Подешавања Сачуване вести Претрага Navigacija
Подешавања сајта
Одабери писмо
Одабери град
  • Београд
  • Дечани
  • Јагодина
  • Крагујевац
  • Крушевац
  • Ниш
  • Нови Сад
  • Ораховац
  • Панчево
  • Пирот
  • Приштина
  • Призрен
  • Сомбор
  • Суботица
  • Штрпце
  • Ужице
  • Врање
  • Вршац
  • Зрењанин
  • Звечан

ВЕЛИКИ ПОТЕНЦИЈАЛ: Држава даје субвенције произвођачима до ПОЛА МИЛИОНА за трошак сертификације

28.02.2021. 11:43
Пише:
Танјуг
Foto: Srbija Danas/Saša Džambić
Фото: Србија Данас/Саша Џамбић / Извор: Србија Данас / Саша Џамбић

Министарство пољопривреде са колегама из института Биосенс ради на развијању платформе, која ће бити база података о произвођачима органске хране.

- Произвођачи органске хране могу добити субвенције за трошак сертификације до 500.000 динара у виду рефундирања средстава, а у плану је да се у наредном периоду та субвенција повећа на million динара - каже шеф Одсека за декларисање хране, шеме квалитета и органску производњу Бранислав Ракетић.

МНОГИ ТАКАВ ЛУКСУЗ НЕ МОГУ ДА ПРИУШТЕ: Како производња Е-ВОЗИЛА утиче на запосленост? Десетине хиљада радника у страху

МНОГИ ТАКАВ ЛУКСУЗ НЕ МОГУ ДА ПРИУШТЕ: Како производња Е-ВОЗИЛА утиче на запосленост? Десетине хиљада радника у страху

КАКАВ МАЛЕР! Синоћ је у "Узми рачун и победи" извучена његова коверта, ево зашто није добио аутомобил

КАКАВ МАЛЕР! Синоћ је у "Узми рачун и победи" извучена његова коверта, ево зашто није добио аутомобил

ЦЕНА ЗАКУПА НЕ ПРАТИ ТРЕНД ПРОДАЈЕ: Због пандемије корона вируса у Србији јефтиније кирије

ЦЕНА ЗАКУПА НЕ ПРАТИ ТРЕНД ПРОДАЈЕ: Због пандемије корона вируса у Србији јефтиније кирије

Он је казао да је дуплирање субвенције важно због подстицања извоза наших органских производа.

- Имамо доста произвођача који имају велики број коопераната, између 300 и 400, а трошкови сертификације су велики - напоменуо је он.

Додаје да су у ту рефундацију укључени и трошкови лабораторијских анализа, које су неопходне за издавање одговарајућих сертификата.

Ракетић каже да се домаћим произвођачима органске хране помаже на разне начине, као и у земљама ЕУ, како би били конкурентни на тржишту.

- Постоји цела лепеза подршке за те произвођаче. Имамо помоћ од 26.000 динара по хектару. Сточари који се баве органским узгојом стоке имају олакшице у систему "крава-теле" чак и до 55.000 динара - указао је он.

Branislav Rakitić
Бранислав Ракитић / Извор: Танјуг/​Раде Прелић

Подсећа да су производи добијени по органским методама доста скупљи у односу на комерцијалне производе. Такође, скреће пажњу да ресорно министарство планира да подржи и мале произвођаче, а посебно оне који се баве производњом воћа. То су углавном произвођачи са малим поседима.

Ракетић сматра да би требало више улагати у органско сточарство, али радити на јачању домаћег тржишта органских производа.

- Није суштина да помогнемо само са аспекта субвенција, већ да произвођачи млека, млечних производа, меса и други могу своје производе да пласирају у малопродајним ланцима - навео је он.

Најављује пројекат са ФАО који ће произвођачима органског сточарства обезбедити пласман њихових производа.

У Србији има око 3.600 грла стоке органског порекла, каже Ракетић, одговарајући на питање да ли на тржишту има довољно органског меса. То сада покрива потребе потрошача.

Piletina
Пилетина / Извор: Профимедиа

- С једне стране треба подизати ниво обима производње, а са друге радити на повећању потражње том врстом производа - појашњава Ракетић.

Према његовим речима највећи ограничавајући фактор за развој домаћег тржишта је незнање, јер када купац види да пише органско, нема пуно информација шта то тачно значи.

- Мораћемо да направимо промоцију, са медијима и трговинским ланцима, како би органску производњу приближили потрошачима - додаје.

Такође, Министарство пољопривреде са колегама из института Биосенс ради на развијању платформе, која ће бити база података о произвођачима органске хране. Појашњава да ће преко те базе података сателитским путем пратити које парцеле имају органски статус. На пример, када потрошач укуца реч шаргарепа у понуди ће добити све произвођаче који производе ову врсту поврћа. Додаје да је главна одредница за купца неког производа пре свега његово порекло. Такође, Ракетић најављује и развијање органских производа путем интернета, тако што ће ресторани бити у могућности да понуде ову врсту хране.

Коментаришући увоз хране које српско тржиште тражи, каже да је то храна за децу коју годишње увеземо око 450.000 килограма. То је знак за наше произвођаче, истиче, да се позабаве тим сегментом производње.

zaleđeno voće
залеђено воће / Извор: Shutterstock

Каже да је извоз смрзнуте органске хране увећан и поред кризне године услед пандемије ковида-19. Ракетић наводи да је смрзнуте малине у претходној години извезено 6.614 тоне у вредности од 21.550.409 евра, што је повећање у односу на 2019. годину када је извезено 5.999 тона у вредности од 15.881.822 евра. Такође, доста је био увећан и извоз смрзнуте купине и то 3.490 тона у вредности од 5.150.660 евра колико је било предходне године, док је извоз у 2019. години био 1.637 тона у вредности од 2.567.007 евра.

Када је реч о означавању органске хране, скреће пажњу да се, пре свега морају поштовати базни прописи, о декларисању, означавању и рекламирању хране, тако да сви обавезни елементи морају бити на производу. Додаје је на таквој врсти хране обавезан лого који је прописан, а у истом видном пољу треба да стоји код контролне организације. Ракетић сматра да се тренд око потражње домаће и увозне органске хране полако мења, те да је све већа потражња за органском храном домаћег порекла. Такође, по његовим речима главно тржиште органских производа су велике урбане средине.