Подешавања Сачуване вести Претрага Navigacija
Подешавања сајта
Одабери писмо
Одабери град
  • Београд
  • Дечани
  • Јагодина
  • Крагујевац
  • Крушевац
  • Ниш
  • Нови Сад
  • Ораховац
  • Панчево
  • Пирот
  • Приштина
  • Призрен
  • Сомбор
  • Суботица
  • Штрпце
  • Ужице
  • Врање
  • Вршац
  • Зрењанин
  • Zvečan

(УЖИВО) Други дан Форума у Пекингу: Настављен Округли сто, Вучић на радном ручку код Си Ђинпинга

15.05.2017. 06:15 12:53
Vučić
Вучић / Извор: Фото: Кензабуро Фукухара/Поол Пхото виа АП

Вучић ће имати своја излагања у сесијама Округлог стола и на радном ручку

12.39 - Вучић предложио да се следећи Форум одржи у Београду. Ми смо већ доста урадили на билатералној сарадњи са нашим кинеским пријатељима - рекао је Вучић у обраћању на Форуму "Појас и пут за међународну сарадњу", током конференције посвећене повезаности и сарадњи.

- Саградили смо мост на реци Дунав, који је пуштен у рад за време боравка кинеског премијера Ли Кећанга у Србији. Градимо неколико пруга и аутопутева са кинеским компанијама, уз њихову техничку и финансијску подршку - навео је Вучић.

Премијер је подвукао и да је веома познат пројекат, о којем је говорио и премијер Мађарске Виктор Орбан, пруга између Београда и Будимпеште, која ће повезати Србију и Мађарску и бити главна деоница пруге југоисточне Европе.

- Надам се да ћемо радове започети крајем године, уз присуство премијера Кине, Мађарске и Србије - рекао је Вучић.

- Радимо и на "броад банд" активностима, на модернизацији и одржавању наших оптичких система и надам се да ћемо имати и бољу железничку и путну инфраструктуру у правцу Солуна у Грчкој - додао је Вучић који је нагласио да је о томе већ разговарао са премијером Грчке Алексисом Ципрасом.

Вучић је рекао и да је сагласан са чилеанским и грчким предлогом да се Форум одржава једном годишње или једном у две године.

- Ми смо једна од најмањих земаља овде, па сам слободан да предложим да се следећи форум одржи у Србији. Знам да ово није скромно с моје стране, али добродошли сте у Србију - навео је у свом обраћању премијер Вучић.

Вучић позвао Кинезе да се следећи форум "Један појас - један пут" одржи у Србији

10.15 - Председник Кине лично честитао Вучићу на изборној победи. Председник Кине Си Ђинпинг и лично је данас честитао изабраном председнику Србије Александру Вучићу на успеху на председничким изборима.

- Стигли смо доста далеко у нашим односима -  рекао је Си Вучићу након обраћања српског премијера на Округлом столу светских лидера, у оквиру Форума Појас и пут за међународну сарадњу.

- Србија је доста развила културни и образовни сектор. Србија је и снажна сила у спорту. Културна размена наше две земље је одлична, имамо и споразум о визним олакшицама и у нашим односима смо стигли доста далеко - рекао је кинески председник. 

Si Đinping
Си Ђинпинг / Извор: Профимедиа

Он је захвалио Вучићу након што је српски премијер, на крају свог обраћања, цитирао његову реченицу - "јата птица могу да победе и олују, али нема птице која то може да уради сама". 

- Хвала и честитам на успеху на изборима - рекао је Си. 

Делегација Србије коју предводи премијер Александар Вучић још данас и сутра борави у посети Кини. Данас учествује на форуму заснованом на стратегији коју је кинески председник покренуо 2013. у циљу стварања инфраструктуре и ближих односа земаља Евроазије дуж новог "Пута свиле" - коридора за испоруку робе са истока.  Сутра ће премијер имати "бизнис дан", посвећен разговорима са великим кинеским компанијама.

10.02 - Вучић се обратио присутнима на Округлом столу лидера: "Иницијатива Кине - пројекат мира и толеранције".  Србија је од почетка подржала иницијативу "Један појас - један пут" и главне речи којима би ми описали ову иницијативу су повезаност и веза, а кад то кажем мислим на нове инфраструктурне пројекте, аеродороме, мостове, и како да успоставимо боље односе између наших земаља, рекао је премијер Србије Александар Вучић на Округлом столу лидера у Пекингу.

