Подешавања Сачуване вести Претрага Navigacija
Подешавања сајта
Одабери писмо
Одабери град
  • Београд
  • Дечани
  • Јагодина
  • Крагујевац
  • Крушевац
  • Ниш
  • Нови Сад
  • Ораховац
  • Панчево
  • Пирот
  • Приштина
  • Призрен
  • Сомбор
  • Суботица
  • Штрпце
  • Ужице
  • Врање
  • Вршац
  • Зрењанин
  • Звечан

Вучић у Новом Саду: Ковид болница на Мишелуку се отвара за две недеље (ВИДЕО)

14.08.2021. 11:03
Пише:
Србија Данас
Aleksandar Vučić
Александар Вучић / Извор: Фото: РТВ Пинк/Принтсцреен

У ковид болници ће се лечити житељи читаве Војводине

Председник Републике Србије Александар Вучић обишао је данас градилиште нове ковид болнице на Мишелуку у Новом Саду.

Након обиласка градилишта биле су изјаве за медије.

ВАПАЈИ ПОЈЕДИНИХ ПРОИЗВОЂАЧА ШЉИВА: Сезонски радници усред бербе напусте терен, а треба им неко да бере

ВАПАЈИ ПОЈЕДИНИХ ПРОИЗВОЂАЧА ШЉИВА: Сезонски радници усред бербе напусте терен, а треба им неко да бере

КАКО БИ ОПСТАЛИ ДРЖАВНА ПОМОЋ ИМ ЈЕ НЕОПХОДНА: Хотелијери у Србији се и даље суочавају са бројним изазовима!

КАКО БИ ОПСТАЛИ ДРЖАВНА ПОМОЋ ИМ ЈЕ НЕОПХОДНА: Хотелијери у Србији се и даље суочавају са бројним изазовима!

ОД НОВОГ БЕОГРАДА ДО СТАРЕ ПАЗОВЕ - ОБНАВЉАЈУ СЕ ЖЕЛЕЗНИЧКЕ СТАНИЦЕ: До краја године брза пруга до Новог сада готова

ОД НОВОГ БЕОГРАДА ДО СТАРЕ ПАЗОВЕ - ОБНАВЉАЈУ СЕ ЖЕЛЕЗНИЧКЕ СТАНИЦЕ: До краја године брза пруга до Новог сада готова

 

 

Питања новинара

- Слушаћемо Кона и Шеклера на такав начин смо почели, и не смемо да не слушамо струку, али разговараћемо шта можемо да урадимо, а шта не можемо поводом нових мера - одговорио је Вучић на питање поводом изјава епидемиолога да се корона захуктава.

- Чекамо вести када ћемо почети да се вакцинишемо трећом вакцином, стиже и Модерна, имаћемо пет вакцина, као шведски сто - рекао је Вучић.

Вучић о виђању са Беливуком на тераси Председништва.

- Не мислим озбиљно да одговарам, сваки улазак у Председништво је забележен и уписан, свако ко уђе и изађе, ово су све глупи вицеви. Нису они ни мислили да говоре истину, суштина је у следећем, ишао бих на полиграф, али не могу пошто је изанђала машина - рекао је Вучић.

О цени градње болнице.

- Укупно болница кошта око 28 милиона евра. То је нешто скупље него прве две болнице, скочила је цена грађевинског материјала. Наплаћаје се у свету брзина израде, нама се то не наплаћује. Свако од нас мисли да је нормално да будемо у болници 60 дана и да то држава мора да плати, да смо то негде платили. А платили смо у просеку два дана, а замислите колико људи има 100 дана у болници - поручио је Вучић.

Вучић о скандирању на утакмици Нови Пазар-Партизан.

- Видео сам Суљагића из Сребренице који је рекао да је Вучић навијачима наредио да вичу "Ратко Младић" а да је исти Вучић наредио да се виче "Вучићу педеру". То је већ постало смешно и трагикомично, Вучић је наредио да на том мечу, и зато немам ништа против тога да вичу против мене, али ако вичу "нож, жица, Сребреница", "Косово је поред Србије" и Насер Орић, то већ не може - рекао је Вучић.

Напад на активисту на Фрушкој гори

Вучић је потврдио и да је дошло до напада на еколошког активисту на Фрушкој гори.

- Поднете су кривичне пријаве против сва четири лица кој су учествовала у нападу. Догодило се да је био присутан шумар и да су још два лица покушала да убеде ова четири да не говоре о присуству шумара Националног парка Фрушка гора. Било је и сечења дрвног сортимента и зато ће сад морати да одговарају људи из Националног парка Фрушка гора. Нема милости, ако си учествовао у коруптивним радњама за то ћеш и да одговараш. Истрага ће се спровести до краја - рекао је Вучић.

Председник је истакао да је наш посао да видимо шта можемо да урадимо како бисмо подстакли зелену енергију, и да неће да се додворава неком и да затвара Костолац.   

