Подешавања Сачуване вести Претрага Navigacija
Подешавања сајта
Одабери писмо
Одабери град
  • Београд
  • Дечани
  • Јагодина
  • Крагујевац
  • Крушевац
  • Ниш
  • Нови Сад
  • Ораховац
  • Панчево
  • Пирот
  • Приштина
  • Призрен
  • Сомбор
  • Суботица
  • Штрпце
  • Ужице
  • Врање
  • Вршац
  • Зрењанин
  • Звечан

За мање од месец дана бензин и дизел повољнији за 13,5 динара, а ово ће вас посебно обрадовати!

23.04.2020. 17:27
Пише:
Србија Данас/Блиц
Gorivo
Гориво / Извор: Профимедиа

Смањење дажбина би се свакако одразило повољно на цену у смислу снижења.

Због кретања на светском тржишту, до краја недеље треба очекивати још једно снижење цена нафтних деривата на пумпама Нафтне индустрије Србије, речено је у овој компанији, а о ком износу је реч биће врло брзо.

То практично значи да ће се наставити тренд појефтињења горива, који од почетка године на њиховим пумпама за бензин износи 19,5 динара по литру а за дизел 24,5 динара.

И друге компаније најављују да ће кренути овим путем али потрошачи сматрају да је у Србији гориво требало и више до сада да појефтини, с обзиром на дешавања на светској берзи, па не очекују и да ће овај најављени пад цена на пумпама бити значајнији.

ДИРЕКТОР АВИО-КОМПАНИЈЕ ШОКИРАО СВЕТ: Ове године нећемо путовати авионом!

ДИРЕКТОР АВИО-КОМПАНИЈЕ ШОКИРАО СВЕТ: Ове године нећемо путовати авионом!

СРПСКО ЧУДО! Све о прузи којом ће возови јурити 200 км на сат, а до Новог Сада ће се стизати за 25 минута!

СРПСКО ЧУДО! Све о прузи којом ће возови јурити 200 км на сат, а до Новог Сада ће се стизати за 25 минута!

УКОЛИКО СЕ ВРАЋАТЕ НА ПОСАО, ОВО СУ ПРАВИЛА ПОНАШАЊА: Јако је ВАЖНО да се придржавате следећег!

УКОЛИКО СЕ ВРАЋАТЕ НА ПОСАО, ОВО СУ ПРАВИЛА ПОНАШАЊА: Јако је ВАЖНО да се придржавате следећег!

Нафташи пак тврде да су у изузетно тешкој ситуацији и да се не може очекивати да појефтињење буде пропорционално паду цена на берзи, јер се висина коштања литра у малопродаји не одређује само на основу берзанске вредности сирове нафте, већ и курса долара, залиха, пореских захватања.

По њиховим речима, сви ти параметри морају се узети у обзир када се одређује цена на српском тржишту, а онај који је посебно важан односи се на висину захватања државе, која је знатно већа у поређењу са земљама у региону. Због тих дажбина, како тврде нафташи, лимитирано је драстичније појефтињење горива.

- Смањење дажбина би се свакако одразило повољно на цену у смислу снижења. Ипак, то није реално очекивати имајући у виду да је редовно усклађивање акцизе са инфлацијом, које је требало да се деси у фебруару, померено за 1. јун, тако да нас оно извесно чека за око месец дана као увећање дажбина - наводе нафташи.

Томислав Мићовић из Удружења нафтних компанија Србије пак каже да у оваквим условима не би било добро да се дажбине увећавају већ је потребно да се преиспита целокупна политика акцизног опорезивања.

- Разлика између највише и најниже компанијске цене дизел горива, без фискалних дажбина, у земљама у региону је 0,179 евра по литру и она је тако велика због турбулентних кретања на глобалном тржишту, али је зато разлика између највиших и најнижих државних дажбина више него двоструко већа и износи 0,362 евра по литру. Из овога је лако извући одговор како настаје кључна разлика у цени горива између земаља - каже Мићовић.

У НИС-у пак не желе да се упуштају у послове државе, али кажу да криза изазвана корона вирусом има велики утицај на пад потражње за енергентима, како на глобалном нивоу, тако и у нашој земљи и осталим државама где послују.