Vučić
Вучић / Извор: Фото: Влада Србије

- Ова иницијатива је пројекат мира и толеранције. Односи међу људима су најважнији и морамо чешће да размењујемо посете, успостављамо боље везе, а наши парламентарци такође треба чешће да путују - рекао је премијер и изабрани председник Србије на скупу под покровитељством председника Кине Си Ђинпинга.

Vučić
Вучић / Извор: Фото: Влада Србије

Вучић је рекао да је овај форум омогућио учесницима да се боље упознају:

- Има пуно простора за унапређење сарадње наших академија уметности, привредних комора, медија. . . морамо да унапредимо "бушинес то бусинеш" везе. 

Зато је, истакао је српски лидер, јако важно да инвестирамо у јачање веза међу људима, јачање веза и у иновационим технологијама, да размењујемо идеје, да поштујемо различитости...

На крају говора, цитирао је председника Кине:

- Закључићу реченицом коју сам јутрос од Вас чуо, председниче Си: ''Јата птица могу да победе и олују, али нема птице која то може да уради сама -  рекао је премијер Вучић.

09.26 - Вучић данас разговора са кинеским компанијама о сарадњи и инвестицијама у Србију.

Вучић се прво састао са представницима компаније Кинглонг - Хигер, која се бави производњом аутобуса, а потом је имао састанак и са водећим људима компаније Хенг Канг која се бави здравством и фармацијом.

Премијер Србије такође је разговарао и са представницима фирме Poly технологиес гроуп која се бави одбрамбеном индустријом, а свим састанцима присуствовао је амбасадор Кине у Србији Ли Манчанг као и министар привреде Горан Кнежевић и градоначелник Београда Синиша Мали.

Како је најављено, премијер ће се нешто касније састати и са представницима компаније "Хуавеи" након чега ће уследити и потписивање Споразума о стратешком партнерству за развој информационо - комуникационе инфраструктуре у образовним установама.

Након тога следе и разговори са представницима компаније China Роад анд Бридге Цорпоратион (ЦРБЦ) са којима је предвиђено потписивање два Меморандума о разумевању и сарадњи на пројекту Београд-Јужни Јадран и на пројекту изградње брзе саобраћајнице-државног пута 1 Б реда, број 21 Нови Сад-Румакао и Протокола о сарадњи на развоју Кинеско-српског индустријског парка између Републике Србије - града Београда и ЦРБЦ.

08.42 - Потпредседница Владе Србије и министарка грађевинарства, саобраћаја и инфрастуктуре Зорана Михајловић разговарала је данас са министром транспорта Народне Републике Кине Ли Ксијаопенгом на маргинама Међународног форума "Појас и пут" у Пекингу.

Потпредседница Михајловић истакла је добру сарадњу коју Србија има са Кином и кинеским компанијама које раде на инфраструктурним пројектима у нашој земљи.  Ли и Михајловићева разговарали су и о проширењу сарадње две земље и још већем коришћењу свих потенцијала и могућности у оквиру програма "Један појас, један пут".

Михајловићева и Ли говорили су и на панелу посвећеном инфраструктури на Међународном форуму "Појас и пут", чији је организатор кинески председник Си Ђинпинг.

07.50 - Настављен округли сто, следи радни ручак код Си Ђинпинга. Разговори у Међународном конференцијском центру на језеру Јенћи код Пекинга прешли су на мање формалан ниво након двоипочасовне дискусије за Округлим столом светских лидера, у оквиру Форума "Појас и пут за међународну сарадњу" у којима учествује и премијер Србије и изабрани председник Александар Вучић.

Vučić
Вучић / Извор: Фото: Влада Србије

У наставку рада домаћин председник Кине Си Ђинпинг и учесници, шефови држава и влада 28 земаља и шефови три међународне организације, УН, ММФ Светске банке, изашли су испед Међународног конференцијског центра где су пред бројним новинарима "позирали" за заједничку фотографију. 

Putin
Путин / Извор: Фото: Дамир Сагољ/Поол Пхото виа АП

Након тога у краткој шетњи кроз врт конференцијског центра учесници скупа су се упутили на радни ручак на којем ће у неформалној атмосфери на тему "Ближа међуљудска сарадња" излагање имати и српски премијер .

Како је раније речено намера кинеског председника Си Ђинпинга је управо та да се лидери окупе у "опуштенијој" атмосфери за ручком и да разговарају о културној, трговинској, економској и људској размени, која је основни стуб те иницијативе.

У наставку Округлог стола, после ручка, планирана је дискусија на тему људских ресурса и размене на којој ће се такође обратити премијер Вучић. 

