Подешавања Сачуване вести Претрага Navigacija
Подешавања сајта
Одабери писмо
Одабери град
  • Београд
  • Дечани
  • Јагодина
  • Крагујевац
  • Крушевац
  • Ниш
  • Нови Сад
  • Ораховац
  • Панчево
  • Пирот
  • Приштина
  • Призрен
  • Сомбор
  • Суботица
  • Штрпце
  • Ужице
  • Врање
  • Вршац
  • Зрењанин
  • Звечан

КВАДРАТ У ЦЕНТРУ ПАПРЕНО СКУП, АЛИ СЕ КУПУЈЕ! Град на југу прешишао Београд - планули куће, станови али и земљиште

01.05.2021. 22:10
Пише:
Србија Данас/Мондо
zgrada
зграда / Извор: Србија Данас

У прва три месеца ове године је имао промет некретина од 30 одсто, док цена квадрата достиже и 1.300 евра.

Велики потреси на тржишту станова и скок цена у Београду трају већ месецима. Ипак, неки градови на југу Србије потпуно неочекивано "прешишали" су српску престоницу по промету некретина. 

ПАНДЕМИЈА ПОТВРДИЛА ЗНАЧАЈ СПРЕГЕ ИЗМЕЂУ ЗДРАВЉА И ЕКОНОМИЈЕ: Донела промене, али једна ствар је преко потребна!

ПАНДЕМИЈА ПОТВРДИЛА ЗНАЧАЈ СПРЕГЕ ИЗМЕЂУ ЗДРАВЉА И ЕКОНОМИЈЕ: Донела промене, али једна ствар је преко потребна!

ДА ЛИ СУ "СТАНОВИ НА ДАН" ЈОШ УВЕК ИСПЛАТИВИ: Опстали само најбољи апартмани, највише се тражи "круг двојке"

ДА ЛИ СУ "СТАНОВИ НА ДАН" ЈОШ УВЕК ИСПЛАТИВИ: Опстали само најбољи апартмани, највише се тражи "круг двојке"

ТРИ ПАКЕТА ПОМОЋИ ПРИВРЕДИ И ГРАЂАНИМА ВРЕДНА 8 МИЛИЈАРДИ ЕВРА: Министарство финансија детаљно о исплати 60 евра

ТРИ ПАКЕТА ПОМОЋИ ПРИВРЕДИ И ГРАЂАНИМА ВРЕДНА 8 МИЛИЈАРДИ ЕВРА: Министарство финансија детаљно о исплати 60 евра

Наиме, у Нишу је забелележен највећи промет некретина у прва три месеца ове године и износи готово 30 одсто, показују званични подаци Републичког геодетског завода. Овај град је иза себе оставио Београд чији промет је био 15 одсто, показују званични подаци. 

Агенти за некретине објаснили су како је дошло до овакве промене, зашто су у Нишу станови планули, шта се највише тражи и какве су цене квадрата. 

ЦЕНА КВАДРАТА У ЦЕНТРУ ДО 1.300 ЕВРА

Милан Сувајић, агент за некретине из Ниша, каже да је просечна цена кврадрата новоградње ове године од 980 до 1.000 евра. Код староградње тај износ је 830 до 850 евра у просеку. 

- Цене су ове године скочиле за 10 одсто, прошле године исто толико и тако је напросто остало. Ипак, варијације у ценама су велике. Тако можете да нађете стан по цени од најмање 300 евра по квадрату, док у појединим насељима цена достиже и више од 1.300 евра. Делови града у којим сте препрошле године могли да купите стан по цени од 600 евра за један квадрат, сада износе готово 1.000 евра. У центру Ниша цене су од 700 па до 1.300 у зависности од тога да ли је стан нов и где се тачно налази - каже Милан Сувајић. 

КУПУЈУ СЕ КУЋЕ, ГАРАЖЕ И ЗЕМЉИШТЕ

Према његовим речима, у овом граду од почетка године најбоље су се продавали станови око 40 квадрата, који често изађу најскупље када се гледа по квадрату. То су углавном једноипособни станови. 

stanovi
станови / Извор: Профимедиа

- Ове године из неког разлога велика је потражња за кућама и гаражама. Промет гаражних простора сада износи скоро 90 одсто. Продаја земљишта је драстично порасла, док је пољопривредно земљиште доживело прави 'бум'. Већина некретина се плаћа кешом, више од половине - каже агент за некретине. 

КЕШОМ ПЛАЋЕНО 60 ОДСТО

Према званичним подацима, Ниш је остварио промет земљишта од 47,1 одсто, закључено је 146 уговора о промету грађевинског земљишта, док је промет пољопривредног земљишта порастао за 105 одсто. Током прва три месеца ове године, на територији Ниша продато је 505 станова и 143 гараже. Од тога је 60 одсто некретнина плаћено готовином, а 40 одсто из кредита.

ЗАШТО ЈЕ ДОШЛО ДО ОВОГ СКОКА?

Улагање у некретине, бољи саобраћај и инфраструктура, добар положај града и новоотворене фабрике, неки су од разлога које упућени наводе за скок промета некретина у овом граду. 

stan
стан / Извор: Профимедиа

- Појавила се велика количина пара на тржишту и многи као сигурну инвестицију у периоду пандемије, виде улагање у некретнине. Има много странаца и наших из иностранства долази у Ниш, који је на неки начин и раскрсница путева. Многи грађани се тамо враћају јер виде боље услове. Све више их је из Македоније и Буграрске, који тамо стварају посао. А шансе за посао има више него икада, а осим тога, до Београда се стиже много лакше него раније, за само два сата. Због свега тога, скаче потражња за становима, па и цена квадрата - каже Горан Родић из Грађевинске коморе Србије.

Он подсећа и на гасовод од Ниша до Димитровграда који доприноси и развоју привреде, као и изградњу луксузних насеља у Нишу, где би цена била чак 2.500 евра по квадрату.

НИШ ПУН СТУДЕНАТА И МЛАДИХ 

Категорија у огласницима продаја станова Ниш је заживела и због тога што многи млади са југа Србије долазе у овај град због студирања и прилике за посао, која им је исплативија од Београда. 

Niš
Ниш / Извор: Профимедиа

- Продаја станова у Нишу је букнула управо због младих који се одлучују да се доселе у Ниш и почну у њему да живе и раде. Сва околна места на југу Србије гравитирају ка Нишу као центру региона. У Нишу постоји доста страних фирми - каже Горан Родић.

У ЦЕЛОЈ СРБИЈИ ПРОМЕТ ВЕЋИ ЗА ЧЕТВРТИНУ

На нивоу целе Србије, промет станова у прва три месеца ове године био је већи за 23,3 одсто. Број непокретности које су само током марта промениле власника у Србији био је за четвртину већи у односу на претходни месец. Уз то, забележено је и повећање количине новца на тржишту за скоро 40 процената. Из РГЗ кажу да су параметри којим се описује тржиште непокретности у поређењу са мартом 2020. године скоро дуплирани.

- Количина новца на тржишту у марту 2021. године на нивоу Србије износила је око 567,1 милиона евра, у чему је тржиште непокретности Града Београда чинило удео од 54,3 одсто, Војводина 24,8 одсто, Шумадија и западна Србија 15,4 одсто, а Јужна и источна Србија 5,5 одсто - показују подаци РГЗ.

У поређењу са претходним месецом, укупан обим новчаних средстава био је већи за 38,6 одсто, а у односу на исти месец претходне године за чак 91 проценат. У марту је укупно 14.458 некретнина променило власника, што је за 23,9 одсто више у односу на фебруар 2021. године и 93,9 одсто више у односу на исти месец 2020.