Подешавања Сачуване вести Претрага Navigacija
Подешавања сајта
Одабери писмо
Одабери град
  • Београд
  • Дечани
  • Јагодина
  • Крагујевац
  • Крушевац
  • Ниш
  • Нови Сад
  • Ораховац
  • Панчево
  • Пирот
  • Приштина
  • Призрен
  • Сомбор
  • Суботица
  • Штрпце
  • Ужице
  • Врање
  • Вршац
  • Зрењанин
  • Звечан

ОВО ЈЕ ПЕТ НАЈПЛАЋЕНИЈИХ СЕЗОНСКИХ ПОСЛОВА У СРБИЈИ: Зарада иде и преко 100.000, а факултет није потребан

26.06.2023. 18:30
Пише:
Србија Данас/Блиц
Plata
Плата / Извор: Профимедиа

Послови који су нарочито тражени током летње сезоне могу да донесу лепу зараду.

Лето је стигло и сезона је почела. Сезонски послови су избор великог броја наших грађана, нарочито оних млађих. Они су лепа прилика да се заради нешто више новца него иначе и стекне ново пословно искуство. У Србији постоји велики број занимања који могу да се раде у периоду од маја до октобра, а пред вама су најтраженији и најплаћенији послове у овом периоду.

Откријте нове могућности: Наставак школовања након средње школе

Откријте нове могућности: Наставак школовања након средње школе

ТОТАЛНИ КОЛАПС АВИО-САОБРАЋАЈА! Ово је тек почетак, извесно ОТКАЗИВАЊЕ НА ДЕСЕТИНЕ ХИЉАДА ЛЕТОВА

ТОТАЛНИ КОЛАПС АВИО-САОБРАЋАЈА! Ово је тек почетак, извесно ОТКАЗИВАЊЕ НА ДЕСЕТИНЕ ХИЉАДА ЛЕТОВА

70.000 ЕВРА ЗА ГАРСОЊЕРУ ОД 19 КВАДРАТА! Да ли је овај српски град надмашио и цене у Београду?

70.000 ЕВРА ЗА ГАРСОЊЕРУ ОД 19 КВАДРАТА! Да ли је овај српски град надмашио и цене у Београду?

Цела Европа, али и регион се ове године суочио са великим недостатком сезонске радне снаге. Зато није редак случај да се многи одлуче за одлазак или рад у иностранство, такође врло су популарне и дестинације у региону попут Хрватске и Црне Горе.

Обично најплаћенији сезонски послови у Србији током лета су: угоститељство, сезонски послови у пољопривреди, брање воћа, физички послови, рад на грађевини.

Списак сезонских занимања и плата у Србији:

Угоститељски сезонски послови

konobarica
конобарица / Извор: Профимедиа

Посао угоститеља дефинитивно спада у сами врх листе најтраженији сезонски послова у Србији. Обично ова врста посла се везује за градске средине. Када је реч о угоститељству најтраженији су: кувари, конобари, собарице...

Просечна дневница за овакве послове износи око 1.000 динара, а токо сезоне то буде и до 2.500 динара ови послови подразумевају и узимаје бакшиша, па често запослени могу да зараде доста више.

Брање воћа - Сезонски посао

berači grožđa
берачи грожђа / Извор: Профимедиа/илустрација

Неки од најчешћих сезонски послова су и пољопривредни послови. Пољопривредници сада најчешће траже бераче воћа. Најактуелније су обично малине. Просечна дневница за овај посао је ове године је достигла 35 евра. Овај посао највише је заступљен у деловима западне Србије.

Брање малина је један од дефинитивно најтраженији послова у пољопривреди, али нису и једини. Поред брања малина ту су и слични сезонски послови као што су: брање јагода, боровница, шљива и другог воћа и повраћа.

Сезонски посао магационера

magacioner
магационер / Извор: Фото: Профимедиа

Плата магационера креће се од 50.000 па до 100.000 динара. Опис посла свакако зависи од фирме за коју се ради, а услова које радник треба испуни да би конкурисао за ово радно место скоро и да нема.

Наиме, према тренутно активним огласима, диплома средње школе је потребна у већини случајева али има и оних послодаваца који је не траже. Слично је и са радним искуством. Оно што се углавном тражи од будућег радника је одговорност у испуњавању задатах циљева и радних задатака.

Сезонски рад на грађевини

zidari
зидари / Извор: Фото: Профимедиа

Међу најтраженији физичке послове свакако спадају полови на грађевини. Грађевински радницу су увек тражени, а нарочиту у току сезоне. Током лета највише су то "молерски радови", а има и оних који спадају у саму градњу.

Овакви псолови спадају у врло захтевне физичке послове јер се често по великим врућинама и на отвореном. Дневнице се обично крећу од 2.000 до 3.000 динара.

Сезонски радник у производњи

За рад у производњи месечна зарада досеже до 120.000 динара, а услова осим дипломе средње школе и воље за вредан рад скоро да нема. Искуство се тек по негде тражи, а врло често није обавезно. Неки од захтева послодавца су углавном одговорност и поузданост у раду, спремност за тимски рад и за рад у сменама.

Сезонски послови у комшилуку

Недостатк радника погодио је и читав регион. Јадран вапи за сезонском радном снагом, али како истичу и поред свих услова које послодавци нуде, нема ко да ради.

Потрага за сезонском радном снагом и више је него значајна у Црној Гори и Хрватској, а цео Медитеран ове године, како се процењује могао би бити у проблему, како због односа понуде и тражње, тако и због високих зарада које послодавцима представљају проблем.

Према проценама туристичког сектора, само у Хрватској ће недостајати око 60.000 сезонаца. А према писању медија, плате ће бити никад веће. Куварима се нуди између 2.500 и 3.000 евра, а конобарима од 1.200 до 1.500 евра на месечном нивоу.

Сезонски радници углавном долази из Индије, као и из земаља бивше Југославије.

- Након што нам се сезона завршила у Београду, пружила ми се прилика да ово лето одем као помоћник главног кувара у један "фине дининг" ресторан на добром гласу у елитнијем летовалишту у Црној Гори. Понуђено ми је да дођем почетком маја и да радим за плату од 2.400 евра месечно нето, што је скоро дупло више него што сам плаћен у Београду, прича за  медије момак који већ годинама одлази на јадранско приморје током лета да ради.

- Оно што је евидентно је да су у последњих пар година, након пандемије, сезонске плате у Црној Гори и Хрватској осетно више. Како радим сваке године у 4,5 истих ресторана уз додатак овог у ком се налазим сада, плате које дају куварима, уз смештај и оброке, је већа за око четвртину, додаје наш саговорник.