Подешавања Сачуване вести Претрага Navigacija
Подешавања сајта
Одабери писмо
Одабери град
  • Београд
  • Дечани
  • Јагодина
  • Крагујевац
  • Крушевац
  • Ниш
  • Нови Сад
  • Ораховац
  • Панчево
  • Пирот
  • Приштина
  • Призрен
  • Сомбор
  • Суботица
  • Штрпце
  • Ужице
  • Врање
  • Вршац
  • Зрењанин
  • Звечан

ВИШЕ НЕЋЕ БИТИ ВАРАЊА НА ХЛЕБУ: Уводи се нови правилник који подразумева СЛЕДЕЋЕ!

12.01.2018. 08:27
Пише:
Србија Данас/ Блиц
hleb
хлеб / Извор: Профимедиа/илустрација

Влада стала на пут "пекарској мафији"

Нови правилник о класификацији пшенице који предвиђа да се само висококвалитетно зрно те житарице може користити за људску исхрану требало би да унапреди квалитет произведеног хлеба.

Овај правилник је на снази од 1. јануара, а први пут биће примењен од жетве 2018. године, односно од јула месеца. Пшеница за људску употребу биће скупља.

Србија је некада била препознатљива као прозвођач добре пшенице, а сада се у њој једе хеб лошег квалитета јер се на српском тржишту до сада није правила селекција шта може од рода да се користи за производњу брашња, а шта за осталу употребу. Стручњаци су чак упозоравали да велика потрошња ове намирнице може озбиљно да угрози здравље нације.

pšenica
пшеница / Извор: Профимедиа

- Рећи у Србији, земљи традиционално добре пшенице, да хлеб није најбољег квалитета некада би се сматрало јересом. Али да је то данас реалност, показују многа истраживања стручњака, али и жалбе потрошача који су незадовољни квалитетом. Разлог за тако лоше оцене лежи у чињеници  да држава није до сада разврставала пшеницу по квалитетним групама. Другим речима, приликом откупа пшенице цена није била већа за зрно које је за људску употребу од оног које је за друге сврхе. Зато паори немају мотив да сеју висококвалитетне сорте, већ се опредељују за оне које су нижег квалитета, што аутоматски значи да је и квалитет брашна и хлеба знатно лошији од оног који је у земљама ЕУ, где то правило постоји - објашњава извор из Немањине 11.

Отказ за 87.000 радника: Ево које професије ће бити погођене

hleb
хлеб / Извор: Профимедиа

Како каже, ратари су се зато окренули сортама које уз нижа улагања дају веће приносе.

- Такво жито нема високу енергетску вредност, хлеб и пецива су лошијег квалитета, па пекаре из окружења увелико заобилазе наше брашно. Пример је Словенија, где смо чули да од нашег брашна тешко може да се направи квалитетан хлеб. И наше анализе показују да пекари користе брашна ниског квалитета, што се прикрива разноразним супстанцама, а што се одражава на здравље становништва. Због тога је Влада одлучила да дефинише правила игре.

Ништа није гаранција квалитета: Брендирана обућа се топи на киши, а рок за РЕКЛАМАЦИЈУ је СРАМОТАН

И у Удружењу потрошача су потврдили да грађани треба да једу здравији хлеб. Према речима председника Националне организације потрошача Горана Паповића, пекари обманују грађане мањом грамажом хлеба, вишком воде у пециву и саставом који често не одговара декларацији.

- Грађани годишње потроше око 650.000 тона хлеба, према количинама то је стратешки производ, намирница која се највише троши. У сиромашним земљама већа је потрошња, па стога треба више рачуна повести о исправности хлеба - закључује Паповић.