Подешавања Сачуване вести Претрага Navigacija
Подешавања сајта
Одабери писмо
Одабери град
  • Београд
  • Дечани
  • Јагодина
  • Крагујевац
  • Крушевац
  • Ниш
  • Нови Сад
  • Ораховац
  • Панчево
  • Пирот
  • Приштина
  • Призрен
  • Сомбор
  • Суботица
  • Штрпце
  • Ужице
  • Врање
  • Вршац
  • Зрењанин
  • Звечан

Драган се бавио програмирањем 15 година, а онда је променио професију: "Сада зарађујем четири пута више"

26.06.2023. 09:58
Пише:
Србија Данас/Блиц
Električar
Електричар / Извор: Фото: Профимедиа

Поносно наглашава да се није покајао. Осим финансија, као предности истиче, да нема више стреса, да га леђа мање боле, да је динамичнији посао



Некадашњи студент енергетике на Електротехничком факултету (ЕТФ) у Београду, од 2007. до 2022. године бавио се програмирањем односно веб дизајном. Народским речником, прављењем сајтова.

КРАЉЕВИ МАРКЕТИНГА! Продају пице НИНЏА КОРЊАЧАМА, а имају и СПЕЦИЈАЛНУ ИСПОРУКУ! (ВИДЕО)

КРАЉЕВИ МАРКЕТИНГА! Продају пице НИНЏА КОРЊАЧАМА, а имају и СПЕЦИЈАЛНУ ИСПОРУКУ! (ВИДЕО)

У ОВИМ ЗЕМЉАМА НЕ ЖЕЛЕ ДИГИТАЛНЕ НОМАДЕ: Организују протесте против њих и траже да оду, а разлози су бројни

У ОВИМ ЗЕМЉАМА НЕ ЖЕЛЕ ДИГИТАЛНЕ НОМАДЕ: Организују протесте против њих и траже да оду, а разлози су бројни

ДОКАЗАНО ДА КЛИМА УТИЧЕ НА НАШЕ КУПОВНЕ НАВИКЕ: Ево шта лети купујемо више, а шта мање

ДОКАЗАНО ДА КЛИМА УТИЧЕ НА НАШЕ КУПОВНЕ НАВИКЕ: Ево шта лети купујемо више, а шта мање

- Највише сам се концентрисао на туристичке агенције. Потом су дошли хотели, ресторани... – каже Драган.

Криза изазвана пандемијом корона вируса, није заобишла ни нашег саговорника.

Клијенти су имали све мање новца, а он је, с друге стране, почео да заостаје са плаћањем пореза и доприноса.

- Уследио је замор материјала. Јер не можете да радите посао за који нисте адекватно плаћени, једноставно губи се мотивација - искрен је некадашњи студент ЕТФ-а, факултета за који из године у годину има све више кандидата на пријемом испиту.

majstor
мајстор / Извор: Профимедиа

Према његовим речима, пре него што је донео одлуку која ће му променити живот, већ је помало мајсторисао у стану у којем је живео.

- Живео сам у изнајмљеном стану 2021. године где се, наравно, све кварило. Тако да сам поправљао бојлер, ТА пећ, светло... Теоријски и практичан део нису исти, али теорија коју са знао са факултета ми је драстично помогла да разумем принцип функционисања. Само је било потребно повезати све то у пракси - каже он.

Када је почео да говори да ће да промени браншу, односно да ће канцеларијски посао да замени послом електричара, нико му није веровао.

- То је био шок. Када сам супрузи рекао да ћу да радим струју, казала ми је: "Дај, нема шансе" Док није видела да сам почео да купујем алат, није ми веровала. Тек када је видела да сам купио велики хилти, питала ме је: "Чекај, ти стварно верујеш да можеш да радиш струју?" Ни комшије ми нису веровале, говорили су ми да се држим свог посла јер је лакши, те да је ово што планирам да радим тешко, одговорно и проблематично - присећа се Драган.

Будући електричар, међутим, није сумњао у себе и није доводио у питање своју одлуку. Признаје да је имао срећу јер су прве интервенције подразумевале замену утичнице. Међутим...

