Подешавања Сачуване вести Претрага Navigacija
Подешавања сајта
Одабери писмо
Одабери град
  • Београд
  • Дечани
  • Јагодина
  • Крагујевац
  • Крушевац
  • Ниш
  • Нови Сад
  • Ораховац
  • Панчево
  • Пирот
  • Приштина
  • Призрен
  • Сомбор
  • Суботица
  • Штрпце
  • Ужице
  • Врање
  • Вршац
  • Зрењанин
  • Звечан

ВЕЛИКИ СКОК ПОТРАЖЊЕ ЗА КУЋАМА И ВИКЕНДИЦАМА ПО СРБИЈИ: А шта мислите, коме припада трон?

12.12.2020. 10:24
Пише:
Србија Данас/Телеграф
Vikendica
Викендица / Извор: Профимедиа

У 2020. години посетиоци су највише пута прегледали огласе из категорије продаја станова

Ближи се крај ове изазовне године и време је за сумирање резултата и стања у свим индустријама. Пандемија корона вируса, потпуно је, готово преко ноћи, изменила правила у свим браншама. У ситуацији на коју грађани нису навикли, многи су се одлучили да слободне или радне дане уз рачунар проведу у некој од викендица - својој или изнајмљеној.

"РУДАРИ" ИЗ ФОТЕЉЕ ИСКОПАЛИ БЛАГО: Зарада од драстичног скока биткоина превазилази границу маште

"РУДАРИ" ИЗ ФОТЕЉЕ ИСКОПАЛИ БЛАГО: Зарада од драстичног скока биткоина превазилази границу маште

СРЕЋА СТАНУЈЕ У ДАНСКОЈ: Оставили иза себе Велику Британију и постали земља НАЈЗАДОВОЉНИЈИХ радника

СРЕЋА СТАНУЈЕ У ДАНСКОЈ: Оставили иза себе Велику Британију и постали земља НАЈЗАДОВОЉНИЈИХ радника

НИШТА НЕЋЕ БИТИ ИСТО! СВАКО ПРЕДУЗЕЋЕ МОРА БИТИ СПРЕМНО: Топ 10 трендова који ће покретати пословање у 2021. години

НИШТА НЕЋЕ БИТИ ИСТО! СВАКО ПРЕДУЗЕЋЕ МОРА БИТИ СПРЕМНО: Топ 10 трендова који ће покретати пословање у 2021. години

И тако је дошло до феномена којем сведочимо, корона вирус је лансирао велики скок потражње за кућама и викендицама по Србији, и за издавање и за куповину. Није стало ни тржиште станова. Готово 90 њих који су понуђени на продају отишло је за кеш.

То потврђују и људи са портала који се баве некретинанима. Тражња не посустаје, заједнички је закључак.

У томе су грађани Србије нашли и најбржи начин да зараде. Изградња дрвених кућица и бунгалова је цветала као и продаја или изадавање свега што се могло за ту прилику опремити. Најтраженије на тржишту некретнина су биле оне ван градова.

vikendica
викендица / Извор: Профимедиа

А шта мислите шта је ипак однело трон?

Како кажу са Nekretnine.rs, у 2020. години посетиоци су највише пута прегледали огласе из категорије продаја станова.

При томе, оглас који бележи убедљиво највећи број прегледа је оглас за продају станова у новоградњи на Златибору - Титова Вила Apartments&SPA.

- Узимајући у обзир читаву ситуацију са пандемијом, није уопште чудно интересовање грађана за некретнине ван градова. Када сумирамо резултате, ова специфична година је била некако у знаку повратка природи, инвестирања у некретнине које су ван града или у куће са двориштем - рекли су са тог портала који помно прати тржиште и располаже детаљним подацима.

Највише су људи тражили Титову вилу која комплекс на надморској висини од преко 1000 метара. У близини се налази ружа ветрова, место на коме се укрштају медитерански и континентални ветрови. Комплекс поседује све сто је неопходно за потпуно узивање. Музеј Ресторан, Богат СПА центар, Отворени базен, Парк за децу, услузни весерај, Конференцијску салу, и Рецепцију. Апартмани су квадратура 25-37, а по жељи купца могу се спојити у један већи апартман. Усељење првих станара очекује се ових дана.

vikendica
викендица / Извор: Профимедиа

Општа помама за викендицама на планини

Златибор је постао све популарнија дестинација, па тако и у доба короне многи Београђани, али и остали, мир и тишину тражили су управо у овом одмаралишту. Зато је у овом тренутку веома тешко доћи до слободне викендице за изнајмљивање.

Слично је и на Копаонику, где је прилично пуно и зими и у топлијим данима и када је стање редовно. Власници издају викендице и апартмане по цени од 10 до 35 евра заноћ у местима Брзеће, Брус, насељу Треска... Што ближе центру, наравно, то скупље, па је тако цена виле за ноћ најма и два пута већа.

Многи су решили да искористе ово време за рад и одмор на Фрушкој гори, а клијентела је, како кажу агенти, пре свега из Београда и Новог Сада. У доба социјалног дистанцирања, власници су пристали и на снижене цене, како би угостили једну породицу. За вилу је ипак потребно доста новца, од 60 па до 250 евра дневно.

Kopaonik
Копаоник / Извор: Србија Данас

Многи бирају и купују

Најпопуларнија места око Београда су Авала и Липовица или Гроцка. У Липовици у просеку, квадратни метар куће кошто око 500 евра, исто као и квадрат код Липовачке шуме. То значи да је за велику викенд кућу од 100 квадрата требало издвојити мање од 50.000 евра, колико вам треба за гарсоњеру у центру Београда. А будући да је реч о викендици, можете тражити и оне упола мање квадратуре и то је сасвим довољно да се породица осами и одмори. У Гроцкој је просечна цена квадрата око 450 евра, а у Ритопеку око 500 евра. Слично је стање и на Космају и Авали.

Заљубљеници у Војводину још могу да прегледају понуду у селима Баната где може да се нађе петособна некретнина по цени од тек 3.500 евра, што је стварно невероватно ниска цена некретнине. Чак и да је потребно уложити у реновирање, ето вам и занимације током слободних дана.

Љубитељи пецања могу да размисле о некретнинама уз Тису или Велику Мораву. Рецимо, у околини Новог Бечеја, могу да се нађу викендице од 5.000 евра па до 20.000 евра, за оне најскупље и најбоље опремљене.

Љубитељи пецања на Великој Морави вероватно могу проћи и доста јефтиније. За неколико хиљада евра, на пример, можете купити озидану кућу са воћњаком, идеално за пецање и уживање у било којој, а посебно у актуелној ситуацији. Викендице уз ову реку могу да се нађу по цени од неколико хиљада евра, па до 15.000 до 20.000 евра, зависно од микролокације и опремљености.

Zlatibor
Златибор / Извор: Профимедиа

Смештај за предстојеће празнике, кажу упућени, готово је попуњен упркос апелима и мерама које су на снази у циљу спречавања коронавируса. 

Ипак, када говоримо о већинском броју грађана који ће заузети хотеле и апартмане, ситуација је следећа: хотелски капацитети не смеју да буду попуњени скроз, већ та попуњеност мора бити 30 до 35 одсто. Ова наредба долази из Владе Србије и сваки објекат ће се строго контролисати.

Било да путујете за празнике или остајете у свом месту, још једном апелујемо да будете савесни, поштујете све прописане мере и чувате своје, и здравље својих породица.