- У овом тренутку је још рано изаћи са конкретним пројекцијама и прогнозама о кретањима на тржишту. Када је реч о ценама нафтних деривата у Србији, најпре треба истаћи да се, као и у свим сегментима трговине, и у трговини нафтним дериватима малопродајне цене у Србији формирају слободно, па је и тржиште нафтних деривата отворено. Поред тога, Србија је део светског тржишта и на цену горива у значајној мери утичу два јака спољна фактора: цена сирове нафте на светским берзама и курс долара на које НИС нема утицаја. Ми можемо да утичемо на формирање цена горива само путем повећања ефикасности нашег пословања, што компанија и чини - кажу у НИС-у.

Они наводе да дешавања на глобалном тржишту имају импликације и на домаће, па и на цене нафтних деривата.

- Међутим, важно је разумети да су залихе деривата како глобалних, тако и регионалних произвођача, трејдера, увозника, велетрговаца, па и малопродаваца, набављене по вишим ценама у ранијем периоду, тако да економска логика налаже да се залихе обнављају јефтинијом робом што обара просечну набавну цену и дозвољава постепено снижење цена. То значи да текућа ценовна ситуација на берзама, као и раније у сличним ситуацијама, не може да се рефлектује у реалном времену на цене деривата у продаји. Ми као компанија пратимо трендове на тржишту, па су у претходном периоду већ снижене цене нафтних деривата - наводе у НИС-у и додају:

- На дан 21. априла, малопродајне цене бензина (без пдв-а, акцизе и накнада) смањене су у односу на 23. март, за 18,7% односно 13,5 динара по литру, а дизела за 16,9% или 13,5 динара по литру. Велепродајне цене (без пдв-а, акцизе и накнада у динарима по литру) су у истом периоду снижене за бензин 28,4 одсто, а за дизел 18,7 процената. Имајући у виду трендове, ове недеље се може очекивати додатно снижење цена нафтних деривата на малопродајним објектима НИС-а. Важно је истаћи да НИС, и у условима ванредног стања у Србији, гарантује сигурно снабдевање српског тржишта и државних служби и константно ради на побољшању квалитета својих производа и услуга - тврде у овој нафтној компанији.

Услови на тржишту драматично промењени
Нафташи наводе да су услови на локалном и глобалном тржишту драматично промењени, уз значајно повећање трошкова по јединици производа.

- Вишемесечно смањење потражње ће приморати поједине рафинерије да смање, или чак обуставе прераду нафте, што ће озбиљно повећати трошак по јединици производа. Преполовљени промет горива, условно речено удвостручава трошак рада бензинских станица. Подаци показују да је због кризе изазване корона вируса, потрошња моторних горива у марту била око 16 посто нижа него претходне године, а у априлу чак 50 посто - наводе нафташи.

Трамп обећава помоћ за нафтне компаније, а удара шамар Шеврону: "Враћајте се из Венецуеле"

Трамп обећава помоћ за нафтне компаније, а удара шамар Шеврону: "Враћајте се из Венецуеле"

Русија верује у позитиван резултат споразума ОПЕК : Цена нафте пада, али какве су тачно прогнозе?

Русија верује у позитиван резултат споразума ОПЕК : Цена нафте пада, али какве су тачно прогнозе?

Антић и Грчић са рударима копа „Дрмно“ на Ускрс

Антић и Грчић са рударима копа „Дрмно“ на Ускрс

Вучић о историјском паду нафте: Србија ће спремно превазићи и ту кризу

Вучић о историјском паду нафте: Србија ће спремно превазићи и ту кризу

БЕЗ ПАНИКЕ! ПАД ЦЕНЕ НАФТЕ И НИЈЕ ТАКО ЛОШ: Ми смо у историјској "супер цонтанго" ситуацији, а ево ШТА то значи

БЕЗ ПАНИКЕ! ПАД ЦЕНЕ НАФТЕ И НИЈЕ ТАКО ЛОШ: Ми смо у историјској "супер цонтанго" ситуацији, а ево ШТА то значи