Подешавања Сачуване вести Претрага Navigacija
Подешавања сајта
Одабери писмо
Одабери град
  • Београд
  • Дечани
  • Јагодина
  • Крагујевац
  • Крушевац
  • Ниш
  • Нови Сад
  • Ораховац
  • Панчево
  • Пирот
  • Приштина
  • Призрен
  • Сомбор
  • Суботица
  • Штрпце
  • Ужице
  • Врање
  • Вршац
  • Зрењанин
  • Звечан

ШТА ЗОВЕ 100.000 КИНЕЗА У СРБИЈУ? Дневно троше 150 евра, од једног пића беже као луди, обавезно траже ВРЕЛУ ВОДУ

13.10.2019. 08:09
Пише:
Србија Данас/Блиц
Kinezi
Кинези / Извор: Профимедиа/илустрација

Прошле године у Србији је боравило тачно 102.351 кинеских туриста, што је чак 15 пута више него 2011. године.

Да им наша земља постаје омиљена дестинација говори и то што се ни двеста метара централних улица у Београду не може прећи, а да се не наиђе на четири Кинеза. Зашто долазе у Србију - од тога зашто не могу без вреле воде, а није у питању чај, до врло интересантног разлога за поручивање шницли у ресторанима и чињенице да сви знају за Тита.

ТРИ ЗАДАТКА ШЕНГЕНА: Припреме за реализацију Декларације већ почеле

ТРИ ЗАДАТКА ШЕНГЕНА: Припреме за реализацију Декларације већ почеле

ВУЧИЋ ОТВОРИО НАЈВЕЋИ ВЕТРОПАРК НА ЗАПАДНОМ БАЛКАНУ: Србија постаје лидер у обновљивим изворима енергије! (ФОТО)

ВУЧИЋ ОТВОРИО НАЈВЕЋИ ВЕТРОПАРК НА ЗАПАДНОМ БАЛКАНУ: Србија постаје лидер у обновљивим изворима енергије! (ФОТО)

БОРБА ЗА СРПСКО ЗЛАТО: Кинези хоће да избаце Американце из РТБ-а Бор!

БОРБА ЗА СРПСКО ЗЛАТО: Кинези хоће да избаце Американце из РТБ-а Бор!

Шешир на глави, удобне патике, обавезан селфи штап и мобилни телефон ствари су по којима ћете запазити кинеске туристе. Широк осмех се подразумева. Ипак, мора се признати, веома слаб енглески, али зато су врло добро упућени у технологију и апликације које им помажу у споразумевању. Основно што питају - где сме, а где не сме да се прави селфи.

Јесте им Србија укинула визу, што је сигурно један од разлога зашто их је много више него раније, али виза никако није и једини разлог зашто Кинези све више посећују нашу земљу.

Профил кинеског туристе

Две породице заједно, породице са пријатељима, али често и парови и групе од по двоје. Веома су добро упућени у то где су дошли и шта желе да виде. Знају где да купе карте, да погледају када има воз или аутобус до неког места.

У Србију стижу из разних градова, углавном већих - Нингбоа, Ченгдуа, Хангџоа, Пекинга, Гуангџоа, а овде се задржавају неколико дана.

У хотелској соби спремају нудле

Незаобилазна дестинација им је Београд, где обавезно обиђу Калемегдан и цркве. Златибор, Нови Сад, Суботица, Увац, кућица на Дрини, Тара - омиљене су дестинације кинеских туриста поред престонице.

Mali Kalemegdan
Мали Калемегдан / Извор: Профимедиа

Како кажу у престоничким хотелима, кинески туристи нису много речити, ретко се обраћају рецепцији, а и то чине како би затражили кетлер да у соби скувају пиринач или нудле. Како додају, одлични су гости и већ од ране зоре су спремни за обилазак. У хотелу евентуално доручкују, мада и то ретко јер не губе време за обилазак.

Ценкају се и за један магнет, а питају за Тита

Александар Вујић је учећи кинески језик упознао много туриста из те земље, он је поделио нека своја искуства. - Једна Кинескиња је овде купила пуну кесу козметике, каже веома је јефтино. Друга ме је питала коју књигу бих јој препоручио да купи у Србији (неку најпознатију, вероватно скупља књиге из разних држава). Њима није много скупа Србија, могу да се проведу овде, једино је транспорт мало скупљи - по њиховом признању - прича Вујић.

Продавци сувенира на Калемегдану се осећају као познате личности када су им купци Кинези. Увек траже да се сликају с њима.

