clear sky
24°C
28.04.2024.
Beograd
eur
117.1527
usd
109.2537
Odaberi pismo
Odaberi grad
  • Beograd
  • Dečani
  • Jagodina
  • Kragujevac
  • Kruševac
  • Niš
  • Novi Sad
  • Orahovac
  • Pančevo
  • Pirot
  • Priština
  • Prizren
  • Sombor
  • Subotica
  • Štrpce
  • Užice
  • Vranje
  • Vršac
  • Zrenjanin
  • Zvečan
Podešavanja Sačuvane vesti Pretraga Navigacija
Podešavanja sajta
Odaberi pismo
Odaberi grad
  • Beograd
  • Dečani
  • Jagodina
  • Kragujevac
  • Kruševac
  • Niš
  • Novi Sad
  • Orahovac
  • Pančevo
  • Pirot
  • Priština
  • Prizren
  • Sombor
  • Subotica
  • Štrpce
  • Užice
  • Vranje
  • Vršac
  • Zrenjanin
  • Zvečan

REZULTATI: Za 100 dana VLADA je uradila ovih 50 stvari

20.11.2016. 10:23
Piše:
Srbija Danas
Aleksandar Vučić
Aleksandar Vučić / Izvor: Tanjug

Za prva tri meseca rada nove Vlade urađeno je 50 stvari, saopštilo je Ministarstvo građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture.

1. Pušteno u saobraćaj 40,36 km auto-puta Ljig–Preljina na Koridoru 11, vrednog 308 miliona evra. 

Koridor 11
Koridor 11 / Izvor: Tanjug

2. Srbija u top 10 zemalja sveta po sprovedenim reformama u oblasti poslovanja na Duing biznis listi u prošloj godini. Srbija ove godine zabeležila skok za 12 mesta i sada je na 47. mestu na listi Svetske banke o uslovima poslovanja „Duing biznis 2017“, što je najbolja pozicija do sada, najviše zahvaljujući uvođenju elektronskih građevinskih dozvola. Za dve godine Srbija skočila za 44 mesta na ovoj listi, a u oblasti eleketronskih građevinskih dozvola za više od 100 mesta. 

3. Potpisan komercijalni ugovor o modernizaciji i rekonstrukciji pruge Beograd-Budimpešta vredan 319 miliona evra. Ugovor predviđa izgradnju dvokolosečne pruge dužine 34,5 km od Beograda do Stare Pazove. 

4. Potpisan Memorandum o razumevanju sa kineskom Eksim bankom o kreditiranju čitavog projekta mađarsko-srpske železnice na teritoriji Srbije. 

Bilateralni sastanak Srbija Kina
Bilateralni sastanak Srbija Kina / Izvor: Profimedia

5. Potpisan komercijalni ugovor za nastavak izgradnje obilaznice oko Beograda, vredan 207 miiona evra, za deonicu od Ostružničkog mosta do Bubanj potoka dužine 19,5 km. Početak radova u junu 2017. godine. 

6. Potpisan ugovor sa kineskom Eksim bankom vredan 208 miliona evra o finansiranju izgradnje 17,6 km auto-puta Surčin-Obrenovac, na Koridoru 11. Početak radova očekuje se u martu. 

7. Posle četiri godine pokrenuti radovi na izgradnji Y-kraka obilaznice oko Subotice, koja treba da poveže granične prelaze Horgoš i Kelebiju. Vrednost radova i projektovanja je 123,5 miliona dinara. Plan je da se ceo Y-krak u dužini od 23,6 km završi u naredne dve godine, procenjena vrednost radova dve milijarde dinara. 

8. Završeni radovi na deonici auto-puta Prosek-Bancarevo na istočnom kraku Koridora 10, u dužini od 8,5 km. Vrednost radova 36,22 miliona evra. 

9. Potpisano 8 ugovora za projektovanje u okviru projekta Rehabilitacije puteva u dužini od 158,1 km. Ukupna vrednost 1,39 miliona evra. 

10. Završena rekonstrukcija pruge Bujanovac-Bukarevac na železničkom Koridoru 10, dužine 13,76 km. Ugovorena vrednost radova na ovoj deonici je 7,6 miliona dolara. Ovo je prva od tri “južne deonice” ukupne dužine 46,5 km, na kojima se radovi izvode iz ruskog kredita. 

