Подешавања Сачуване вести Претрага Navigacija
Подешавања сајта
Одабери писмо
Одабери град
  • Београд
  • Дечани
  • Јагодина
  • Крагујевац
  • Крушевац
  • Ниш
  • Нови Сад
  • Ораховац
  • Панчево
  • Пирот
  • Приштина
  • Призрен
  • Сомбор
  • Суботица
  • Штрпце
  • Ужице
  • Врање
  • Вршац
  • Зрењанин
  • Звечан

"ЈУРИО НАС ЈЕ СА ШРАФИЛИЦОМ": Ево зашто Срби све дају отказе

09.05.2024. 17:17
Пише:
Србија Данас/Телеграф Бизнис
Posao
Посао / Извор: Shutterstock

Много шта буде кап која је преила чашу када се доноси одлука о давању отказа.

Сходно брзом животу кроз који данас сви струјимо, промена посла је честа појава. На друштвеној мрежи повела се полемика око отказа, односно која је то "кап" која је прелила чашу и натерала нас да пођемо у потрегу за новим радним местом.

У коментарима низала су се искуства, те су многи открили са чиме су се све сусрели када је радно окружење у питању, али и услови.

Најпре, једна девојка је открила да је у току рада у школи од ње очекивано да уједно буде разредни старешина али и "утеривач дугова".

- Послодавац (PP служба школе) је очекивала да ја као разредни старешина изигравам и утеривача дугова код родитеља који нису платили школарину. То је радила константним малтретирањем километарским порукама преко Viber групе, са све "цапс лоцк-ом" кључних речи, претећи како старешине чији родитељи нису измирили своје обавезе неће примити плату. Кап која је прелила чашу је састанак са директором и осталима из управе школе, чија је главна тема била да се објасни наставном кадру како не ради добро свој посао, да су родитељи и школа незадовољни, а ипак се траже веће плате. Притом заменица директора је на састанак ушла са ташном у вредности од 2/3 те наставничке плате - написала је девојка.

Потом, дечко који се запослио као конобар је већ другог дана дао отказ. Како је истакао, он је присуствовао гнусном понашању власника, који је на све могуће начине вређао његову колегиницу, и то само зато што је чашу ставила на погрешну полицу.

- Пришао сам му на крају смене и рекао да дајем отказ, он се наљутио јер није викао на мене јер нема ништа против мене, она је "глупа, и оваква и онаква". Разговарао сам са том колегиницом у току смене, испоставило се да није први пут, и да је уцењује разним тужбама да мора да ради ту (а сви смо радили преко задруге). Потом се испоставило да је малтретирао и друге раднике. Позвао сам задругу и информисао их о свему и испоставило се да са њим имају пуно проблема, не само они, него да је на лошем гласу и међу другим задругама. Информисали су ме да могу да дам отказ када год хоћу и да ми ништа не може. Пренео сам ту информацију свим колегама. Кроз три дана 5 радника је дало отказ, остало му је још два (рођаци неки). Данима ми је претио преко телефона. Пропао је, и до дан данас (а још пре короне се све ово десило) тај локал је затворен, а у строгом центру Ниша је - открио је корисник дрштвене мреже Фејсбук.

У наставку девојка је описала ситуацију у фирми, на коју како каже, многи имају замерке, како радници тако и купци.

- Радила сам на рекламацијама у продаји. И кад год су биле спорне ситуације главни менаџер и његови заменици су се правили луди и препуштали колеги и мени. Људи су били незадовољни с разлогом, куповали су машине за које фирма није имала сервисе. Чак је била ситуација да нас је један јурио са шрафилицом. Такође подразумевало се да радимо и што јесте и што није у опису посла. Плата се повећавала не према заслузи већ ко је већи цинкарош, такође више него очигледна фаворизација по националној основи. И на све то кад дођу власници менаџер и његови заменици се на све праве луди и наравно радници су били криви - открила је она.

Подсетимо, у разговору са адвокатицом Соњом Пекић из истоимене адвокатске канцеларије разговарали смо о правима запослених, како да радници препознају да трпе мобинг и шта су синдроми "пуног" и "празног стола".

- Злостављање на раду, познатије као мобинг, послодавац може вршити на разне начине. Према Закону о спречавању злостављања на раду, злостављање јесте свако активно или пасивно понашање према запосленом које се понавља, а које за циљ има или представља повреду достојанства, угледа, личног и професионалног интегритета, здравља, положаја запосленог и које изазива страх или ствара непријатељско, понижавајуће или увредљиво окружење, погоршава услове рада или доводи до тога да се запослени изолује или наведе да на сопствену иницијативу раскине радни однос или откаже уговор о раду или други уговор. Извршилац злостављања може бити послодавац са својством физичког лица или одговорно лице код послодавца са својством правног лица, запослени или група запослених код послодавца - прича адвокатица Пекић за медије.

Синдром "празног стола"

Како појашњава, мобинг представља и синдром "празног стола", када запослени не добија радне задатке, искључен је из комуникације са другим запосленима, или се задају задаци неприлагођени професионалној квалификацији (задаци су или преједноставни или претешки, захтевају од жртве извршење задатака за које није квалификован…), врло често са циљем да запослени на сопствену иницијативу раскине радни однос.

Синдром "пуног стола"

С друге стране, како адвокатица наводи, мобинг представља и синдром "пуног стола", када је запослени затрпан многобројним задацима, као и задуживање запосленог и пословима који нису у опису његових послова, за које није потребна висока стручна спрема коју запослени има, а у циљу његовог омаловажавања.

- Сматра се мобингом и понашање послодавца које се огледа у увредљивом и понижавајућем понашању према запосленом, што за последицу има вређање његовог достојанства и личног и професионалног интегритета, што укључује и сексуално узнемиравање. Мобинг постоји без обзира да ли су радње предузете са намером повређивања - истакла је адвокатица за медије.

За постојање мобинга потребна два услова, понављање и умишљај, као и три заштићена добра, личност жртве, погоршавање окружења стварањем непријатељске и увредљиве радне средине и погоршање услова рада.

Како поступити?

- Запослени који сматра да је изложен мобингу може против послодавца да поднесе тужбу надлежном суду, и ако Суд утврди мобинг, запослени има право на накнаду нематеријалне штете за душевне болове због повреде достојанства, угледа, личног и професионалног интегритета, обуставу сваке даље радње мобинга као и евентуалну материјалну штету (ако нпр. због мобинга празног стола запослени није остварио резултате, а зарада му зависи од резултата рада) - закључује адвокатица Пекић.

Извор: Србија Данас/Телеграф Бизнис/Дубравка Јовановић/М.А.