- Прво штемовање и прва замена инсталација је била проблем јер сам налетео на најгори могући стан - комплетна зграда била је од армираног бетона. Два дана после тога нисам могао да устанем из кревета, био сам преморен. Нисам знао да ми треба појас око струка па сам 200 пута сишао са мердевина и пео се – истиче Драган.

Када је ставио све на папир и схватио колико више новца може да заради мајсторисањем, то му је био додатни ветар у леђа. Његови прорачуни показали су се тачним. Објаснио нам је која је разлика у заради између онога чиме се некада бавио и новог посла.

- Када радите сајтове српским клијентима, месечна зарада иде од 2.000 до 2.500 евра. Међутим, у пракси успете да наплатите између 1.000 и 1.500. Када од тога одузмемо порезе и доприносе, на крају месеца имати у ствари од 600 до 700 евра. Неретко се дешава да људи одустају од послова, немају да плате, остају дужни па банкротирају - рекао је он.

Говорећи о електричарском занату, Драган наглашава да зарада зависи од тога шта, али и како радите.

Električar
Електричар / Извор: Фото: Профимедиа

- На почетку имате једну интервенцију на два или три дана. Када разрадите посао, имате две-три интервенције на дан, а у неким случајевима и седам-осам, што наравно зависи од врсте квара. Просечна цена инервенције је 3.000 динара нето, мало новца оде и на гориво када аутомобилом долазите до стана. Можете да радите и од јутра до мрака. Дакле, просек је четири-пет интервенција у дану. Тако да сам на новом послу почео да зарађујем три до четири пута више у односну на стари посао. Може фино да се заради, наплата је инстант и стално имате паре у новчанику, то је основна разлика – објашњава Драган. 

Он истиче да још није разрадио посао до краја, будући да је електричар тек годину дана, али напомиње да ће пун ефекат уследити за три године. Његов стари посао му је, такође, доста помогао.

- Знао сам како се ради маркетинг, односно знао сам како да направим сајт, што је убрзало цео процес. Такође, био сам технички поткован захваљујући факултету, знао сам да пројектујем инсталације, а испоставило се на крају да сам знао и да их радим практично. Свима је и даље чудно, али су прихватили да сам сада електричар – прича Драган.

Поносно наглашава да се није покајао. Осим финансија, као предности истиче, да нема више стреса, да га леђа мање боле, да је динамичнији посао.

- С једне стране јесте мало незгодно. Уместо да си у климатизованој просторији и пијеш кафицу, ти пијеш киселу воду негде на градилишту на плус 40 степени Целзијуса. Дођем кући прашњав, када на пример радим увођење струје, али онда следи пресвлачење већ у ходнику и туширање с врата. Али заиста није толико напорно као што се прича – закључује Драган.

Поштен мајстор

На опаску да мајстори неретко наплаћују више него што је потребно, посебно ако примете да је за власника стана или још горе подстанара то што они раде "шпанско село", Драган одговора да је његов циљ да дугорочно разради посао.

- Гледам да наплатим у складу са реалном количином посла. Људи се понекад не обазиру на то да није лак алат који носимо са собом, па и само тражење паркинга у Београду што је понекад мисаона именица, али ни то да некад 15 минута посла захтева годину дана увежбавања пре тога. Такође, морате бити веома пажљиви, али и педантни. Има много неких правила како интервенције треба да се ураде, да би дуго трајало. Један део мајстора прескаче те кораке. На пример, ТА пећ може да се поправи тако да траје пет година, а неко поправи тако да изгори после шест месеци и да морате поново да зовете мајстора. Не желим да за поправку која реално кошта на пример 4.000 да наплатим 8.000 динара. - каже он.

Удварање и друге анегдоте

Говорећи о анегдотама у електричарском занату, Драган издваја удварање две старије даме.

- Било ми је врло непријатно, нисам знао како да одреагујем... Има и оних ситуација када дођете да поправите квар, а супружници се свађају, или када госпође једва дочекао да се пожале на бившег партнера: "Видите, то је мој муж радио, зато сам га оставила". Никад нећу заборавити интервенцију код госпође која је чупала жице у ТА пећи мислећи да ће сама успети све да поправи - присећа се.