Подешавања Сачуване вести Претрага Navigacija
Подешавања сајта
Одабери писмо
Одабери град
  • Београд
  • Дечани
  • Јагодина
  • Крагујевац
  • Крушевац
  • Ниш
  • Нови Сад
  • Ораховац
  • Панчево
  • Пирот
  • Приштина
  • Призрен
  • Сомбор
  • Суботица
  • Штрпце
  • Ужице
  • Врање
  • Вршац
  • Зрењанин
  • Звечан

СПРЕМАЈУ СЕ ВЕЛИКА ОТПУШТАЊА, МНОГИ ЋЕ ДОБИТИ ОТКАЗЕ: Највеће светске компаније у озбиљним проблемима, кују нове планове

22.10.2022. 07:13
Пише:
Србија Danas/Blic.rs
Njujork
Њујорк / Извор: Профимедиа

Како свет улази у све дубљу кризу, бројне компаније, па и оне најјаче нашле су се у незавидној ситуацији. Гиганти се сада труде да "срежу" трошкове пословања, како би спремно дочекале успоравнаје глобалне економије.

Microsoft, Морган Stanley, Голдман Sachs, па и Мета су само неке од компанија које се у последње време одлучују да поменуто смањење трошкова остваре тако што ће смањити број запослених. Само у Мајкрософту током прошле недеље без посла је остало око 1.000 људи, тврде запослени. Слична ситуација је и у осталим компанијама.

РУСИЈА ПРОФИТИРА УПРКОС САНКЦИЈАМА! Москва поручила: "Свет је већи од колективног Запада"

РУСИЈА ПРОФИТИРА УПРКОС САНКЦИЈАМА! Москва поручила: "Свет је већи од колективног Запада"

Возачи Сербиа Зијин Миниг-а транспортују руду и одржавају рударске путеве чистим

Возачи Сербиа Зијин Миниг-а транспортују руду и одржавају рударске путеве чистим

ИСТОРИЈСКА ИНФЛАЦИЈА ПАРАЛИСАЛА ФРАНЦУСКУ: Штрајкови на улицама широм земље, пред Макроном велики изазов!

ИСТОРИЈСКА ИНФЛАЦИЈА ПАРАЛИСАЛА ФРАНЦУСКУ: Штрајкови на улицама широм земље, пред Макроном велики изазов!

Стручњаци кажу да је у свету ово можда и логичан след догађаја, јер велике компаније у трентној кризи покушавају да буду само што рационалније.

- Последњих неколико година код нас је ситуација потпуно другачија, ми смо у све већој потрази за радницима, док у свету или конкретно Америци није такав случај. Велике компаније запошљавају много стручњака, али и много људи који су мање плаћени за тренутне потребе компаније. Када дође до кризе, њих отпуштају, када њихове услуге више нису неопходне - каже Драгољуб Рајић из Уније послодаваца.

- Развијене земље имају и много развијенији социјални систем, и када се дође до отпуштање, ти радници нису егзистенцијално угрожени. За овакво стање у фирмама у свету заслужна је инфлација, дошло је до смањења тржишта и самим тим потреба за радном снагом је мања, нарочито у великим компанија - наставља Рајић.

- С друге стране, таква је ситуација да ће у једном делу индустрије доћи до пада, док ће се други развијати. То је сада тренд који ће се продубити - закључује Рајић.

Мајкрософт

Многи запослелни тврде да је током прошле недеље ова компанија отпустила више од 1.000 људи.

- Као и све компаније, редовно процењујемо наше пословне приоритете и у складу са тим вршимо структурна прилагођавања - рекао је портпарол Microsofta.

- Наставићемо да улажемо у наше пословање и запошљавамо у кључним областима раста у наредној години - додао је. Microsoft је у јулу саопштио да планира да отпусти мање од 1% своје радне снаге од 180.000 људи и да је значајно успорио запошљавање јер прети опасност од рецесије. Нејасно је да ли су овонедељна отпуштања укључена у претходну цифру.

Морган Stanley

Џејмс Горман извршни директор Морган Stanley изјавио је да ова банка разматра потенцијална отпуштања запослених. Отпуштањем се тражи начин да се самње трошкови, да не би дошло до превеликог економског успоравања.

- Дефинитивно разматрамо који је то број запослених. Морате узети у обзир стопу раста коју смо имали до последњих неколико година, а научили смо неке ствари током COVID-a о томе како можемо деловати ефикасније - рекао је Горман на конференцијском разговору компаније с аналитичарима.

Голдамн Sachs

У међувремену, Голдман Sachs Гроуп наводно планира поновно усклађивање обима својих пословних јединица у потезу који често укључује укидање радних места.

Голдман Sachs ће груписати своју инвестициону банку и трговинске операције у једној пословној јединици. Такође ће комбиновати управљање имовином и богатством у други сектор, док ће трећи дио бити задужен за fintech платформе, као и за специјализованог зајмодавца GreenSky, објавио је The Wall Стреет Јоурнал.

Мета

Компанија Мета познатија као Фејсбук, тренутно пролази кроз тиха отпуштања због промене очекивања учинка која би могла да утичу на чак 15 одсто радне снаге компаније, изјавило је неколико запослених за Бизнис Инсајдер. У разговору саизвршним директором Марком Закербергом радницима је поручено и да се продужава замрзавање запошљавања које је на снази од маја.

Непосредно пре овог прошлонедељног састанка, извршни директори су рекли директорима широм компаније да би требало да изаберу најмање 15% својих тимова који ће бити означени као "потребна подршка" у процесу интерне ревизије, рекао је један од људи који су разговарали са Инсајдером. Сви радници су тражили да се не идентификују разговарајући о незваничним информацијама. О томе се такође говорило прошле недеље у посту Мета радника на Блинд-у, апликацији популарној међу техничким радницима.

- Ових 15% ће вероватно бити стављено на ПИП и биће отпуштено - написала је особа. Објава је изазвала стотине коментара многих других радника компаније Мета који су расправљали о томе колико ће људи остати без посла.

У Фејсбуковом процесу прегледа запослених, неко за кога се сматра да му је потребна подршка привидно пада испод циљева учинка. Радници га широко виде као "план побољшања учинка", или ПИП, и претечу губитка посла.