Подешавања Сачуване вести Претрага Navigacija
Подешавања сајта
Одабери писмо
Одабери град
  • Београд
  • Дечани
  • Јагодина
  • Крагујевац
  • Крушевац
  • Ниш
  • Нови Сад
  • Ораховац
  • Панчево
  • Пирот
  • Приштина
  • Призрен
  • Сомбор
  • Суботица
  • Штрпце
  • Ужице
  • Врање
  • Вршац
  • Зрењанин
  • Звечан

ВЕЛИКА ШАНСА ЗА СРПСКЕ ВОЋАРЕ: Чачанска нада најбоља сорта у земљи, суви плодови много скупљи од свежих

08.02.2021. 15:11
Пише:
РИНА
Šljiva
Шљива / Извор: Фото: РИНА

За постизање високог квалитета осушених плодова шљиве избор одговарајуће сорте за сушење један је од најважнијих предуслова.

 У Србији је посађено преко 40 милиона стабала шљиве, а по производњи овог воћа наша земља се налази међу лидерским позицијама у свету.

Ипак, извоз шљиве у свежем стању за већину воћара није профитабилан, па се многи одлучују за сушење плодова и на тај начин их дистрибуирају код иностраних купаца.

ТЕСЛА ПОНОВО ПОДИГЛА КРИПТОВАЛУТУ: Још једна објава на Твитеру повећала вредност биткоина за 10 ОДСТО

ТЕСЛА ПОНОВО ПОДИГЛА КРИПТОВАЛУТУ: Још једна објава на Твитеру повећала вредност биткоина за 10 ОДСТО

Доминација Арена Channels Гроуп на тржишту је оно што смета нашој конкуренцији: Неосн

Доминација Арена Channels Гроуп на тржишту је оно што смета нашој конкуренцији: Неосн

СРБИЈА ПОСТАЈЕ ВОДЕЋА ЗЕМЉА У ТУРИЗМУ! Гондола на Златибору већ превезла 30.000 људи (ВИДЕО)

СРБИЈА ПОСТАЈЕ ВОДЕЋА ЗЕМЉА У ТУРИЗМУ! Гондола на Златибору већ превезла 30.000 људи (ВИДЕО)

- Сува шљива је далеко скупља од свеже, зараде има зависно од године до године, није потражња увек иста. За извоз је цена од 1,8 евра по килограму и то је солидна цена, најтраженија је у Француској, али сматрамо да ће се интересовање за суву шљиву проширити што би нама прерађивачима донело сигурнији и бољи пласман - рекао је Слободан Ђурђевић, воћар из Тополе.

Slobodan Đurđević
Слободан Ђурђевић / Извор: Фото: РИНА

За постизање високог квалитета осушених плодова шљиве избор одговарајуће сорте за сушење један је од најважнијих предуслова.

- Од 18 сорти шљиве створених у Институту за воћарство у Чачку, по својим позитивним карактеристикама и погодношћу плода за различите намене, пре свега сушење, од новије створених, посебно се издваја сорта Нада. То је сорта комбинованих својстава, погодна за свежу потрошњу, сушење и различите видове прераде. Настала је укрштањем сорти Стенлеј и Сколдуш а за нову сорту призната је 2012. године - каже др Олга Митровић из чачанске научне установе.

Šljiva
Шљива / Извор: Фото: РИНА

Резултати истраживања спроведених у Институту за воћарство указују да плодови сорте Нада имају повољне технолошке карактеристике за прераду сушењем од којих су најзачајније одговарајућа маса, повољан удео коштице и тамна боја покожице.

Врло битна карактеристика је и да током сушења из плодова не долази до цурења сока. Рандман сушења је повољан, мањи од четири, што значи да је за један килограм суве шљиве у просеку потребно мање од четири килограма свеже.

- Осушени плодови су пријатне ароме и слаткастог укуса, тамно обојени због чега се допадају потрошачима који су навикли на тамну боју суве шљиве. Такође, испитивања су показала да плодови Наде представљају богат извор полифенолних једињења који доприносе повећању антиоксидативног капацитета и стога представљају снажне антиоксидансе -  поручује др Олга Митровић.

Šljiva
Шљива / Извор: Фото: РИНА

Плодови ове сорте у нашим еколошким условима сазревају средином августа. Уједначене су крупноће, просечне тежине од 35 до 45 грама, елиптичног облика, тамно плаве боје коју прекрива обилни пепељак.

Атрактивног су изгледа, слаткастог укуса и доброг квалитета. Месо плода је жуте боје, умерено чврсто и сочно. Коштица је средње крупноће и цепача је, односно потпуно се одваја од меса плода.

Плодови у просеку садрже 16,50% растворљивих сувих материја и мањи садржај киселина што узрокује виши индекс сласти, односно слађи укус.