11. Evropska komisija je u godišnjem izveštaju o napretku Srbije za 2016. godinudala najviše ocene za usklađivanje propisa sa evropskom regulativom u oblasti saobraćaja. 

zgrada Evropske komisije
zgrada Evropske komisije / Izvor: Profimedia

12. Saobraćajni institut CIP i Projektni institut NIIAS iz Rusije potpisali su ugovor o projektovanju jedinstvenog dispečerskog centra za upravljanje železničkim saobraćajem u Srbiji. Procenjena vrednost novog dispečerskog centra železnice je 20 miliona dolara. 

13. Isporučeno šest novih dizelmotornih vozova iz ruskog kredita za modernizaciju. Novi vozovi saobraćaju na linijama za Suboticu, Zrenjanin, Zaječar i Kraljevo. Do kraja godine biće isporučeni preostali vozovi, čime će biti isporučeno svih 27 vozova iz ruskog kredita, vrednih 100 miliona dolara. 

14. Počeli radovi na rekonstrukciji i dogradnji fabrike vode „Petar Antonijević” u Užicu. Vrednost prve faze projekta je 400 miliona dinara. Za godinu dana, 70.000 građana Užica imaće sigurno snabdevanje pijaćom vodom.

15. Na Aerodromu “Nikola Tesla” u avgustu su prevezena 590.292 putnika, što je istorijski rekord u broju putnika u jednom mesecu. 

16. Niški aerodrom “Konstantin Veliki” uveo četiri nove linije - za Berlin, Milano, Diseldorf i Bratislavu (“Rajan er”), čime je ukupan broj linija sa tog aerodroma za dve godine povećan na devet. 

17. Prva kargo linija iz Niša za Istanbul. Turske kompanije sa aerodroma "Konstantin Veliki" leteće jednom nedeljno za Istanbul. Moguće je da prevezu 1.000 tona robe. 

18. Vazduhoplovne vlasti Srbije, Makedonije, BiH, Hrvatske, Slovenije, Mađarske i Slovačke osnovale Regionalni komitet za traganje i spasavanje u civilnom vazduhoplovstvu. 

19. Dogovor sa reprezentativnim sindikatima Aerodroma “Nikola Tesla” o rešavanju statusa zaposlenih na aerodromu koji su godinama angažovani preko agencija, iako su prošli zahtevne stručne obuke, postignut je u novembru. Prvih 200 zaposlenih biće primljeno u radni odnos u januaru 2017. 

Vučić u Kini
Vučić u Kini / Izvor: Srbija Danas

20. Sporazum o vazdušnom saobraćaju između Srbije i Vlade Specijalne administrativne regije Hongkong NR Kine potpisan je 4. oktobra. 

21. Počeli radovi na izgradnji 3,7 km novog vodovoda od akumulacije Prvonek do Vranja, vredni 2,3 miliona evra. Ovaj cevovod će rešiti višedecenijski problem vodosnabdevanja za oko 80.000 stanovnika Vranja i okoline. 

22. Počeli radovi na izgradnji kolektora za otpadne vode u Vranju, vrednog 1,2 miliona evra, iz projekta sa nemačkom razvojnom bankom KfW. 

23. Počeli radovi na izgradnji cevovoda u Pančevu, u vrednosti od 1,4 miliona evra, iz projekta sa KfW bankom. 

24. U toku realizacija projekata izgradnje tri fabrike za prečišćavanje vode za piće ukupne vrednosti 10 miliona evra - u Smederevu, Vršcu i Somboru, kroz saradnju sa KfW bankom. 

25. Obezbeđeni uslovi za početak radova na izgradnji kolektora u Kruševcu, investicija 6,6 miliona evra, zajedno sa nemačkom bankom KfW. Početak radova očekuje se u novembru 2016. godine. 

26. Obezbeđeno 27 miliona evra za projekte upravljanja čvrstim otpadom i izgradnju deponija u Vranju i Kruševcu, kroz saradnju sa KfW bankom. Priprema projekata počinje 2017. godine. 

27. Počeli radovi na izgradnji 15 socijalnih stanova u Staroj Pazovi. Vrednost investicije je 35 miliona dinara. Očekivani završetak u prvoj polovini 2017. 

28. Uplaćen još 81 milion dinara opštini Srebrenica iz donacije Vlade Srbije za infrastrukturne projekte u toj opštini. Do kraja godine biće uplaćeno ukupno 360 miliona dinara. 

29. Počeli radovi na drugom stubu Žeželjevog mosta preko Dunava u Novom Sadu. Ukupna vrednost radova 52,8 miliona evra. 

30. Završena osnova za poslednji stub mosta Ljubovija-Bratunac dugog 227 metara preko Drine. Vrednost čitavog projekta sa novim graničnim prelazom i pristupnim saobraćajnicama je 13 miliona evra. 

