Подешавања Сачуване вести Претрага Navigacija
Подешавања сајта
Одабери писмо
Одабери град
  • Београд
  • Дечани
  • Јагодина
  • Крагујевац
  • Крушевац
  • Ниш
  • Нови Сад
  • Ораховац
  • Панчево
  • Пирот
  • Приштина
  • Призрен
  • Сомбор
  • Суботица
  • Штрпце
  • Ужице
  • Врање
  • Вршац
  • Зрењанин
  • Звечан

Вучић обилази радове на реконструкцији пруге Ниш - Димитровград

28.03.2024. 13:16
Пише:
Танјуг
Aleksandar Vučić
Александар Вучић / Извор: Танјуг/Александар Ћирић

Председник Србије Александар Вучић обилази радове на реконструкцији и модернизацији пруге од Ниша до Димитровграда, на деоници Пирот - Суково.

Поред председника присутни су и министар грађевинарства, саобраћаја и инфраструктуре Горан Весић, амбасадор Италије Лука Гори, шеф Делегације ЕУ у Србији  Емануел Жиофре, амбасадор Бугарске Петко Дојков, министарка за европске интеграције Тања Мишцевић, председник општине Димитровград Владица Димитров, председник општине Бела Паланка Горан Миљковић, градоначелник Пирота Владан Васић, градоначелница Ниша Драгана Сотировски и представици извођача радова компаније Трејс.

Радови на реконструкцији међународне пруге од Ниша до Димитровграда почели су крајем прошле године, подизањем старих шина код пиротског села Станичење. 

Реч је о деоници у дужини од 86 километара, а рок за завршетак радова је 1. 276 дана. Извођач радова је компанија Трејс, а вредност радова је око 170 милиона евра. У питању је једина деоница на траси европског железничког Коридора 10 која није електрифицирана. 

Ова пруга изграђена је 1886. године. Није реконструисана деценијама па су возови на појединим деоницама ишли брзинама до 30 километара на сат.

pruga Pirot-Sukovo
пруга Пирот-Суково / Извор: Танјуг/Александар Ћирић

Пројекат се финансира из кредита Европске инвестиционе банке и буџета Републике Србије, као и из донације Инвестиционог оквира за Западни Балкан.

Заменик градоначелника Пирота Милош Цолић рекао је раније за Танјугу да се реконструкција међународне пруге Ниш - Димитровград увелико ради у околини Пирота и да извођачи обављају радове у складу са предвиђеном динамиком.

Како је рекао, стратешки је значај овог посла за Пирот јер се очекује да уследи реафирмација железничког саобраћаја, али и да се ова врста саобраћаја одвија неупоредиво безбедније него што је то сада случај.

 - Велико нам је задовољство да после путног Коридора 10, имамо реконструкцију и  железничког коридора, што је од великог значаја за привреду, али и за цео овај део Србије. Оно што смо ми као локална самоуправа са Министарством грађевинарства договорили јесте да се посебно води рачуна на то да пруга буде сигурнија. Почев од насеља Радин До, кроз које пролази међународна пруга, пропуст ће бити шири и безбеднији, имаћемо два pothodnika код Железничке станице, затим мост од 15 метара на улазу у насеље Ђерам - рекао је Цолић.

Истакао је да ће у урбаним деловима пруга бити звучно изолована, а пружни прелази много безбеднији. Веома захтевни радови на реконструкцији пруге одвијају се тако што се наизменично прекида саобраћај.

 - Ми смо веома задовољни динамиком којом се ова пруга реконструише и очекујемо да железнички саобраћај, и путнички и теретни, када овај посао буде завршен буде неупоредиво квлаитетнији у будућности - казао је Цолић.

Међународна пруга од Ниша ка Софији, била је у веома лошем стању, а на појединим деоницама годинама уназад композиције теретњака су се кретале редукованом брзином, на свега тридесетак километара на сат.  Управо због дотрајале пруге, крајем 2022. године недалеко од Пирота десио се и акцидент када су се изврнули вагони који су превозили амонијак, па је дошло и до цурења амонијака. 

Када ова инвестиција буде завршена, комплетан железнички саобраћај одвијаће се неупоредиво безбедније. Ненад Станисављевић из Инфраструктуре железнице Србије је раније рекао да овај пројекат, осим реконструкције пруге од Сићева до Димитровграда, подразумева и изградњу пружне обилазнице око Ниша у дужини од око 22 километра. 

Министар грађевинарства, саобраћаја и инфраструктуре Горан Весић присуствовао је прошле године у новембру почетку радова и нагласио да ће се реконструкцијом и модернизацијом железничке пруге Ниш-Димитровград обухватити, реконструисати, модернизовати и електрификовати постојеће пруге Ниш - Димитровград, изградити нова, једноколосечна, електрификована обилазна пруга око Ниша у дужини од око 22 километра, чија је изградња планирана за 2024. годину, као и модернизовати сигнални и телекомуникациони системи за целокупан пројекат.

pruga Pirot-Sukovo
пруга Пирот-Суково / Извор: Танјуг/Александар Ћирић

Реконструкцијом и електрификацијом пруге Ниш - Димитровград, железнички Коридор 10 постаје конкурентнији транспортни правац, чиме ће се створити услови за већи транзитни саобраћај кроз Србију, као и између наше земље и Бугарске.

Весић је почетком марта ове године рекао да ће и брза пруга Ниш- Београд бити изграђена до краја 2028. године, као и да ће се возом стизати за 100 минута, а да ће радови почети 2025. године.

Приликом недавне посете Научном- технолошком парку у Нишу, и председница Скупштине Ана Брнабић изјавила је да очекује да ове године почне измештање пруге из центра Ниша.

Извор: Танјуг