Сусрет Ангеле Меркел са Инцком.

- Што се тиче сусрета Инцка, Шмита и А. Меркел. Жели да пружи пуну подршку Инкцу, Меркел је близу мандата и жели да да подршку Шмиту - рекао је Вучић.

- Оно што нас треба да брине је што називају тзв. Косовску војску - рекао је Вучић.

Вучић је истакао да је САД подржао идеју отвореног Балкана.

Све чешћи напади на Србе на Косову.

- То што се десило Николи то је ужасно, отворења мржња према Србима. Наше је да помажемо нашем народу, више од тога није реално и могуће - рекао је Вучић.

Одговорио је на оптужбе листа Данас. 

- То су приватне новине Ђиласа, то нису независни медији. Била би ме срамота да сам на њиховом месту, шта све измишљају, кажу да сам издајник, кажу да сам промотер злочинаца. Када немате планове, програм и резултате измишљате свашта. Пропагираћу слободу говора, није важно која тема, имате право да говорите шта год хоћете. А не стављање људи у подруме ако другачије мисле. Данас нико не говори о слободи тржишту, а то се причало 90-их, па онда слобода ограничења, погледајте колико принципа су променили у Авганистану, имаћете људе који ће бежати из те земље - рекао је Вучић.

- 1. септембра ће бити отварање, док убацимо машине, док се лекари снађу, али до 3. септембра треба да се крене са радом. Овде је била ливада пре четири месеца, то је оно што људи хоће да виде, честитам грађевинарима, примићемо нове лекаре, медицинксе сестре, треба да прођу обуку. Имамо највећи квалитет лекова, свакако ће се смањивати смртност ако будемо контролисали инфицираност. Магацин у Пазови ће као некада, препун. Тако се кућа кући - рекао је Вучић.

Обраћање Вучића

- Ми смо на 15 дана од отварања ове ковид болнице. За нама је четири месеца рада, ова болница ће бити нешто боља него у Крушевцу и Батајници. Служиће за поносо свим грађанима на северу Србије, и надам се да ће то смањити притисак на Београд. Брине нас број који су инфицирани из дана у дан, и јутрос расте, видећемо докле може то да иде. Људи који су ишли у Црну Гору, Хрватску су заражени, ко се враћа одатле делимично смо имали мало проблема. Ово је наш начин да се томе супростављамо, да молимо људе да се вакцинишу и да градимо најмодерније болнице - рекао је Вучић.

- Када сам дошао у Ниш била је ливада, сада се тамо налази велелепни Клинички центар. Стигли смо и да у Новом Саду направимо нову болницу. Имамо 11 општих болница које подижемо у новим местима у Србији - рекао је Вучић.

Председник се захвалио свима који су учествовали у пројекту и који су помогли да се болница изгради у рекордном временском периоду.

Председник је истакао и да готово ништа није грађено у Србији у последњих 40 година.

- Имамо велике проблеме са ковидом и нека се овде сместе ти пацијенти. Надам се да ћемо пре краја године моћи да повећамо плату здравственим радницима - рекао је Вучић.

Председник је рекао да има доста страних радника у Србији, поготово из региона.

- имамо осам, а надам се да ћемо имати девет или десет нових ауто-путева у изградњи. Надам се да сте ви сви задовољни са овим што видите, ово је ваша земља успела да уради. Нисмо могли ово да видимо десетинама година уназад - рекао је Вучић.

Председник обилази кови болницу

Председник Србије Александар Вучић тренутно обилази радове на изградњи ковид болнице у Новом Саду.

- Мислим да је ово важан пројекат не само за Нови Сад већ за целу Војводину и север Србије - рекао је Вучић.

Председника је кроз нову болницу провела директорка КЦ Војводине, докторка Едита Стакић.

Aleksandar Vučić
Александар Вучић / Извор: Фото: РТВ Пинк/Принтсцреен

Председник је пожелео срећан рад свим радницима на градилишту и питао да ли ће болница имати довољно људи, на шта је добио позитиван одговор.

- Лепо ово изгледа, много успеха вам желим и што мање пацијената - рекао је председник.

 

Ковид болница у Новом Саду

Цела Војводина сада има 170 места интензивне неге, док ће их само у новој болници бити 220, што је 56 одсто укупних капацитета интензивне неге у целој покрајини.

Објекат на Мишелуку, месту где ће бити изграђена нова болница, у потпуности ће бити у функцији лечења оболелих од тог вируса са средње тешком или тешком клиничком сликом, а по окончању борбе против корона вируса, објекат ће бити претворен у Градску болницу, у којој ће се лечити Новосађани, али и житељи бројних суседних општина, па и читаве Војводине.

Нова ковид болница у Новом Саду имаће 19.500 квадратних метара, више од 600 кревета, од којих је 220 предвиђено за интензивну негу, а завршетак радова планиран је за 1. септембар 2021.