Подешавања Сачуване вести Претрага Navigacija
Подешавања сајта
Одабери писмо
Одабери град
  • Београд
  • Дечани
  • Јагодина
  • Крагујевац
  • Крушевац
  • Ниш
  • Нови Сад
  • Ораховац
  • Панчево
  • Пирот
  • Приштина
  • Призрен
  • Сомбор
  • Суботица
  • Штрпце
  • Ужице
  • Врање
  • Вршац
  • Зрењанин
  • Звечан

ОВЕ ГОДИНЕ СЕ ОДСТУПИЛО ОД ТРАДИЦИЈЕ: У врањском виногорју продужена берба

27.10.2020. 15:13
Пише:
Србија Данас/РТС
Vino, grožđe, vinograd
Вино, грожђе, виноград / Извор: Профимедиа/илустрација

Обично се у трећој години садње оствари принос

У врањском виногорју берба пада прве недеље октобра. Ове године одступило се од традиције, берба је због повољних временских прилика продужена. Од винове лозе се некада живело, а данас је мало оних који имају винограде. Винарија "Алексић" у Сувом долу код Врања прошле године је новим засадима оживела старе винограде, а сада већ убиру плодове.

АУСТРИЈСКИ ЕКОНОМИСТА УПОЗОРАВА: Последице пандемије ћемо још дуго осећати!

АУСТРИЈСКИ ЕКОНОМИСТА УПОЗОРАВА: Последице пандемије ћемо још дуго осећати!

Уз осигурање домаћинства, UNIQA поклања даљински надзор и заштиту осигураних објеката

Уз осигурање домаћинства, UNIQA поклања даљински надзор и заштиту осигураних објеката

СРПСКЕ ПЛАНИНЕ ПРИМАМЉИВЕ ТУРИСТИМА: Тара, Увац и Голубац били први избор посетилаца ове године

СРПСКЕ ПЛАНИНЕ ПРИМАМЉИВЕ ТУРИСТИМА: Тара, Увац и Голубац били први избор посетилаца ове године

Врањску котлину одликује идеална клима за гајење винове лозе, одговарајући број сунчаних сати, свеж ваздух. На 20 хектара песковитог земљишта у Нерадовцу код Бујановца гаје се стране сорте грожђа, а у сезони бербе на плантажи је до 40 берача.

-Није напоран посао, ради се десет сати, каже берач грожђа Мирослав Куртић и каже да током дана просечно могу да уберу око 400 до 500 килограма грожђа.

Небојша Куртић каже да није ни тежак, али није ни лак посао.

Да би грожђе могло да се убере мора да буде потпуно зрело и да има више од 90 одсто шећера у себи. Шта је још неопходно?

-Неопходно је да грожђе буде у физиолошкој и технолошкој зрелости. Технолошка зрелост је онај моменат кад грожђе може да се једе, да се конзумира, а физиолошка зрелост је када видимо, узмемо једну бобицу и видимо да је семенка добила тамну боју, каже Горан Стоиљковић, инжењер воћарства и виноградарства.

Обично се у трећој години садње оствари принос, нерадовачким виноградима ово је прва година.

-Ми смо ту урадили мало другачији начин садње, припреме земљишта и то је дало резултате. Грожђе након бербе црне сорте иду одмах у прераду, док беле прво иду у хладњачу на расхлађивање, а затим на прераду, истиче Маја Алексић Илић, власница винарије.

И власница винарије Драгана Јањић каже да им је просечна прерада раније била око 500.000 литара произведеног вина, ове године ће то бити негде мало више од пола, односно 300.000 литара.

У плану су аутохтоне сорте на још 40 хектара, конкурисали су и за куповину нове опреме. Уговорен је и извоз за Кину, Белгију и Немачку.