Подешавања Сачуване вести Претрага Navigacija
Подешавања сајта
Одабери писмо
Одабери град
  • Београд
  • Дечани
  • Јагодина
  • Крагујевац
  • Крушевац
  • Ниш
  • Нови Сад
  • Ораховац
  • Панчево
  • Пирот
  • Приштина
  • Призрен
  • Сомбор
  • Суботица
  • Штрпце
  • Ужице
  • Врање
  • Вршац
  • Зрењанин
  • Звечан

РЕЗУЛТАТИ: За 100 дана ВЛАДА је урадила ових 50 ствари

20.11.2016. 10:23
Пише:
Србија Данас
Aleksandar Vučić
Александар Вучић / Извор: Танјуг

За прва три месеца рада нове Владе урађено је 50 ствари, саопштило је Министарство грађевинарства, саобраћаја и инфраструктуре.

1. Пуштено у саобраћај 40,36 км ауто-пута Љиг–Прељина на Коридору 11, вредног 308 милиона евра. 

Koridor 11
Коридор 11 / Извор: Танјуг

2. Србија у топ 10 земаља света по спроведеним реформама у области пословања на Дуинг бизнис листи у прошлој години. Србија ове године забележила скок за 12 места и сада је на 47. месту на листи Светске банке о условима пословања „Дуинг бизнис 2017“, што је најбоља позиција до сада, највише захваљујући увођењу електронских грађевинских дозвола. За две године Србија скочила за 44 места на овој листи, а у области елекетронских грађевинских дозвола за више од 100 места. 

3. Потписан комерцијални уговор о модернизацији и реконструкцији пруге Београд-Будимпешта вредан 319 милиона евра. Уговор предвиђа изградњу двоколосечне пруге дужине 34,5 км од Београда до Старе Пазове. 

4. Потписан Меморандум о разумевању са кинеском Ексим банком о кредитирању читавог пројекта мађарско-српске железнице на територији Србије. 

Bilateralni sastanak Srbija Kina
Билатерални састанак Србија Кина / Извор: Профимедиа

5. Потписан комерцијални уговор за наставак изградње обилазнице око Београда, вредан 207 мииона евра, за деоницу од Остружничког моста до Бубањ потока дужине 19,5 км. Почетак радова у јуну 2017. године. 

6. Потписан уговор са кинеском Ексим банком вредан 208 милиона евра о финансирању изградње 17,6 км ауто-пута Сурчин-Обреновац, на Коридору 11. Почетак радова очекује се у марту. 

7. После четири године покренути радови на изградњи Y-kraka obilaznice око Суботице, која треба да повеже граничне прелазе Хоргош и Келебију. Вредност радова и пројектовања је 123,5 милиона динара. План је да се цео Y-krak у дужини од 23,6 км заврши у наредне две године, процењена вредност радова две милијарде динара. 

8. Завршени радови на деоници ауто-пута Просек-Банцарево на источном краку Коридора 10, у дужини од 8,5 км. Вредност радова 36,22 милиона евра. 

9. Потписано 8 уговора за пројектовање у оквиру пројекта Рехабилитације путева у дужини од 158,1 км. Укупна вредност 1,39 милиона евра. 

10. Завршена реконструкција пруге Бујановац-Букаревац на железничком Коридору 10, дужине 13,76 км. Уговорена вредност радова на овој деоници је 7,6 милиона долара. Ово је прва од три “јужне деонице” укупне дужине 46,5 км, на којима се радови изводе из руског кредита. 

11. Европска комисија је у годишњем извештају о напретку Србије за 2016. годинудала највише оцене за усклађивање прописа са европском регулативом у области саобраћаја. 

zgrada Evropske komisije
зграда Европске комисије / Извор: Профимедиа

12. Саобраћајни институт ЦИП и Пројектни институт НИИАС из Русије потписали су уговор о пројектовању јединственог диспечерског центра за управљање железничким саобраћајем у Србији. Процењена вредност новог диспечерског центра железнице је 20 милиона долара. 

13. Испоручено шест нових дизелмоторних возова из руског кредита за модернизацију. Нови возови саобраћају на линијама за Суботицу, Зрењанин, Зајечар и Краљево. До краја године биће испоручени преостали возови, чиме ће бити испоручено свих 27 возова из руског кредита, вредних 100 милиона долара. 

14. Почели радови на реконструкцији и доградњи фабрике воде „Петар Антонијевић” у Ужицу. Вредност прве фазе пројекта је 400 милиона динара. За годину дана, 70.000 грађана Ужица имаће сигурно снабдевање пијаћом водом.

15. На Аеродрому “Никола Тесла” у августу су превезена 590.292 путника, што је историјски рекорд у броју путника у једном месецу. 

16. Нишки аеродром “Константин Велики” увео четири нове линије - за Берлин, Милано, Диселдорф и Братиславу (“Рајан ер”), чиме је укупан број линија са тог аеродрома за две године повећан на девет. 

17. Прва карго линија из Ниша за Истанбул. Турске компаније са аеродрома "Константин Велики" летеће једном недељно за Истанбул. Могуће је да превезу 1.000 тона робе. 

18. Ваздухопловне власти Србије, Македоније, БиХ, Хрватске, Словеније, Мађарске и Словачке основале Регионални комитет за трагање и спасавање у цивилном ваздухопловству. 

19. Договор са репрезентативним синдикатима Аеродрома “Никола Тесла” о решавању статуса запослених на аеродрому који су годинама ангажовани преко агенција, иако су прошли захтевне стручне обуке, постигнут је у новембру. Првих 200 запослених биће примљено у радни однос у јануару 2017. 

Vučić u Kini
Вучић у Кини / Извор: Србија Данас

20. Споразум о ваздушном саобраћају између Србије и Владе Специјалне административне регије Хонгконг НР Кине потписан је 4. октобра. 

