Подешавања Сачуване вести Претрага Navigacija
Подешавања сајта
Одабери писмо
Одабери град
  • Београд
  • Дечани
  • Јагодина
  • Крагујевац
  • Крушевац
  • Ниш
  • Нови Сад
  • Ораховац
  • Панчево
  • Пирот
  • Приштина
  • Призрен
  • Сомбор
  • Суботица
  • Штрпце
  • Ужице
  • Врање
  • Вршац
  • Зрењанин
  • Звечан

ЗА ЛЕТОВАЊЕ У СРБИЈИ ДРЖАВА ДАЈЕ 5.000 ДИНАРА: Поклања се новац, а ево како да најлакше дођете до ваучера!

05.05.2021. 12:11
Пише:
Србија Данас/РТС
Vrnjačka banja
Врњачка бања / Извор: Профимедиа/илустрација

Већина грађана данас се после пет дана одмора вратила на посао. Попуњеност капацитета у Србији током празника била је између 75 и 80 одсто.

Директор Националне асоцијације туристичких агенција Александар Сеничић рекао је да пријава за ваучере за одмор у Србији треба да почне наредних дана, а да се очекује да ове сезоне највеће интересовање српских туриста буде за Грчку, Турску и Египат, али и за Црну Гору, која нема никаква ограничења за улазак странаца.

НЕВАКЦИНИСАНИ БЕЗ ПЛАЋЕНОГ БОЛОВАЊА УКОЛИКО СЕ РАЗБОЛЕ ОД КОРОНЕ: Промена прописа у Србији

НЕВАКЦИНИСАНИ БЕЗ ПЛАЋЕНОГ БОЛОВАЊА УКОЛИКО СЕ РАЗБОЛЕ ОД КОРОНЕ: Промена прописа у Србији

СУТРА КРЕЋЕ ИСПЛАТА 30 ЕВРА: Једна категорија становника прва добија новчану помоћ

СУТРА КРЕЋЕ ИСПЛАТА 30 ЕВРА: Једна категорија становника прва добија новчану помоћ

ДЕТАЉИ НОВЧАНЕ ПОМОЋИ ЗА ВАКЦИНИСАНЕ: До ког датума и којом дозом морате бити вакцинисани да бисте добили 3.000 динара

ДЕТАЉИ НОВЧАНЕ ПОМОЋИ ЗА ВАКЦИНИСАНЕ: До ког датума и којом дозом морате бити вакцинисани да бисте добили 3.000 динара

Александар Сеничић рекао је за РТС да је добра вест што су грађани Србије одлучили да празнике проведу у Србији, услед великих ограничења, али и мало времена.

- Ово и није период праве туристичке сезоне. У овом периоду године углавном јесу центри у Србији били ти који су најактуелнији. Попуњеност је била негде између 75 и 80 посто, што је јако добро, имајући у виду да смо имали лепо време и да је свима добро дошло да се померимо из места у којем живимо - навео је Сеничић.

Говорећи о ценама, Сеничић је рекао да, када постоји велико интересовање, према економској логици, цене морају да скоче, али да ове године цене нису скочиле у односу на 2020. годину, као и да се не очекује пораст цена током лета.

Како до ваучера за одмор у Србији

Истакао је да пријава за ваучере за одмор у Србији, за које је ребалансом буџета издвојено још 100 милиона динара, треба да почне наредних дана. Ваучери су вредности 5.000 динара.

Vrnjačka banja
Врњачка бања / Извор: Профимедиа/илустрација

- На сајту Министарства туризма, телекомуникација и трговине ће се појавити позив грађанима да се пријаве. Пријава је врло једноставна. Уз она основна документа која грађани требају, дакле лична карта, потврда о резервацији неког објекта који такође мора бити пријављен да прима ваучере и налази се на сајту Министарства, предају се на шалтерима Поште - навео је Сеничић.

Додао је да је одобрено још 20.000 ваучера, а да је 100.000 већ подељено.

Који су услови за летовање у Грчкој

Када је реч о летовању у Грчкој, Сеничић је навео да је та земља отворена и да се у Грчку од 19. априла може ићи преко Бугарске. Додао је да се већи број туриста очекује од 15. маја, када буде отворен магистрални правац преко Северне Македоније.

- Тад ће се и званично отворити сезона, укинути све мере у Грчкој и моћи ћемо у Грчку да уђемо са сертификатом о било којој вакцини. Евентуално, они који нису вакцинисани са пи-си-ар тестом или антигенским тестом - рекао је Сеничић.

Додао је да има још пуно детаља о којима треба водити рачуна на дневном нивоу, али и нагласио да се правила мењају и попуштају, како у ЕУ, тако и на дестинацијама које су приоритет туристима из Србије.

Foto: Profimedia
Фото: Профимедиа / Извор: Профимедиа

Сеничић је рекао да су поласци за Грчку планирани од 20. маја, а да су уговорени и чартер летови за Египат и Турску.

- Ове године ће такође бити велико интересовање за Црну Гору. Да поменем да за Црну Гору, Босну и Херцеговину, Северну Македонију и Албанију није потребан никакав додатан документ, да се у те земље може ући без икаквих препрека - казао је Александар Сеничић.

Позвао је све оне који летују у иностранству да барем један викенд, проведу и у Србији.

„Током празника се највише путовало у Египат“

Сеничић је навео да се током празника, када је реч о страним највише путовало у Египат, који је једина дестинација на којој је у овом тренутку могуће доживети право лето, пошто су температуре већ више од 30 степени, а да је температура мора 26 степени.

Нагласио је да путници који су прошле године уплатили аранжмане са својим туристичким агенцијама могу да договоре заменско путовање за ову сезону.

- То јесте велики терет који туристичке агенције имају већ годину дана и ми се надамо да ћемо успети да то поверење које су нам путници дали заиста и одржимо - казао је Сеничић.

Egipat
Египат / Извор: Профимедиа/илустрација

Говорећи о 2.000 људи који су у сектору туризма остали без посла, Сеничић је истакао да се плаши да се сви они неће вратити на посао и да је одређен број њих морао да се снађе и запосли на другим местима.

- Ја знам за део људи који је добио и далеко боље услове него што су, нажалост, у туристичкој привреди. Биће јако тешко, то је један од проблема са којим ћемо се суочити - рекао је Сеничић.

„Ситуација би била боља да је помоћ стигла до туристичких агенција“

Нагласио је да би ситуација била боља да је помоћ која је стигла до неких сектора туристичке привреде стигла и до самих туристичких агенција и рент-а-кар компанија, које, како је навео, не могу да изађу из ове кризе.

Туристичке агенције су пре пандемије имале промет до милијарду и по евра годишње, а прошле године је забележен пад на 150 милиона евра. Сеничић је истакао да би у сезони пред нама туристичке агенције биле задовољне када би се остварило између 40 и 50 одсто промета који је био пре пандемије.

- То би омогућило да се агенције ове године стабилизују, да се, евентуално, један део запослених врати и да следеће године можемо да кренемо у некакав опоравак. Нажалост, кажем, та помоћ за туристичке агенције није додељена. То је утицало у значајној мери на велики број отпуштања - рекао је Сеничић.

Додао је да је у стечај током пандемије ушло пет агенција, што је оценио као мали број.