Подешавања Сачуване вести Претрага Navigacija
Подешавања сајта
Одабери писмо
Одабери град
  • Београд
  • Дечани
  • Јагодина
  • Крагујевац
  • Крушевац
  • Ниш
  • Нови Сад
  • Ораховац
  • Панчево
  • Пирот
  • Приштина
  • Призрен
  • Сомбор
  • Суботица
  • Штрпце
  • Ужице
  • Врање
  • Вршац
  • Зрењанин
  • Звечан

ОТКРИВАМО! Шта стоји иза најновије бруталне кампање тајкунских медија и политичара против нашег Телекома - Шолак дужан 4,7 милијарде евра!

03.07.2022. 13:15
Пише:
Србија Данас
Telekom Srbija
Телеком Србија / Извор: Фото: Youtube/Printscreen/Al Jazeera Балканс

Пословање Јунајтед групе никада лошије и по свим параметрима у дебелом минусу, док Телеком Србија обара рекорд од милијарду евра прихода

Јунајтед група, компанија у власништву Драгана Шолака и у оквиру које су између осталих оператер СББ и медијске куће Н1 и Нова С, у последњих три месеца је повећала своју задуженост за 1,1 милијарду евра и сада је укупно дужна 4,75 милијарде евра!

ПУТИН СПРЕМА "КОНТРАУДАР" ЗАПАДУ?! Америка у страху: Ако Русија ово изведе, цена нафте иде у небеса!

ПУТИН СПРЕМА "КОНТРАУДАР" ЗАПАДУ?! Америка у страху: Ако Русија ово изведе, цена нафте иде у небеса!

"РЕЗУЛТАТ ОДГОВОРНЕ ПОЛИТИКЕ ПРЕДСЕДНИКА ВУЧИЋА" Србија има довољно новца на рачуну - у протекле две године најбржа растућа економија у Европи!

"РЕЗУЛТАТ ОДГОВОРНЕ ПОЛИТИКЕ ПРЕДСЕДНИКА ВУЧИЋА" Србија има довољно новца на рачуну - у протекле две године најбржа растућа економија у Европи!

СИТУАЦИЈА ЈЕ ОЗБИЉНА: Земља чланица ЕУ у паници због гаса

СИТУАЦИЈА ЈЕ ОЗБИЉНА: Земља чланица ЕУ у паници због гаса

Ово се наводи у извештају о пословању Јунајтед групе за први квартал текуће године у који смо ексклузивно имали увид. Капетан "Титаника" осуђеног на пропаст Драган Шолак - белосветски тајкун српског порекла са пасошем Малте, пребивалиштем у вили на Женевском језеру и офшор фирмама на егзотичним локацијама попут Кајманских и Девичанских острва - ових дана је покренуо нову бруталну кампању против свог највећег пословног конкурента у Србији, српског Телекома.

По обичају, за то користи медије чији је власник Н1, Нова и Данас, као и једне те исте опозиционе политичаре и "експерте" које држи у џепу. У намери да по сваку цену облате најуспешнију велику компанију у домаћем власништву Телеком Србија, Шолакови плаћеници фалсификују и паушално тумаче јавно доступне пословне податке свог конкурента, који је притом иако у већинском власништву државе акционарско друштво и један динар не прима из буџета, већ се финансира искључиво из својих прихода, који су никада већи.

Наиме, Телеком ће ове године, када обележава 25 година постојања, први пут у Србији имати приход од 1.5 милијарди евра, а на свим тржиштима где послује. Напомињемо да је Телеком за разлику од Шолаковог губиташа прошле године имао профит од 13,1 милијарди динара, ако ово упоредимо са 2019. када је он износио 3.5 милијарди, јасно је да је повецање профита за скоро 10 милијарди динара и висе него одлицан резултат. Телеком ће у овој години својим акционарима исплатити више од 6.7 милијарди динара на основу дивиденди, где це веци део тог новца припасти дрзави Србији.

