Подешавања Сачуване вести Претрага Navigacija
Подешавања сајта
Одабери писмо
Одабери град
  • Београд
  • Дечани
  • Јагодина
  • Крагујевац
  • Крушевац
  • Ниш
  • Нови Сад
  • Ораховац
  • Панчево
  • Пирот
  • Приштина
  • Призрен
  • Сомбор
  • Суботица
  • Штрпце
  • Ужице
  • Врање
  • Вршац
  • Зрењанин
  • Звечан

ШТА СВЕ ПОСКУПЉУЈЕ ОД 1. ОКТОБРА У СРБИЈИ? Овај списак неће се многима допасти

04.09.2023. 08:55
Пише:
Србија Данас/Курир
poskupljenje
поскупљење / Извор: Shutterstock

Због предложеног повећања акциза очекује се повећање прихода, пре свега од деривата нафте и цигарета, од око четири милијарде динара до краја 2023. године

Влада Србије усвојила је Предлог закона о изменама и допунама Закона о акцизама, којим је предложено повећање акциза на деривате нафте, дуванске прерађевине и алкохолна пића, кафу и течности за пуњење електронских цигарета за осам одсто. Закон се примењује од 1. октобра, с тим да је за део одредаба предвиђено да се примењује касније од наведеног рока.

ДА ЛИ СТЕ ЧУЛИ ЗА "ДОПУНУ КЛИМЕ"? "Много је људи тако преварено, у хиљадама!"

ДА ЛИ СТЕ ЧУЛИ ЗА "ДОПУНУ КЛИМЕ"? "Много је људи тако преварено, у хиљадама!"

НОВА ПРЕВАРА! СПРСКИ ТУРИСТИ УПЛАТИЛИ НОВАЦ, ПА ОСТАЛИ БЕЗ ЛЕТОВАЊА! Агенција из Београда је још пре пута почела да прави проблем

НОВА ПРЕВАРА! СПРСКИ ТУРИСТИ УПЛАТИЛИ НОВАЦ, ПА ОСТАЛИ БЕЗ ЛЕТОВАЊА! Агенција из Београда је још пре пута почела да прави проблем

АКЦИЈА! ЕР СРБИЈА ПРОДАЈЕ КАРТЕ ОД 39 ЕВРА: 67 дестинација, али само пазите да не пропустите рок

АКЦИЈА! ЕР СРБИЈА ПРОДАЈЕ КАРТЕ ОД 39 ЕВРА: 67 дестинација, али само пазите да не пропустите рок

У образложењу је наведено да се због предложеног повећања акциза очекује повећање прихода, пре свега од деривата нафте и цигарета, од око четири милијарде динара до краја 2023.

Додаје се да се у циљу избегавања повећања трошкова због повећања акцизе не мења ни износ до којег се остварује право на рефакцију акцизе за деривате нафте који се користе у транспортне сврхе, грејање, као и у индустријске сврхе, а такође, у циљу смањења трошкова пољопривредних произвођача, односно газдинстава и физичких лица уписаних у регистар пољопривредних газдинстава, предложено је увођење рефакције плаћене акцизе на деривате нафте - дизел-гориво и биогориво, које се као моторно гориво користи у пољопривредне сврхе за погон пољопривредних машина.

Предложено је и то да, кад се има у виду да је обим производа који подлежу опорезивању акцизама у Србији мањи од оног који захтева Директива о опорезивању енергената и електричне енергије, увођење акцизе на природни гас за крајњу потрошњу који се користи као гориво за погон моторних возила и за грејање буде од 1. јануара 2025. Наглашава се да су предложене законске измене пажљиво одмерене, како не би изазвале нежељене поремећаје на тржишту Србије, уз увећање буџетских прихода.

Економиста Махмуд Бушатлија објашњава да је акциза посебна врста пореза који се користи за одређене послове.

- У уређеним земљама акциза на деривате нафте се троши за санацију утицаја емисије гасова насталих сагоревањем бензина, дизела... Осим тога, служе и за одржавање путева. Дуван, алкохолна пића и кафа су артикли који имају здравствене последице, па се акцизе користе за превенцију и лечење тих последица. То значи да се новац прикупљен од акциза мора трошити у области здравства - каже Бушатлија и додаје:

- Акцизе у сваком случају утичу на малопродајну цену акцизних артикала. Да ли ће цена нафтних деривата расти, зависи од тога да ли ће производне цене остати на истом нивоу или ће се смањивати. Уколико производна цена остаје на истом нивоу, произвођач деривата неће имати мањи приход, али држава ће имати већи фискални приход. Ако акцизе повећавају малопродајну цену, купци могу одговорити мањом куповином, па ни произвођач ни држава неће остваривати планирани приход.

Према његовим речима, за разлику од произвођача деривата, који ће одмах осетити пад прихода, држава ће у релативно кратком периоду имати нешто већи фискални приход, али то може довести и до раста инфлације.

Цене горива у Србији до петка
  • 204 динара евродизел
  • 189 динара бензин европремијум БМБ 95

- Повећање малопродајне цене нафтних деривата ће утицати на трошкове транспорта, а то може да доведе до раста продајне цене било ког производа. Видљивост раста продајне цене ће у некој мери зависити од структуре цене. Цена производа у којој транспорт има већи проценат брже ће расти.

И економиста Иван Николић додаје да, као последица повећања акциза, следи даљи раст цена за све грађане.

Небојша Атанацковић

Повећање од осам одсто је озбиљна ствар

Небојша Атанацковић, почасни председник Уније послодаваца Србије, подсећа да су акцизе у кризном периоду биле смањене за 10 одсто.

- Акцизе се одређују према расту инфлације и то се ради на почетку године, у јануару или фебруару, кад се акцизе усклађују с растом цена на мало у претходној години. Стандардно, већ годинама, имамо веће пореско оптерећење на деривате него што то имају друге земље. Повећање акциза за осам одсто на нафтне деривате је озбиљна ствар јер се очекује и поскупљење струје, што ће утицати и на поскупљење других ствари, почев од транспорта робе - каже Атанацковић за Курир.

- Ипак, оно није толико да може угрозити опадајућу путању инфлације нити утицати на то да буде знатно виша будући да ефекти нису велики на саму инфлацију. Акциза чини отприлике трећину цене и деривата нафте и дуванских производа, тако да повећање акцизе за осам одсто нема велики допринос процентуалном расту цене ових производа.