Како објашњавају, тачно се може видети да су различитих сталежа - Неки узму много ствари и не питају за цену, док се други ценкају и за један магнет - објашњава један продавац. Незаобилазно питање је где могу да купе сувенир који има било шта у вези са Титом. Сви знају за Тита - и млади и стари, он им је фасцинантан, као и Југославија - каже продавац сувенира.

Статистички подаци говоре да дневно у Србији просечно троше око 150 евра. Углавном купују магнете, качкете на којима пише Србија, луткице у српској народној ношњи, док се ређе одлучују за хеклане и плетене ствари.

Неретко воле да купе и медовачу, а како нам је рекла једна туристкиња из Кине, Су, у Србији је генерално мало јефтиније него код њих.

Она је објаснила да је одушевљена црквама и Калемегданом, где смо је и упознали. - Ту сам са породицом и пријатељима, а обишли смо више места. Храна ми се баш свиђа - прича Су .

Одушевљава је и гостољубивост наших људи, а свиђа јој се и градска архитектура. За Србију су, како каже, сазнали преко једне од кинеских интернет платформи.

Чувена Скадарлија је незаобилазна станица. Редовно су први јутарњи гости у познатим кафанама јер долазе и пре отварања. Како кажу угоститељи, кинески туристи ретко пију алкохол, углавном је то вода, али никако флаширана. Кинези сматрају да је вода здравија када је из чесме, јер у амбалажи стоји "што није добро".

- Наши конобари се збуне када им Кинези траже врелу воду. Мисле да хоће чај! Међутим, они само хоће чашу или бокал вреле воде. Наиме, они врућу воду сматрају много бољом за здравље, него хладну, и скоро никада не пију ледену воду, макар напољу било и 40 степени - прича Вујић. Често ће како каже, наручити шницлу.

Угоститељи кажу да им се свиђају и сарма, ћевапи и кајмак, а често дођу и са сликом "Карађорђеве шницле", јер им је неки пријатељ препоручио да је пробају.

Вујић објашњава да Кинези имају утисак да Срби не брину много око посла и да уживају у животу. Многи Кинези из великих градова живе под притиском, раде много, па им се допадне када дођу у Србију.

С друге стране, не свиђа им се спор транспорт у Србији (возови и аутобуси), као и то што не могу да плаћају мобилним телефоном. Чудно им је, како истичу, и то што стално има пуно људи у кафићима.

Како показују подаци Туристичке организације Србије, у 2018. години наша земља је имала највећи пораст броја долазака кинеских туриста и на првом је месту у односу на остале европске дестинације, са растом од више од 100 одсто.

Turisti
Туристи / Извор: Профимедиа

У 2018. години кинески туристи су у Србији остварили 179.247 ноћења, што је раст од 89 одсто у односу на 2017. годину.

У првих осам месеци ове године је у нашој земљи боравило 91.935 кинеских туриста, што је раст од 41,5 одсто у односу на исти период 2018. године.

Они су остварили 170.449 ноћења, што је раст од 50 одсто у односу на исти период 2018. године.

Према извештају кинеске Државне управе за размену у иностранству туристи из Кине у првој половини 2019. године у иностранству потрошили 127,5 милијарди долара. Кина је због тога на првом месту туристичког тржишта још од 2012. године.

ЧАК 63 МОСТА, 13 НАДВОЖЊАКА и 22 ТУНЕЛА: Ово су сви детаљи ауто-пута БЕОГРАД-САРАЈЕВО (ФОТО)

ЧАК 63 МОСТА, 13 НАДВОЖЊАКА и 22 ТУНЕЛА: Ово су сви детаљи ауто-пута БЕОГРАД-САРАЈЕВО (ФОТО)

ПОЧЕО ИЗВОЗ СРПСКЕ ЈУНЕТИНЕ У ТУРСКУ: Потписан уговор за 2.400 тона

ПОЧЕО ИЗВОЗ СРПСКЕ ЈУНЕТИНЕ У ТУРСКУ: Потписан уговор за 2.400 тона

При крају радови на мосту који спаја Србију и Црну Гору: Брже до мора мостом високим 175 метара! (ВИДЕО)

При крају радови на мосту који спаја Србију и Црну Гору: Брже до мора мостом високим 175 метара! (ВИДЕО)

Имају 23 фабрике у свету и тврде да се ова у Србији најбрже развија: Запошљавају још 1.200 радника!

Имају 23 фабрике у свету и тврде да се ова у Србији најбрже развија: Запошљавају још 1.200 радника!

СЈАЈНЕ ВЕСТИ ЗА СРБИЈУ: Наша земља скинута са СИВЕ ЛИСТЕ

СЈАЈНЕ ВЕСТИ ЗА СРБИЈУ: Наша земља скинута са СИВЕ ЛИСТЕ