Разлози за Шолаков бес су потпуно јасни: док Телеком незаустављиво напредује, његова Јунајтед група из дана у дан тоне у пропаст! Шолакова спортска телевизија остала је без утакмица Премијер лиге и фудбалске репрезентације Србије, односно без икаквих атрактивних спортских садржаја, његове радикалне опозиционе телевизије и портали Н1, Нова С и Данас добили су конкуренцију у професионалним и објективним медијима као што су Еуроњуз, Блумберг и ТВ К1, а његова некадашња "касица prasica" SBB ове године бележи мање приходе него прошле и претпрошле.

Ево како "црно на бело" стоји Шолакова пословна империја, на основу извештаја о пословању у прва три месеца 2022, са поређењима са претходним годинама. Укупан дуг Јунајтед групе сада је астрономских 4,75 милијарди евра, што је за 1,1 милијарду више него прошле године, а за 1,7 милијарду више него претпрошле.

У исто време, укупан капитал Јунајтед групе је за само један квартал смањен за 48,3 милиона евра. Нето резултат пословања ове корпорације је минус 50,6 милиона евра и за 40,5 милиона лошији него прошле године. Али, то није све. Кабловски оператер СББ је дуги низ година служио Шолаку за згртање огромних пара у Србији, које је потом извлачио из земље како би финансирао своје друге бизнисе и лагодан живот, приватне авионе и голф терене, у иностранству.

Међутим, приходи СББ у првом кварталу ове године износе само 59 милиона евра, што је наставак пада прихода из претходних пар година и поклапа се са растом кабловске мреже Телекома. У исто време је настављен тренд смањења броја корисника кабловске телевизије преко СББ-а.

Такође, Шолакова компанија у Грчкој ове године има за три милиона евра мање приходе него прошле, а заустављен је раст компаније у Словенији. На све то, камате на основу дуговања Јунајтед групе скочиле су за дупло и износе 63 милиона евра само за први квартал ове године.

Н1 и остали осуђени на пропаст Јунајтед медија - компанија под чијим су кишобраном Н1, Нова С, Данас и Спорт клуб, али и медији широм региона - у првом кварталу ове године има приход од 70 милиона евра, што је за читавих 15 милиона евра мање него у истом периоду прошле године. С обзиром на то да је овог лета Спорт клуб остао без Премијер лиге, коју ће у читавом региону да преносе Телекомови канали Арена Спорт, даље смањење прихода је неминовно. Шолакови медији, поготово у Србији, осуђени су на пропаст.

Јунајтед група губитник на свим пољима Телеком Србија је 2021. први пут у историји постао највећи оператор по броју корисника у сва четири сегмента пословања - фиксна и мобилна телефонија, интернет и мултимедија, изјавио је недавно генерални директор ове компаније Владимир Лучић. У последње четири године, када је почео нови инвестициони циклус Телекома, број корисника интернета повећан је за 47 одсто, а удео компаније на тржишту интернета достигао је 55 одсто. Паралелно, број корисника телевизије повећан је 2,5 пута, док је у мултмедији већи за 146 одсто. Телеком уједно бележи значајан раст свих кључних финансијских показатеља, на пример у последње три године оперативна добит увећана је за 82 одсто, а нето добит за чак четири пута.

- Још важније, тренд раста се убрзава и разлика у односу на конкуренцију постаје све већа у нашу корист - истакао је Лучић.

Дуг Телекома испод европског просека Иако је Телеком Србија инвестирао више од 1,2 милијарде евра, компанија нема никакав проблем са сервисирањем обавеза и примедбе неких критичара немају реално упориште.

- Презадуженима се сматрају компаније код којих је однос нето дуга и добити пре пореза, камата и амортизације (ЕБИТДА) већи од 5, а код Телекома је тај показатељ мањи од 3,5, далеко од “опасне зоне”, док је код Јунајтед групе чак 5,3. Такође, Телеком је бољи од просека за 15 великих компанија из Европе и САД које се баве истом делатношћу. То значи да имамо још простора за инвестиције, а да се не угрози задуженост - објаснио је први човек Телекома Владимир Лучић.