Подешавања Сачуване вести Претрага Navigacija
Подешавања сајта
Одабери писмо
Одабери град
  • Београд
  • Дечани
  • Јагодина
  • Крагујевац
  • Крушевац
  • Ниш
  • Нови Сад
  • Ораховац
  • Панчево
  • Пирот
  • Приштина
  • Призрен
  • Сомбор
  • Суботица
  • Штрпце
  • Ужице
  • Врање
  • Вршац
  • Зрењанин
  • Zvečan

СПРЕМИТЕ СЕ ЗА НОВО ПОСКУПЉЕЊЕ: Обавезна месечна потрепштина постаће ЛУКСУЗ, ево колико ће да кошта

31.08.2022. 10:57
Пише:
Србија Данас/Новости
Supermarket
Супермаркет / Извор: Профимедиа/илустрација

На списку обавезних месечних потрепштина које се ценом приближавају најскупљим ставкама кућног буџета, последњих месеци нашао се и тоалет-папир.

Грађани се на друштвеним мрежама поводом низа поскупљења ве-це папира огорчено шале да је постао луксузна роба. У зависности од броја ролни, произвођача и квалитета, цене пакета у трговинама широм Србије су од око 150 до 500 динара, четири ролне, од 300 до преко 900 за 10, док су већа паковања и више од 1.200 динара.

Осим што је од прошле године ова намирница поскупела готово двоструко, од 1. септембра спремају ново поскупљење - за још 10 процената. Како незванично објашњавају, разлог је скок цене целулозе која се увози, а основна је сировина од које се производи овај обавезни тоалетни аксесоар.

Према изјави Наташе Говедарице, секретара Удружења за шумарство, прераду дрвета и индустрију намештаја и папира Привредне коморе Србије, на цене тоалет-папира свакако је утицала цена репроматеријала за цео тоалетни програм која је значајно већа у односу на прошлу годину.

КРИЗА МОЖЕ ДА ЛАНСИРА СРБИЈУ ВИСОКО: Нису обустављени радови ни на једном пројекту, огласио се министар

КРИЗА МОЖЕ ДА ЛАНСИРА СРБИЈУ ВИСОКО: Нису обустављени радови ни на једном пројекту, огласио се министар

ШОК НА ТРЖИШТУ НЕКРЕТНИНА У СРБИЈИ! Цене квадрата не падају, али су купци нашли НОВУ тактику

ШОК НА ТРЖИШТУ НЕКРЕТНИНА У СРБИЈИ! Цене квадрата не падају, али су купци нашли НОВУ тактику

ДА ЛИ ЋЕ И СРБИЈА ДА ЗАВРНЕ СЛАВИНУ? Важан апел за све грађане: Ако не будемо примењивали мере штедње и препоруке...

ДА ЛИ ЋЕ И СРБИЈА ДА ЗАВРНЕ СЛАВИНУ? Важан апел за све грађане: Ако не будемо примењивали мере штедње и препоруке...

- Драстично је скочила цена целулозе у последњих неколико месеци, тако да не треба да изненађује и поскупљење готових производа - каже Говедарица.

- Од ње се не прави само тоалет-папир, већ и салвете, убруси и цела палета производа. Сукоб у Украјини, који је утицао на енергетску кризу и поскупљење струје, довео је до тога да производња поскупи.

Произвођачи пак најбоље знају који су све инпути поскупели, и утицали на веће цене тоалет-папира. Наиме, у корену и овог проблема је енергетска криза. Како стручњаци објашњавају, поскупљење енергената условљава већу цену сировина, па самим тим, у овом случају је то целулоза која константно поскупљује. Домаће фирме целулозу увозе из Словачке, Белорусије, Бугарске, Немачке, Шпаније, а њена цена је од прошле године порасла више пута.

- Цена целулозе је са 900 евра по тони, одавно прешишала 1.500 евра. И транспорт и амбалажа такође иду навише, што је посредно утицало на цену самог тоалет-папира - кажу прозивођачи незванично.

- Са друге стране, велики проблем је настао и у дрвној индустрији, јер влада велика несташица, а Руси су најавили да забрањују извоз трупаца, још пре рата.

toalet
тоалет / Извор: Профимедиа

Последњи подаци Републичког завода за статистику за индексе цена произвођача индустријских производа из увоза показују да су производи од папира и производња папира поскупели за 36 одсто у односу на прошлогодишњи просек. У продавницама су, међутим, производи из ове ставке, међу којима су и салвете, папирне марамице и убруси, сада скупљи и много више.

Подаци Агенције за привредне регистре показују да се у Србији производњом предмета од папира за личну употребу бави 313 фирми. Од нове године, овај производ је више пута мењао цену, а како ствари стоје ускоро се спремају и нове цифре на рафовима.

ОТАЊИЛЕ И РОЛНЕ

Упоредо са растом цена, потрошачи се жале на лошији квалитет ових производа.

- Не само да је ве-це папир све скупљи, него су се ролне смањиле, сузиле, а картон у средини порастао - каже Београђанка Зорица Павић.

- Поједини произвођачи су очигледно смањили габарите производа и све чешће примећујем неке мини-верзије овог производа.

Потврда овог утиска је недавна објава компаније "Проктор и Гембл" да су смањили своје мега ролне са 264 листа на 244, односно 396 на 366 листова, да би остали конкурентни.

НЕСТАШИЦА ЦЕЛУЛОЗЕ ЗБОГ РАТА

Тоалет-папир је поскупео и у другим земљама из истог разлога, чији су узроци пре свега у рату у Украјини. Последњих дана хрватски медији су брујали о "папреном" тоалетном аксесоару.

- Ве-це папир се производи од целулозе, за то је потребно пуно енергије, а гас је скуп, па је поскупело све од папира - пишу хрватски портали.

- Енергенти су све скупљи, целулоза од које се прави папир такође је све скупља, а прави проблем ће наступити када целулозе које је све мање, више уопште не буде на тржишту.