clear sky
25°C
28.04.2024.
Beograd
eur
117.1527
usd
109.2537
Odaberi pismo
Odaberi grad
  • Beograd
  • Dečani
  • Jagodina
  • Kragujevac
  • Kruševac
  • Niš
  • Novi Sad
  • Orahovac
  • Pančevo
  • Pirot
  • Priština
  • Prizren
  • Sombor
  • Subotica
  • Štrpce
  • Užice
  • Vranje
  • Vršac
  • Zrenjanin
  • Zvečan
Podešavanja Sačuvane vesti Pretraga Navigacija
Podešavanja sajta
Odaberi pismo
Odaberi grad
  • Beograd
  • Dečani
  • Jagodina
  • Kragujevac
  • Kruševac
  • Niš
  • Novi Sad
  • Orahovac
  • Pančevo
  • Pirot
  • Priština
  • Prizren
  • Sombor
  • Subotica
  • Štrpce
  • Užice
  • Vranje
  • Vršac
  • Zrenjanin
  • Zvečan

OVE GODINE SE ODSTUPILO OD TRADICIJE: U vranjskom vinogorju produžena berba

27.10.2020. 15:13
Piše:
Srbija Danas/RTS
Vino, grožđe, vinograd
Vino, grožđe, vinograd / Izvor: Profimedia/ilustracija

Obično se u trećoj godini sadnje ostvari prinos

U vranjskom vinogorju berba pada prve nedelje oktobra. Ove godine odstupilo se od tradicije, berba je zbog povoljnih vremenskih prilika produžena. Od vinove loze se nekada živelo, a danas je malo onih koji imaju vinograde. Vinarija "Aleksić" u Suvom dolu kod Vranja prošle godine je novim zasadima oživela stare vinograde, a sada već ubiru plodove.

AUSTRIJSKI EKONOMISTA UPOZORAVA: Posledice pandemije ćemo još dugo osećati!

AUSTRIJSKI EKONOMISTA UPOZORAVA: Posledice pandemije ćemo još dugo osećati!

Uz osiguranje domaćinstva, UNIQA poklanja daljinski nadzor i zaštitu osiguranih objekata

Uz osiguranje domaćinstva, UNIQA poklanja daljinski nadzor i zaštitu osiguranih objekata

SRPSKE PLANINE PRIMAMLJIVE TURISTIMA: Tara, Uvac i Golubac bili prvi izbor posetilaca ove godine

SRPSKE PLANINE PRIMAMLJIVE TURISTIMA: Tara, Uvac i Golubac bili prvi izbor posetilaca ove godine

Vranjsku kotlinu odlikuje idealna klima za gajenje vinove loze, odgovarajući broj sunčanih sati, svež vazduh. Na 20 hektara peskovitog zemljišta u Neradovcu kod Bujanovca gaje se strane sorte grožđa, a u sezoni berbe na plantaži je do 40 berača.

-Nije naporan posao, radi se deset sati, kaže berač grožđa Miroslav Kurtić i kaže da tokom dana prosečno mogu da uberu oko 400 do 500 kilograma grožđa.

Nebojša Kurtić kaže da nije ni težak, ali nije ni lak posao.

Da bi grožđe moglo da se ubere mora da bude potpuno zrelo i da ima više od 90 odsto šećera u sebi. Šta je još neophodno?

-Neophodno je da grožđe bude u fiziološkoj i tehnološkoj zrelosti. Tehnološka zrelost je onaj momenat kad grožđe može da se jede, da se konzumira, a fiziološka zrelost je kada vidimo, uzmemo jednu bobicu i vidimo da je semenka dobila tamnu boju, kaže Goran Stoiljković, inženjer voćarstva i vinogradarstva.

Obično se u trećoj godini sadnje ostvari prinos, neradovačkim vinogradima ovo je prva godina.

-Mi smo tu uradili malo drugačiji način sadnje, pripreme zemljišta i to je dalo rezultate. Grožđe nakon berbe crne sorte idu odmah u preradu, dok bele prvo idu u hladnjaču na rashlađivanje, a zatim na preradu, ističe Maja Aleksić Ilić, vlasnica vinarije.

I vlasnica vinarije Dragana Janjić kaže da im je prosečna prerada ranije bila oko 500.000 litara proizvedenog vina, ove godine će to biti negde malo više od pola, odnosno 300.000 litara.

U planu su autohtone sorte na još 40 hektara, konkurisali su i za kupovinu nove opreme. Ugovoren je i izvoz za Kinu, Belgiju i Nemačku.