парице - ово је списак по којем ће се вршити уплата

КИРИЈА НА ПЕРИФЕРИЈИ ИДЕ И ДО 420 ЕВРА: Цене некретнина у овим деловима Београда одавно скочиле, да ли је то "бачен новац"

КИРИЈА НА ПЕРИФЕРИЈИ ИДЕ И ДО 420 ЕВРА: Цене некретнина у овим деловима Београда одавно скочиле, да ли је то "бачен новац"

АЛБАНИЈА, ЦРНА ГОРА, ТУРСКА, ХРВАТСКА И ГРЧКА: Куповина некретнина поред мора - како до куће на егзотичној дестинацији?

АЛБАНИЈА, ЦРНА ГОРА, ТУРСКА, ХРВАТСКА И ГРЧКА: Куповина некретнина поред мора - како до куће на егзотичној дестинацији?

Убедљиво највећи раст просечне вредности квадрата је забележен у Нишу, у Булевару Немањића, који је и упркос расту од 41,14 одсто у првих 6 месеци ове године, растао додатних 11 одсто у јулу. Док се у овој улици у Нишу квадрат почетком године плаћао 924 евра, он се сада плаћа 1.443 евра.

Са друге стране, најскупљи квадрат је и даље у престоници, у којој такође цене квадрата нижу раст сваког месеца, додуше не толико интензиван као Ниш. Тако је најскупљи квадрат од 2.589 евра у просеку забележен у центру Београда.

Разлога је неколико. Главни покретачи раста цена, неуравнотежена понуда и потражња, изузетно повољни кредити, мањак инвестиционих прилика и сл. наставили су да и у протеклих месец дана "гурају" цене квадрата, и у Србији и у свету "ка горе", и по свему судећи нема назнака да ће се овај тренд зауставити у скорије време.

Београд

Највећи раст је забележен у центру града, и то од 2,86 одсто, а просечна цена квадрата је 2.589 евра по квадрату.

На другом месту по стопи раста у Београду је Вождовац, са стопом раста од нешто изнад један одсто, где је просечна цена квадрата 1.848 евра. Одмах иза Вождовац је Нови Београд са стопом раста 0,87 одсто, где је цена квадрата у јулу достигла 1.967 евра.

zgrada
зграда / Извор: Србија Данас

На Палилули су цене порасло 0,31 одсто и ту је цена квадрата у јулу била 1.923 евра. На последњем месту по стопи раста цена у јулу је Врачар, са растом од 0,13 одсто где је просечна цена квадрата била 2.375 евра.

Само у једној општини је дошло до пада вредности квадрата, Миријеву. Ту је вредност у јулу месецу, у односу на јун, пала за 2,52 одсто и просечна цена квадрата је била 1.236 евра.

Нови Сад

У насељу Подбара у Новом Саду, цена квадрата је у јулу расла за 5 одсто, а цена квадрата је достигла 1.658 евра. У Новом насељу цене су расле за 0,72 одсто и у јулу је цена квадрата била 1.399 евра, а у самом центру Новог Сада раст вредности од 0,11 одсто попео је цену квадрата на 1.753 евра.

Пад вредности у јулу је забележен у Грбавици и то пад од 2,88 одсто, који је цену квадрата у овом насељу спустио на 1.651 евра.

Ниш

Ниш је и у јулу месецу наставио да ниже рекордне стопе раста.

Цене квадрата у Булевару Немањића су поново вртоглаво расте и то за чак 11 одсто, те је просечна цена у јулу била 1.443 евра. У насељу Пантелеј цене су расле за 9,65 одсто и просечна цена квадрата је ту у јулу била, округло, 1.000 евра.

Stan
Стан / Извор: Профимедиа

На Палилули у Нишу, просечна цена у јулу је 1.091 евра по квадрату, што значи да је ту забележен раст од 3,9 одсто. Цене квадрата у Дурлану су остале непромењене у односу на јун, 949 евра по квадрату.

Крагујевац и Панчево

Цене квадрата у Крагујевцу су остале исте у односу на јун, 810 евра по квадрату.

У Панчеву, цена квадрата је за месец дана порасла 3,79 одсто и просечна вредност квадрата на некој градској локацији је 1.012 евра по квадрату.

За пола године 48.000 уговора

Током другог квартала 2021. године Републичком геодетском заводу достављено је преко 48.000 уговора, што је нешто више од 16.170 уговора месечно, стоји у Извештају о стању на тржишту непокретности за други квартал 2021. године.

У поређењу са истим кварталом прошле године, регистровано је 84,5 одсто више уговора. Највеће повећање броја уговора забележен је у Нишу од 104,6 одсто, Београду и Крагујевцу 90 одсто и Новом Саду 81 одсто.

На међугодишњем нивоу промет стамбених објеката је на нивоу целе државе био за 82 одсто. У истом кварталу највећи део некретнина је плаћен са готовином, чак 85 одсто, док је из кредитних средстава плаћено тек 15 одсто.