Подешавања Сачуване вести Претрага Navigacija
Подешавања сајта
Одабери писмо
Одабери град
  • Београд
  • Дечани
  • Јагодина
  • Крагујевац
  • Крушевац
  • Ниш
  • Нови Сад
  • Ораховац
  • Панчево
  • Пирот
  • Приштина
  • Призрен
  • Сомбор
  • Суботица
  • Штрпце
  • Ужице
  • Врање
  • Вршац
  • Зрењанин
  • Звечан

ВУЧИЋ УВЕК КОРАК ИСПРЕД СВИХ! Председник на време спречио катастрофу - лажни еколози тражили укидање рудника, а Немачка се враћа ископавању угља!

15.10.2022. 09:12
Пише:
Србија Данас
Aleksandar Vučić
Александар Вучић / Извор: Србија Данас/Милана Павковић

Немачка се враћа ископавању угља, упркос сталним протестима активиста зелене агенде

Већ месецима жестоки активисти за заштиту животне средине кампују на пољима, а неки чак живе у кућицама на дрвећу у малом пољопривредном селу у западној Немачкој, надајући се да ће им се истомишљеници из остатка земље придружити и помоћи да се заустави ширење оближњег отвореног рудника који је претио да прогута село и његове фарме, пише The New York Тимес.

Масовни протести пре само две године навели су немачку владу да интервенише и спасе стару шуму од ширења рудника. А Зелена странка је забележила најбоље резултате на прошлогодишњим изборима.

НЕМАЧКА ПРИВРЕДА КЛИЗИ КА ИВИЦИ ПРОПАСТИ: Рекордан скок трошкова производње, три потеза могу спречити КОЛАПС државе

НЕМАЧКА ПРИВРЕДА КЛИЗИ КА ИВИЦИ ПРОПАСТИ: Рекордан скок трошкова производње, три потеза могу спречити КОЛАПС државе

Пилоти светске авио-компаније најављују ступање у штрајк - упутили јасан захтев

Пилоти светске авио-компаније најављују ступање у штрајк - упутили јасан захтев

"МОРАМО ОДМАХ ДА ДЕЛУЈЕМО" Лиз Трас мења Велику Британију из корена, прави заокрет за 180 степени!

"МОРАМО ОДМАХ ДА ДЕЛУЈЕМО" Лиз Трас мења Велику Британију из корена, прави заокрет за 180 степени!

- Ако би 50.000 људи изашло на улице, политичари би морали нешто да предузму -рекао је Екард Хеукамп (​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​58), последњи преостали фармер у Лицерату.

Али очекивано повећање броја демонстраната никада се није догодило. Влада је прошле недеље запечатила Лицератову судбину објавом да је РВЕ, највећа немачка енергетска компанија, потребан угаљ који се налази испод села да би надокнадила мањак гаса који је престао да долази из Русије.

Рат у Украјини и претња да зими неће бити јефтиног руског горива охладили су немачки ентузијазам за зеленију политику, бар за сада. У земљи која је обећала да ће у потпуности окончати своју зависност од угља до 2030. године, то је било нагло повлачење - а за неке и веома тешко!

Robert Habek
Роберт Хабек / Извор: Профимедиа

- Путинов агресивни рат нас приморава да привремено користимо више лигнита како бисмо уштедели гас у производњи електричне енергије - рекао је Роберт Хабек, немачки министар економије и бивши лидер Зелене партије, мислећи на угаљ лошег квалитета који се налази испод села. "Ово је болно, али неопходно због несташице гаса."

Немачка је половину потребног гаса увозила из Русије, који јој је главни извор горива за грејање. Након што је руска инвазија на Украјину покренула ланчану реакцију европских санкција и руских контрамера, тај ток је прекинут. Од почетка рата, немачка влада је знала да ће бити тешко обезбедити гориво да преброди надолазећу зиму.

Министар Хабек је у јуну најавио поновно отварање неких рудника угља - горку пилулу коју треба прогутати након успеха Зелених, само неколико месеци раније, у приморавању нове владе да убрза постепено укидање угља за осам година. Када је суша овог лета погоршала енергетску ситуацију успоравањем транспорта угља на рекама, влада је дала предност теретним возовима који превозе угаљ и друга горива у односу на путничке возове.

Пала подршка "зеленим политикама"

Анкета спроведена овог лета показала је да се 56 одсто Немаца слаже са поновним активирањем термоелектрана на угаљ, док је само 36 одсто против. Ово је значајан пад у поређењу са 73 одсто становништва које је у анкети из 2019. подржало да се укине употреба угља „што је пре могуће“.

Један од разлога што у Лицерату нема много демонстраната може бити тај што многи сматрају да нема смисла упуштати се у битку која је већ изгубљена!

The referenced media source is missing and needs to be re-embedded.

Иако је на десетине хиљада климатских активиста марширало по градовима широм Немачке крајем септембра, они су углавном своје захтеве усмерили на питања попут климатске правде за земље у развоју и приступачног јавног превоза – уместо да окончају употребу угља у Немачкој.

Од почетка кризе у Немачкој, удео енергије произведене угљем порастао је за скоро пет одсто. Угаљ тренутно чини скоро трећину укупне електричне енергије произведене у Немачкој!

Велики део тог угља долази из рудника Гарцвајлер у близини Лицерата, који је у власништву РВЕ-а и где неке од највећих светских рударских машина стално раде у огромној јами широкој скоро 20 километара.

Вучић: Србија се неће одрицати угља

Председник Србије Александар Вучић упозоравао је на надолазећу енергтску кризу и на време повукао паметне потезе за нашу земљу, рекавши да се Србија неће одрицати угља. 

Aleksandar Vučić
Александар Вучић / Извор: Танјуг/​Раде Прелић

Рударство је привредна грана у Србији која ће тек да расте, а не да буде угашено како би то многи споља желели. Важна је енергетска безбедност и Србија неће да прати светске модне трендове у тој области. Пратићемо потребе Србије - рекао је Вучић 6. августа у Председништву Србије у Београду на пријему поводом Дана рудара.

Где су сада сви лажни еколози који су кидисали на председника Србије и говорили да руднике треба угасити, чиме би се уништила наша држава?!