Подешавања Сачуване вести Претрага Navigacija
Подешавања сајта
Одабери писмо
Одабери град
  • Београд
  • Дечани
  • Јагодина
  • Крагујевац
  • Крушевац
  • Ниш
  • Нови Сад
  • Ораховац
  • Панчево
  • Пирот
  • Приштина
  • Призрен
  • Сомбор
  • Суботица
  • Штрпце
  • Ужице
  • Врање
  • Вршац
  • Зрењанин
  • Звечан

Вучић на отварању фабрика "Нидек": Баш као што су тражили - пољопривредницима повећане субвенције

18.05.2023. 11:04
Пише:
Србија Данас
Aleksandar Vučić
Александар Вучић / Извор: Фото: Printscreen ТВ Пинк

Председник Србије Александар Вучић присуствовао је свечаном отварању фабрика јапанске корпорације Нидек.

Председник Републике Србије Александар Вучић присуствовао свечаном отварању фабрика јапанске корпорације "Нидек" (Нидец Елецтриц Мотор Сербиа д.о.о. и Нидец Elesys Еуропе д.о.о.) у Новом Саду.

Председник је најпре био у обиласку фабрике са њеним руководством.

- Јесте задовољни? Да ли је плата у реду? - питао је председник, који је пожелео срећан рад радницима.

- Посебно сам срећан што имамо тројицу момака који су се вратили из Италије, они су из Крагујевца, али сада живе и раде овде у Новом Саду. Много сам срећан што су се вратили у своју земљу - додао је Вучић.

На питање колико је важна ова фабрика рекао је :

- Овде немате велики број запослених, али овде је највише технологија. Инвестиције од највећег значаја за земљу, огромна велика веза нас

12:10
Председник Вучић одговара на питања новинара

О значају Нидека у Србији

- Велика вест за нас и веома значајна за Србију. Огроман успех за Нови Сад, имаће веће приходе као град, моћи ће више новца да улажу у решавање путева и инфраструктуре. Огроман успех и добра вест за Србију - рекао је председник.

О одлуци за пољопривреднике

- Ви говорите о неким условима, држава може онолико колико је то реално и озбиљно. Ми смо их данас саслушали, били смо на састанку са представницима узгајивача за Србију. Разговарали смо о стварним проблемима. То су пристојни људи, нису било чиме уцењивали осим што су говорили о тешкој ситуацији пољопривредника и тражили помоћ.

- Никада неће бити довољно, само да то знате. Увек ће постојати протести и за 20 и за 30 година

Aleksandar Vučić
Александар Вучић / Извор: Фото: Printscreen ТВ Пинк

- Предложио сам данас Ани Брнабић Синиши Малом и осталима да размотре данас на влади да видимо колико и шта можемо да учинимо, све је то реч о огромним новцима. Није ту реч о поштовању, него о огромним парама да будемо начисто.

- Ми ћемо повећати данас са 30.000 на 40.000 динара баш како су тражили. Хоћемо малог сточара да ојачамо, не само на северу Србије, већ да ојачамо сиромашног сточара који има једну, две краве, који живи на истоку, западу, југу земље. Ја хоћу да разговарам са пољопривредницима, а не са уцењивачима и демонстрантима. Не сумњајте, то су изванредне вести за обичне сељаке и пољопривреднике.

О томе да ли су њихови захтеви били реални, рекао је апсолутно.

- Шта хоћете од мене? Да шаљем полицију на њих? Са овим што ћемо да уложимо имаћемо 900 милиона евра буџет.

- Наше је да радимо за људе, да сви други људи виде колико се трудимо и колико новца улажемо. Ишли смо на повећање са 30.000 на 40.000 да би то произвођачи могли да виде. То је важна ствар.

О протестима

- Хајде обесите ме. Не можете да обесите ове фабрике, оне остају иза мене. Та брза пруга којом возом долазите на протесте против мене, она остаје иза мене. Ми да вас јуримо и прогонимо - нећемо. Мислите да заузимањем зграда или путева нешто добијате - не добијате ништа, то им понављам већ десет година. Тиме не добијате ништа.

11:59
Обраћање председника Александра Вучића

Aleksandar Vučić
Александар Вучић / Извор: Фото: Printscreen ТВ Пинк

- Усуђујем се да кажем, за нас је велика част што имамо јапанске компаније за јачање српске економије. Велика ми је част што имамо јапанске партнере. За нас је ово важно што не само јер запошљавамо велики број људи, не само што смо довели најбоље могуће роботе јапанске производње и прелазимо на капиталну индустрију, кад овакве фабрике доводите, то је замајат за будућност.

- Успећемо да направимо такав контакт и везу да доведемо нове јапанске компаније у нашу земљу. Такође, увек молимо наше људе у иностранству да се врате у нашу земљу. Данас сам био посебно срећан кад сам овде видео тројицу младића који су се вратили у нашу земљу. Да одгајају децу у нашој земљи и да будућност њихове деце буде везана за Србију.

