Подешавања Сачуване вести Претрага Navigacija
Подешавања сајта
Одабери писмо
Одабери град
  • Београд
  • Дечани
  • Јагодина
  • Крагујевац
  • Крушевац
  • Ниш
  • Нови Сад
  • Ораховац
  • Панчево
  • Пирот
  • Приштина
  • Призрен
  • Сомбор
  • Суботица
  • Штрпце
  • Ужице
  • Врање
  • Вршац
  • Зрењанин
  • Звечан

Фонд ПИО обележио Међународни дан старијих

14.10.2021. 12:13
Пише:
Србија Данас
starci igraju karte
старци играју карте / Извор: Профимедиа/илустрација

Отварајући конференцију Ивица Дачић, председник Народне скупштине, нагласио је да организовањем конференције Републички фонд ПИО даје важан допринос заједничкој посвећености, бризи и потребама старијих и

Поводом Међународног дана старијих особа, 1. октобра,  Републички фонд за пензијско и инвалидско осигурање је организовао Конференцију "Међугенерацијска солидарност на делу", у Дому Народне скупштине Републике Србије. 

ОВИХ 7 ВРСТА АПЛИКАЦИЈА СУ НАЈОПАСНИЈЕ! Обратите пажњу на њих и ИЗБЕГАВАЈТЕ ИХ!

ОВИХ 7 ВРСТА АПЛИКАЦИЈА СУ НАЈОПАСНИЈЕ! Обратите пажњу на њих и ИЗБЕГАВАЈТЕ ИХ!

НА РАЧУНЕ СТИЖЕ ЈОШ 50 ЕВРА: Детаљно упутство како да се пријавите за део новчане помоћи, а ево ко ће добити НАЈВИШЕ ПАРА

НА РАЧУНЕ СТИЖЕ ЈОШ 50 ЕВРА: Детаљно упутство како да се пријавите за део новчане помоћи, а ево ко ће добити НАЈВИШЕ ПАРА

НАГЛИ СКОК БИТКОИНА! После стрмоглавог пада, криптовалуте данас у дебелом плусу

НАГЛИ СКОК БИТКОИНА! После стрмоглавог пада, криптовалуте данас у дебелом плусу

Отварајући конференцију Ивица Дачић, председник Народне скупштине, нагласио је да организовањем конференције Републички фонд ПИО даје важан допринос заједничкој посвећености, бризи и потребама старијих и да као друштво имамо обавезу да се боримо да наши старији живе у окружењу у којем ће бити сигурни, активни и испуњени. 

Министарка за рад, запошљавање, борачка и социјална питања, проф. др Дарија Кисић Тепавчевић, поручила је да знање и искуство најстаријих представљају велики ресурс сваког друштва и основу за напредак и да су стари један од приоритета Министарства за рад, запошљавање, борачка и социјална питања, чије су активности усмерене у правцу побољшања живота и остваривања њихових права, са посебним акцентом на популацију пензионера и побољшање њиховог стандарда.

- Наши најстарији суграђани су наш темељ, стуб и ослонац и ми смо ту за њих, како бисмо заједнички градили још бољу и напреднију Србију - рекла је Кисић Тепавчевић и додала да је захваљујући одговорној политици Владе Републике Србије дошло до раста привредне и економске активности и раста доприноса, што је све допринело да у мају и јуну, први пут од оснивања РФ ПИО, није било дотација за исплату пензија за пензионере из категорије запослених. 

Драгана Калиновић, директорка Фонда ПИО, подсетила је присутне да је Одлуком Владе Републике Србије 2017. година проглашена Годином међугенерацијске солидарности.

- Од тада Фонд ПИО, као носилац пензијског система Србије који почива на принципима међугенерацијске солидарности, спроводи бројне активности на унапређењу међугенерацијске сарадње. Подржавамо и развијамо међу генерацијама поштовање, разумевање и интегритет и предузимамо конкретне активности које унапређују ове вредности у нашој држави, са жељом да међугенерацијска солидарност постане начин живота - рекла је директорка Калиновић. 

Реља Огњеновић, заменик директора Фонда ПИО, овом приликом је рекао да Фонд ПИО сваке године на име друштвеног стандарда корисника пензија издваја 0,1 одсто од својих прихода и да је то ове године било више од 557 милиона, а захваљујући стабилној економској политици и политици отварања радних места, очекујемо да следеће године то буде увећано за 10 одсто -  навео је Огњеновић. 

У име пензионера присутнима се обратио проф. др Андреја Савић, председник Савеза пензионера Србије, који је рекао да је огромна већина старије популације задовољна реакцијом државе према пензионерској популацији током пандемије јер је много тога учинила да се осећају достојанствено. 

ПЕНЗИОНЕРИ ЗАДОВОЉНИ КВАЛИТЕТОМ ЖИВОТА И МЕЂУГЕНЕРАЦИЈСКОМ САРАДЊОМ

У оквиру активности међугенерацијске солидарности, Фонд ПИО спровео је истраживање на тему "Утицај пандемије вируса ковид 19 на положај пензионера у Србији", које је обухватило старије од 65 година из категорије пензионера. Истраживање је показало да однос међугенерацијске солидарности најбоље описује оцена старијих где се чак 42 одсто њих изјаснило да су млади спремни да се жртвују и помогну старијим особама. Три четвртине српских пензионера верује да је правац у ком се креће Србија добар и исказују врло висок степен задовољства квалитетом сопственог живота. Иако су представљали најугроженију категорију становништва у току пандемије, у случају две трећине пензионера корона није утицала на квалитет њиховог живота и успели су да живе исто као и пре короне, па су тако код 54 одсто анкетираних најчешћа осећања била вера да ће бити боље, нада и оптимизам. Осећај угрожености за време короне који се јавио код 46 одсто испитаника донекле је ублажен субјективном перцепцијом старијих да су државни органи водили рачуна о потребама пензионера за време пандемије. По три четвртине анкетираних пензионера исказује задовољство радом Владе Републике Србије и медицинских експерата и стручњака, док је нешто мањи степен задовољства присутан када је реч о раду здравственог система у целини и медија који су извештавали у току пандемије.