Zorana Mihajlović
Zorana Mihajlović / Izvor: Srbija Danas

31. U avgustu 2016. izdato rekordnih 1.258 građevinskih dozvola, 23 odsto više nego u istom mesecu 2015. godine. Vrednost radova u prvih osam meseci 2016. je za 16,5 odsto veća nego lane. 

32. Novi rekord - zahvaljujući uvođenju elektronskih građevinskih dozvola od 1. januara do 11. novembra 2016. godine izdato više od 10.500 dozvola. 

33. Počela realizacija projekta „Integrisani odgovor na nasilje nad ženama i devojčicama” u Srbiji, vrednog 950.000 dolara, koji sprovodi Koordinaciono telo za rodnu ravnopravnost zajedno sa Agencijom Ujedinjenih nacija za rodnu ravnopravnost (UN Women). 

34. Spreman plan za sprovođenje komponente za rodnu ravnopravnost u okviru IPA sredstava Evropske komisije u vrednosti od dva miliona evra. Zajedno sa UN Woman radiće se na pripremi projekta za poboljšanje života žena na selu. 

35. Organizovana kampanja protiv ilegalnog oružja i nasilja nad ženama pod sloganom „Da ne bude kasno”. Kampanju realizuje Koordinaciono telo za rodnu ravnopravnost zajedno sa EU i UNDP. 

36. Usvojen Zakon o izmenama i dopunama Zakona o plovidbi i lukama na unutrašnjim vodama. 

Vlada
Vlada / Izvor: Tanjug

37. Usvojen Zakon o potvrđivanju Sporazuma o vazdušnom saobraćaju između Srbije i Koreje. 

38. Vlada Srbije usvojila je Predlog zakona o transportu opasne robe. 

39. Vlada Srbije usvojila je Predlog zakona o stanovanju i održavanju zgrada. 

40. Pripremljen je Nacrt zakona o izmenama i dopunama Zakona o komunalnim delatnostima. 

41. Završen Sporazum o plovidbi na reci Tisi između Srbije i Mađarske, koji će biti potpisan na predstojećoj zajedničkoj sednici dveju vlada u Nišu. Tisa će posle 60 godina biti otvorena za sve brodove, a ne samo za srpske i mađarske kao do sada. 

42. Proglašena su lučka područja luka u Smederevu, Novom Sadu i Prahovu, kao i međunarodnog putničkog pristaništa u Donjem Milanovcu. 

43. Usvojena dva nova planska dokumenta - Prostorni plan područja posebne namene Nacionalnog parka “Kopaonik” i Prostorni plan područja posebne namene za infrastrukturni koridor visokonaponskog dalekovoda 110 kV broj 113/h od TS Niš 1 do Vrla III. 

44. U okviru projekta “Hidrotehnički i bagerski radovi na šest kritičnih sektora na Dunavu”, koji se finansira iz IPA sredstava, raspisan je tender za izvođača radova u okviru ugovora za izvođenje radova. Vrednost 12,1 milion evra. U okviru ugovora "Nadzor i ekološki monitoring" sprovedena je procedura užeg izbora za izvođača poslova nadzora. 

45. U okviru projekta „Razvoj i instalacija sistema za praćenje plovidbe i obeležavanje plovnog puta“, finansiranog iz IPA sredstava, raspisan je tender za nabavku i instalaciju opreme. Vrednost je milion evra. 

46. Data saglasnost na odluku Skupštine „Infrastrukture železnice Srbije”, kojom seobustavlja saobraćaj na 430,5 km pruga koje su decenijama van eksploatacije. 

47. Pripremljena optimizacija broja zaposlenih u svim železničkim kompanijama. 

Aleksandar Vučić
Aleksandar Vučić / Izvor: Tanjug

48. Formiran poseban tim Zajedničke grupe za unapređenje pozicije Srbije na Duing biznis listi Svetske banke, koji će proveravati i davati mišljenje na sve propise iz ugla uticaja na ovu listu. 

49. Finalizovan Akcioni plan za strategiju za socijalno uključivanje Roma i Romkinja u Republici Srbiji. 

50. Ministarstvo povodom Međunarodnog dana prava javnosti da zna – 28. septembra, dobilo priznanje za doprinos afirmisanju prava na pristup informacijama od javnog značaja i transparentnost u radu u kategoriji republičkih organa.