Подешавања Сачуване вести Претрага Navigacija
Подешавања сајта
Одабери писмо
Одабери град
  • Београд
  • Дечани
  • Јагодина
  • Крагујевац
  • Крушевац
  • Ниш
  • Нови Сад
  • Ораховац
  • Панчево
  • Пирот
  • Приштина
  • Призрен
  • Сомбор
  • Суботица
  • Штрпце
  • Ужице
  • Врање
  • Вршац
  • Зрењанин
  • Звечан

ДА ЛИ СРБИЈА ИМА НЕШТО СА КРЕДИ СВИС БАНКОМ? Криза дрма цео свет, како ће то да утиче на нашу земљу?

21.03.2023. 08:24
Пише:
Србија Данас/Телеграф
banka
банка / Извор: Фото: Танјуг/АП Photo/Seth Wenig

Пре склапања посла с банком, посматра се неколико кључних финансијских ризика.

УБС банка купиће ривалску Креди Свис банку за три милијарде швајцарских франака, али ће преузети и њене губитке од 5 милијарди франака. Ову аквизицију подржале су швајцарске власти како би се спречила даља превирања на тржишту.

ИНВЕСТИТОРИ УЗНЕМИРЕНИ! Европске акције и даље у ПАДУ

ИНВЕСТИТОРИ УЗНЕМИРЕНИ! Европске акције и даље у ПАДУ

УЗДРМАНО СВЕТСКО ТРЖИШТЕ! Влада паника - да ли нам прети економска криза? Овај потез нико није очекивао

УЗДРМАНО СВЕТСКО ТРЖИШТЕ! Влада паника - да ли нам прети економска криза? Овај потез нико није очекивао

КОЛИКО ЋЕ СКОЧИТИ КАМАТЕ? Пропаст две америчке банке направиле хаос у светској економији - сви страхују од ове одлуке

КОЛИКО ЋЕ СКОЧИТИ КАМАТЕ? Пропаст две америчке банке направиле хаос у светској економији - сви страхују од ове одлуке

Швајцарски регулатори су били приморани да се умешају и режирају споразум две банке како би спречили кризу поверења у Креди Свис, а које би могло негативно да утиче на цео финансијски систем. Очекује се да ће договор бити финализован до краја 2023. године.

Инвеститори тврде да банкарска криза још није готова, иако је швајцарска банка УБС договорила куповину Креди Свис банке.

А како је у Србији, да ли можемо да осетимо последице?

- Централна банка Швајцарске (СНБ) је објавила да ће УБС преузети Цредит Suisse-a. Овим преузимањем, које је омогућено уз подршку Владе Швајцарске, СНБ и ФИНМА (швајцарско регулаторно тело), пронађено је решење да се обезбеди стабилност швајцарског финансијског система и заштити економија у овој ситуацији. СНБ ће пружити значајну помоћ у погледу ликвидности како би подржала наведено преузимање. Конкретно, у складу са Уредбом о ванредним ситуацијама, Цредит Suisse и УБС ће бити обезбеђен кредит за ликвидност у укупном износу од 100 милијарди CHF. Значајну подршку у виду ликвидности обезбедиће обема банкама приступ неопходној ликвидности - кажу у одговору НБС.

narodna-banka-srbije
народна-банка-србије / Извор: Србија Данас / Саша Џамбић

Када је реч о банкарском сектору у Републици Србији, он је високо ликвидан и солвентан, а грађани могу бити уверени у стабилност и сигурност пословања банака, као и сигурност свих штедних депозита, истичу они.

- Сви релевантни показатељи пословања банака вишеструко су изнад регулаторних захтева Народне банке Србије. Показатељ адекватности капитала банкарског сектора је на крају децембра 2022. године износио више од 20% а вредност свих релевантних показатеља ликвидности банака потврђује и високу ликвидност домаћег банкарског сектора.

banka
банка / Извор: Фото: Танјуг

Такође, показатељ учешћа бруто проблематичних кредита у укупним бруто кредитима банкарског сектора (бруто НПЛ показатељ) је на крају децембра 2022. године износио 3,01%, што је најнижа вредност од када се прати овај показатељ и потврда је очуване и ојачане стабилности и квалитета активе банкарског сектора - наводе они.

Када су у питању девизне резерве Народне банке Србије, НБС њима управља веома одговорно и у складу са начелима ликвидности и сигурности. У складу са тим, девизне резерве се улажу конзервативно - у депозите искључиво код финансијских институција као што су централне банке, међународне финансијске институције и првокласне стране комерцијалне банке, као и у најквалитетније хартије од вредности које емитују развијене државе и првокласне финансијске институције.

На питање да ли продаја Креди свиса може да утиче и на нас, наводе:

- Девизне резерве НБС се не пласирају код банке Цредит Suisse већ последњих 15 година, нити ова банка испуњава критеријуме неопходне да би било могуће пласирање средстава девизних резерви код ње. НБС није никада улагала девизне резерве код Силицон Valley Банк, нити је та банка испуњавала критеријуме како би била узета у разматрање за сарадњу - прецизирају.

Ради управљања кредитним ризиком, НБС је одредила високе критеријуме за пласирање средстава у комерцијалне банке чији је минимални комбиновани кредитни рејтинг АА- (одређен према рејтинг агенцијама S&P, Moody’s и Fitch).

Поред овако постављених критеријума, у разматрање се узимају и финансијски показатељи из биланса банака, показатељи кредитног ризика (као што је нпр. ЦДС спред), као и други квалитативни критеријуми. Такође се конитинуирано прате и процењују сви релевантни финансијски ризици, и то: тржишни (валутни и каматни) и кредитни ризик.

Народна банка Србије непрекидно и у свим околностима пажљиво прати и анализира ситуацију у финансијском сектору, као и стање на целокупном домаћем и међународном тржишту. Као и до сада, Народна банка Србије остаје одлучна да и у условима појачаних неизвесности на међународном тржишту предузме све потребне мере у циљу очувања монетарне и финансијске стабилности, а тиме и макроекономске стабилности у целини - поручују из НБС.

Према условима уговора, акционари Креди Свиса добиће једну УБС акцију за сваку од 22,48 акција Свиса, што је еквивалентно суми од 0,76 швајцарских франака по акцији, саопштио је УБС.

Европска централна банка саопштила је да је спасавање Креди Свиса било изузетно значајно за смирење на тржишту, а поручила је и да је спремна да банке еврозоне подржи кредитима ако буде потребно.

Још се не зна да ли је овај договор довољан како би се повратило поверење код зајмодаваца широм света.

Швајцарски председник изјваио је да је преузимање било "најбоље решење".