- Морамо даље да развијамо дуално образовање. Сви хоће у Нови Сад зато што имамо технички факултет у Новом Саду, али морамо да имамо још таквих људи и још таквих универзитета у Србији - рекао је председник.

- Најсрећнији сам кад до мене долазе на протесте возовима које сам сам направио - нагласио је Вучић.

Председник је истакао да ова фабрика није никла преко ноћи.

11:51
Обраћање Тецује Цуботе

Отправник послова Јапана у Србији Тецуја Цубота се обратио присутнима.

- Извињавам се свима због одсуства амбасадора, претходни је напустио Србију јер му је истекао мандат, а нови још није стигао.  Велико ми је задовољство да будем са вама овде данас, као део Владе Јапана, како би смо прославили ову церемонију у Србији. Честитам Нидек корпорацији за отварање нове савремене и оријентисане на будућност фабрике коју видимо данас.

Желим да одам поштовање и захвалност председнику Вучићу зато што је показао лидерске способности у константним напорима и труду које је уложио у труду да у Србију доведе нове инвеститоре и компаније. Хвала на подршци коју смо добили од Србије, Новог Сада и свих институција, ово је важан корак за много људи овде - истакао је.

Nidec
Нидец / Извор: Фото: Printscreen ТВ Пинк

 

11:40
Обраћање извршног потпредседника Нидека Мицује Кишиде

Он се на почетку обрачања захвалио свима што су дошли да присуствују отварању фабрике Нидек.

- Након што смо објавили почетак пословања у Србији априла 2021., ми у Нидеку провели смо две године како бисмо припремили почетак производње овде у Новом Саду. Захвалан сам што смо данас овде и што можемо да увеличамо овај дан, захваљујући великој подршци коју су нам сви пружили.

- Циљ нам је да производимо аутомобилске вучне моторе за европску регију. Нидек група планира да успостави пословну базу више различитих компанија за европско пословање. Ове фабрике у којима данас започињемо производњу представљају први корак у реализацији тог плана.

Nidec
Нидец / Извор: Фото: Printscreen ТВ Пинк

 

- Запослили смо људе из Србије, видим да поседују велико знање, добро познају енглески језик, показују велику посвећеност. Наш план је да активно сарађујемо са Србијом. Видим код њих жељу да допринесу економском развоју Србије. У будућности запослићемо више хиљада оператера, руководиоца...

11:33
Важна вест за Србију

Председник Вучић истакао је да Србија може да понуди инжењерско знање.

- Ово је важна, суштинска вест за Србију. Сувише смо мала земља и много тога морамо да урадимо по питању вештачке интелигенције. Јапанци када дођу, они дођу да остану дуго и улажу новац, али са њима сви зарађују, и Србија зарађује. Ово је велика и добра вест за нас - истакао је.

Aleksandar Vučić
Александар Вучић / Извор: Фото: Printscreen ТВ Пинк

 

11:25
О важности фабрике

- Овде је довођење јапанских инвестиција од највећег значаја за земљу. За нас је Јапан јако важан партнер, 320 милиона евра је данас трговинска размена наших земаља - казао је.

- Ми се сад суочавамо с једним проблемом о ком не причамо често. ЕУ је у потпуности дозволила државну помоћ да би могли да се мечују са другим земљама. Кад ми понудимо 50 милиона, да и оне могу да понуде толико. Ово је за нас значајно и за плате и за пензије и за запошљавање људи.

- Тешко да ће многи да оду из земље кад овакве фабрике отворите, то је велики успех за нас.

Како је најављено, у првој фази биће запослено 250 радника, а касније више од хиљаду. За ту инвестицију вредну око 250 милиона евра, Влада Србије дала је субвенције од 8,9 милиона евра.

Nidec
Нидец / Извор: Фото: Танјуг

"Нидец" је основан 1973. године у граду Кјото, у Јапану, а данас је светски лидер у производњи свих врста електромотра са највећим уделом на светском тржишту малих вретенастих мотора који напајају хард дискове. Корпорација послује у више од 40 земаља, са око 340 компанија у групи и запошљава више од 120.000 људи широм света. Улагање у Србију је део дугорочне стратегије компаније, а покретање фабрике у Новом Саду је први корак ка формирању европског индустријског парка Нидец. Својим присуством у Србији Нидец корпорација је створила централну базу активности које се заснивају на савременој технолошкој производњи високофреквентнх мотора једносмерне струје без четкица и сродних производа за возила. Главно пословање пословање Нидец-ове фабрике у Новом Саду се базира на производњи и продаји аутомобилских мотора овог типа, који се већином пласирају на европском тржишту. Упоредо са припремама за изградњу нове фабрике је и у процесу запошљавања нових радника. Као део успостављања ланца снабдевања у Источној Европи и припрема за рад фабрике, започета је и селекција компанија за производњу опреме, као и компанија које се баве погонским радовима, и на тај начин се доприноси економској ревитализацији како у Србији тако и у источној Европи.