Skip to main content
ekonomska kriza

KOLIKO ĆE SKOČITI KAMATE? Propast dve američke banke napravile haos u svetskoj ekonomiji - svi strahuju od ove odluke

Foto: Shutterstock
Problemi banaka uzdrmali svetske berze.

Na svetskim berzama prošle nedelje su cene deonica znatno oscilirale jer se ulagači plaše nove bankarske krize nakon propasti dve američke banke i problema u nekoliko drugih banaka, uključujući Credit Suisse. Na Val Stritu je Dav Džons prošle nedelje oslabio 0.2 posto, na 31.861 bod, dok je S&P 500 porastao 1.4 posto, na 3.916 bodova, a Nasdaq indeks 4.4 posto, na 11.630 bodova.

SVE VEĆI STRAH OD "PRAZNIH DŽEPOVA" Ovo bi za srpske banke mogao da bude veliki problem - važna reakcija ECB

SVE VEĆI STRAH OD "PRAZNIH DŽEPOVA" Ovo bi za srpske banke mogao da bude veliki problem - važna reakcija ECB

BAJDEN SE OGLASIO NAKON FINANSIJSKOG KOLAPSA: Akcije na berzama pale, predsednik SAD tvrdi da se sve smirilo

BAJDEN SE OGLASIO NAKON FINANSIJSKOG KOLAPSA: Akcije na berzama pale, predsednik SAD tvrdi da se sve smirilo

SLEDI NAM KRIZA KOJA ĆE PREVAZIĆI ONU IZ 2008. GODINE! Srpski vuk sa Vol Strita otkriva: "Inflacija izjeda čitav svet, dok ne stane rat u Ukrajini..."

SLEDI NAM KRIZA KOJA ĆE PREVAZIĆI ONU IZ 2008. GODINE! Srpski vuk sa Vol Strita otkriva: "Inflacija izjeda čitav svet, dok ne stane rat u Ukrajini..."

Propast dve američke banke 

Prošla nedelja počela je oštrim padom tih indeksa zbog propasti dve američke banke - Silicon Valley (SVB) i Signature – što je izazvalo strahovanja od izbijanja nove bankarske krize, slične onoj iz 2008. godine, koja je gurnula svetsku ekonomiju u recesiju. 

Američka središnja banka brzo je pokrenula program za održavanje likvidnosti, ali idućih dana pod pritiskom se našlo još nekoliko banaka, među ostalim, First Republic. U problemima se našla i druga po veličini švicarska banka Credit Suisse

Ipak, polovinom nedelje tržišta deonica ponešto su se oporavila jer je skupina velikih banaka, uključujući JP Morgan Chase i Morgan Stanley, odlučila da uloži u First Republic 30 milijardi dolara

"Banke paze jedna na drugu" 

- Banke paze jedna na drugu. Prošlog vikenda su dve banke propale, što je narušilo poverenje u sastav, pa sada najveće banke spašavaju onu koju smatraju važnijom - kaže Jon Augustin, direktor u Hantington Private Bank. 

Zahvaljujući tome, popustila su strahovanja od bankarske krize. Tim više što je švajcarska središnja banka odobrila kreditnu liniju od 54 milijarde dolara za pomoć Credit Suisseu. 

I dok su problemi banaka poljuljali tržišta, podršku su im pružile špekulacije da bi zbog problema u bankarskom sastavu i popuštanja inflacijskih pritisaka američka središnja banka mogla da uspori tempo povećanja kamatnih stopa

američke federalne rezerve
Foto: Profimedia/ilustracija

Još nedavno očekivalo se da će Fed na sednici u martu povećati kamate za agresivnih 0.50 postotnih bodova, ali sada mnogi smatraju da će kamate biti povećane za 0.25 postotnih bodova, a neki da Fed uopšte neće podići kamate ovog meseca. Šta će Fed učiniti iduće nedelje, ostaje da se vidi. 

Evropska središnja banka povećala ključne kamate 

Evropska središnja banka (ECB) u četvrtak je, pak, povećala ključne kamate za 0,50 postotnih bodova, premda se na tržištu špekuliralo kako bi problemi u bankama mogli da navedu ECB na blaže povećanje kamata. 

Najviše zbog problema u bankama, na evropskim su berzama cene deonica prošle nedelje oštro pale. STOXX 600 indeks vodećih evropskih deonica potonuo je 3,9 posto, što je njegov najveći nedeljni gubitak od septembra prošle godine.  Pritom je londonski FTSE indeks potonuo 5.3 posto, na 7.335 bodova, dok je frankfurtski DAX skliznuo 4.3 posto, na 14.768 bodova, a pariški CAC 4,1 posto, na 6.925 bodova. 

Vremenska prognoza
Clear sky
13 Beograd