21. Почели радови на изградњи 3,7 км новог водовода од акумулације Првонек до Врања, вредни 2,3 милиона евра. Овај цевовод ће решити вишедеценијски проблем водоснабдевања за око 80.000 становника Врања и околине. 

22. Почели радови на изградњи колектора за отпадне воде у Врању, вредног 1,2 милиона евра, из пројекта са немачком развојном банком KfW. 

23. Почели радови на изградњи цевовода у Панчеву, у вредности од 1,4 милиона евра, из пројекта са KfW банком. 

24. У току реализација пројеката изградње три фабрике за пречишћавање воде за пиће укупне вредности 10 милиона евра - у Смедереву, Вршцу и Сомбору, кроз сарадњу са KfW банком. 

25. Обезбеђени услови за почетак радова на изградњи колектора у Крушевцу, инвестиција 6,6 милиона евра, заједно са немачком банком KfW. Почетак радова очекује се у новембру 2016. године. 

26. Обезбеђено 27 милиона евра за пројекте управљања чврстим отпадом и изградњу депонија у Врању и Крушевцу, кроз сарадњу са KfW банком. Припрема пројеката почиње 2017. године. 

27. Почели радови на изградњи 15 социјалних станова у Старој Пазови. Вредност инвестиције је 35 милиона динара. Очекивани завршетак у првој половини 2017. 

28. Уплаћен још 81 милион динара општини Сребреница из донације Владе Србије за инфраструктурне пројекте у тој општини. До краја године биће уплаћено укупно 360 милиона динара. 

29. Почели радови на другом стубу Жежељевог моста преко Дунава у Новом Саду. Укупна вредност радова 52,8 милиона евра. 

30. Завршена основа за последњи стуб моста Љубовија-Братунац дугог 227 метара преко Дрине. Вредност читавог пројекта са новим граничним прелазом и приступним саобраћајницама је 13 милиона евра. 

Zorana Mihajlović
Зорана Михајловић / Извор: Србија Данас

31. У августу 2016. издато рекордних 1.258 грађевинских дозвола, 23 одсто више него у истом месецу 2015. године. Вредност радова у првих осам месеци 2016. је за 16,5 одсто већа него лане. 

32. Нови рекорд - захваљујући увођењу електронских грађевинских дозвола од 1. јануара до 11. новембра 2016. године издато више од 10.500 дозвола. 

33. Почела реализација пројекта „Интегрисани одговор на насиље над женама и девојчицама” у Србији, вредног 950.000 долара, који спроводи Координационо тело за родну равноправност заједно са Агенцијом Уједињених нација за родну равноправност (УН Women). 

34. Спреман план за спровођење компоненте за родну равноправност у оквиру ИПА средстава Европске комисије у вредности од два милиона евра. Заједно са УН Woman радиће се на припреми пројекта за побољшање живота жена на селу. 

35. Организована кампања против илегалног оружја и насиља над женама под слоганом „Да не буде касно”. Кампању реализује Координационо тело за родну равноправност заједно са ЕУ и УНДП. 

36. Усвојен Закон о изменама и допунама Закона о пловидби и лукама на унутрашњим водама. 

Vlada
Влада / Извор: Танјуг

37. Усвојен Закон о потврђивању Споразума о ваздушном саобраћају између Србије и Кореје. 

38. Влада Србије усвојила је Предлог закона о транспорту опасне робе. 

39. Влада Србије усвојила је Предлог закона о становању и одржавању зграда. 

40. Припремљен је Нацрт закона о изменама и допунама Закона о комуналним делатностима. 

41. Завршен Споразум о пловидби на реци Тиси између Србије и Мађарске, који ће бити потписан на предстојећој заједничкој седници двеју влада у Нишу. Тиса ће после 60 година бити отворена за све бродове, а не само за српске и мађарске као до сада. 

42. Проглашена су лучка подручја лука у Смедереву, Новом Саду и Прахову, као и међународног путничког пристаништа у Доњем Милановцу. 

43. Усвојена два нова планска документа - Просторни план подручја посебне намене Националног парка “Копаоник” и Просторни план подручја посебне намене за инфраструктурни коридор високонапонског далековода 110 кВ број 113/х од ТС Ниш 1 до Врла ИИИ. 

44. У оквиру пројекта “Хидротехнички и багерски радови на шест критичних сектора на Дунаву”, који се финансира из ИПА средстава, расписан је тендер за извођача радова у оквиру уговора за извођење радова. Вредност 12,1 милион евра. У оквиру уговора "Надзор и еколошки мониторинг" спроведена је процедура ужег избора за извођача послова надзора. 

45. У оквиру пројекта „Развој и инсталација система за праћење пловидбе и обележавање пловног пута“, финансираног из ИПА средстава, расписан је тендер за набавку и инсталацију опреме. Вредност је милион евра. 

46. Дата сагласност на одлуку Скупштине „Инфраструктуре железнице Србије”, којом сеобуставља саобраћај на 430,5 км пруга које су деценијама ван експлоатације. 

47. Припремљена оптимизација броја запослених у свим железничким компанијама. 

Aleksandar Vučić
Александар Вучић / Извор: Танјуг

48. Формиран посебан тим Заједничке групе за унапређење позиције Србије на Дуинг бизнис листи Светске банке, који ће проверавати и давати мишљење на све прописе из угла утицаја на ову листу. 

49. Финализован Акциони план за стратегију за социјално укључивање Рома и Ромкиња у Републици Србији. 

50. Министарство поводом Међународног дана права јавности да зна – 28. септембра, добило признање за допринос афирмисању права на приступ информацијама од јавног значаја и транспарентност у раду у категорији републичких органа.