06.48 - Председник Русике федерације Владимир Путин истакао је данас да Москва подржава пројекат „Појас и пут за међународну сарадњу“, те најавио активно учешће.

Путин је у обраћању на Округлом столу светских лидера у оквиру Форума "Појас и пут за међународну сарадњу" а којем присуствује и премијер и изабрани председник Србије Александар Вучић, казао да су задаци на путу ка имплементацији иницијативе које је формулисао председник Кине Си Ђипинг веома тешки, али потребни.

The referenced media source is missing and needs to be re-embedded.

Русија, према његовим речима, неће само подржати иницијативу, већ ће у њеној имплементацији учествовати активно.

Путин је нагласио да стварање појаса економског развоја и међусобне трговине између Азије и Европе представљају хитну и важну иницијативу.

06.20 - Председник Киње Си Ђинпинг данас је на отварању Округлог стола светских лидера у оквиру Форума "Појас и пут за међународну сарадњу" поручио да боље резултате у свим сегментима треба тражити кроз сарадњу, а не фрагментацију и протекционизам. 

Си је у обраћању светским лидерима, учесницима Округлог стола међу којима је и премијер и изабрани председник Србије Александар Вучић, оценио да је ово време великих промена и напретка, време нове рунде научне и индустријске револуције, али и у коме смо суочени са великим изавозовима, те је неопходно имати тешњу сарадњу како би се нашли одговори на новопостављена питања. Он је у том смислу подвукао да иницијатива "Појас и пут" потиче из Кине, али припада свету са идејом повезивања више делова света, нација и култура.

Si Đinping
Си Ђинпинг / Извор: Профимедиа/илустрација

То је према његовим речима иницијатива отворене сарадње која се фокусира на азијски и европски континет, али је отворена за све и не искључује никога.

Изразио је посебно задовољство што је иницијатива, а која се ослања на историју пута свиле и има поглед на будућност, наишла на позитиван одговор и подршку више од 100 земаља и међународних организација.

Казао је да се свет суочава са бројним изазовима као што су миграције и међународни тероризам.

Си је упозорио да глобални развој нема још солидну основу и да земље треба да координирају националне политике и синергије искористе за будући развој.

Кина је, објаснио је Си, предложила Форум као место за јачање сарадње и размену искуства и додао да су већ потписани многи споразуми.

Он је изразио наду да ће и данашњи разговори донети даљи развој иницијативе и подстицање њене реализације.

Си је подвукао да боље резултате треба тражити кроз сарадњу, а не фрагментацију и протекционизам и предложио да се успостави механизам за усаглашавање политика како би се синергија искористила за поспешивање заједничког развоја.

Казао је и да та иницијатива има за циљ продубљење сарадње кроз конкретне пројекте.

Си истиче да инфраструктурна повезаност мора да се повећа, те да треба да развијамо "економске коридоре" као и да се ради на подстицању инвестиција са циљем отварања нових радних места.

ВЕЛИКА ЧАСТ УКАЗАНА ПРЕМИЈЕРУ СРБИЈЕ! Вучић на свечаној вечери код председника Кине Си Ђинпинга!

Кинези, свака част! Погледајте раскошну гала вечеру којој присуствују Вучић, Путин и Ердоган (ФОТО)

У Међународном конференцијском центру на Јенћи језеру учествују шефови држава или влада 28 земаља и шефови три међународне организације UN,MMF и Светске банке.

Поред домаћина председника Кине Си Ђинпинга, који је отворио Округли сто, присутни су председник Руске федерације Владимир Путин, председник Турске Реџеп Таип Ердоган, председник Чешке Милош Земан, премијери Мађарске Виктор Орбан, Грчке Алексис Ципрас, Пољске Беата Шидло...

aleksandar vučić, huavei, šarčević
александар вучић, хуавеи, шарчевић / Извор: Танјуг

Кинески председник дочекао је све госте у централном холу Конференцијске дворане пред великим бројем новинара из читавог света.

На Форуму који је отворен јуче учествује више од 100 земаља са више од 1.500 представника на скупу.

Округли сто почео је сесијом на тему "Политика синергије за тешње партнерство", а премијер Србије говориће на тему људских ресурса и размене, а такође ће се обратити и на другој сесији Округлог стола о могућностима заједничке сарадње и развоја. 

Први део Округлог стола одржава се у сали Ђисјен а о њеној импресивности говори и чињеница да је директорка ММФ Кристин Лагард када је заузела своје место салу сликала мобилним телефоном и направила селфи.