Подешавања Сачуване вести Претрага Navigacija
Подешавања сајта
Одабери писмо
Одабери град
  • Београд
  • Дечани
  • Јагодина
  • Крагујевац
  • Крушевац
  • Ниш
  • Нови Сад
  • Ораховац
  • Панчево
  • Пирот
  • Приштина
  • Призрен
  • Сомбор
  • Суботица
  • Штрпце
  • Ужице
  • Врање
  • Вршац
  • Зрењанин
  • Звечан

ЗА МЕСЕЦ ДАНА СЕ ЗАРАДИ 150.000 ДИНАРА! Ово у Србији нико не жели да ради - а пара све више и више

13.04.2022. 18:37
Пише:
Србија Данас/Информер
Novac - dinari
Новац - динари / Извор: Профимедиа

Малинарима недостаје домаћа радна снага, па запошљавају странце, који долазе чак и из Пакистана, Индије, Непала...

Српску малину овога лета, веровали или не, браће сезонски радници који долазе чак из Непала, а у малињаке у околини Ариља, Ивањице, Пожеге, Нове Вароши берачи стижу и из Индије и Пакистана!

Долазак ових радника неопходан је зато што у Србији, и поред одличне зараде, нема довољно заинтересованих за брање малина. Многа газдинства већ годинама принуђена су да запошљавају раднике из суседне Бугарске и Албаније, али ни тамо их нема довољно, па сад бераче "увозе" и са "егзотичних дестинација".

Студирање и посао могу заједно: Изаберите факултет на коме је то могуће

Студирање и посао могу заједно: Изаберите факултет на коме је то могуће

ЗАСЕЈАЛИ СМО ДУПЛО ВИШЕ ПШЕНИЦЕ НЕГО ШТО НАМ ЈЕ ПОТРЕБНО: Ових шест држава од СРБИЈЕ тражи помоћ у ЖИТУ, међу њима две чланице ЕУ

ЗАСЕЈАЛИ СМО ДУПЛО ВИШЕ ПШЕНИЦЕ НЕГО ШТО НАМ ЈЕ ПОТРЕБНО: Ових шест држава од СРБИЈЕ тражи помоћ у ЖИТУ, међу њима две чланице ЕУ

СРБИЈА СА ИНФЛАЦИЈОМ НА ЗАЧЕЉУ ЕВРОПЕ: Табаковићева открила колико ће расти рате на кредите и у којој ВАЛУТИ треба да штедимо

СРБИЈА СА ИНФЛАЦИЈОМ НА ЗАЧЕЉУ ЕВРОПЕ: Табаковићева открила колико ће расти рате на кредите и у којој ВАЛУТИ треба да штедимо

Брање тежак посао

Према речима власника плантажа малина, на огласе за раднике скоро да се нико не јавља, а сезона брања се приближава. Зарада је, како кажу, више него добра, али наши људи напросто не желе да раде овај посао. У јеку бербе дневница за бераче достићи ће и 8.000 динара (најмања загарантована је 5.000 плус храна и смештај), па је за око месец дана могуће зарадити и 150.000 динара!

Директор задруге "Агро еко воће" Божо Јоковић каже да сезона бербе малина креће половином јуна и да већ сада влада огромна потражња за берачима широм Србије.

- Сваке године највише радника долази са југа Србије, из Војводине и Републике Српске, али за ову сезону агенције за запошљавање нуде нам раднике и из далеке Индије, Непала, Пакистана. Малинари већ калкулишу и праве рачуницу и сигурно да овогодишњи род неће да препусте случају пошто је најављена откупна цена никад виша... - каже Јоковић.

maline
малине / Извор: Фото: РИНА

Светлана Цвијановић из Савеза пољопривредних произвођача западне Србије каже да за један дан у њиви тренутно може да се узме до 5.000 динара, али када почне берба, дневнице ће бити и веће.

- Радови у малињацима су већ почели, али и у купинама и на плантажама свег другог јагодичастог воћа. Радне снаге нема, па су и дневнице скочиле. Посао јесте тежак, али вреди се помучити јер се у сезони веома добро плаћа. За месец дана вредан радник може да заради и више од 100.000 динара! Ми смо приморани да плаћамо пуно, јер ће у супротном да нам пропадне род, а то не смемо да дозволимо. Просто, посао је такав да када плод сазри, он мора да се бере и ту нема никаквог чекања и калкулисања - каже она и додаје:

- У нашем малињаку плаћамо по обраном килограму, тако да ко добро и вредно ради, може да заради и до 8.000 динара дневно. Али и поред врло добре наднице, радне снаге и даље фали. Довијамо се како знамо и умемо, па нам долазе и радници из Бугарске и Албаније. И ово лето ћемо их сигурно ангажовати.

Цена малине ићи ће до 1.000 динара

Maline
Малине / Извор: Профимедиа

Малинари се надају да ће цена малине ове године премашити 600 динара по килограму. Штавише, поједини откупљивачи сигурни су да ће цена "изаћи" и на 1.000 динара по килограму, што би био историјски рекорд! На то ће, кажу стручњаци, пре свега, утицати мањак рода у брдским пределима, где су малињаке "покосили" касни снег и суша.

Директор задруге "Агро еко воће" Божо Јоковић каже да оно што забрињава јесте суша, која је зауставила раст малина, па ове године можемо очекивати мањи род него лане.

- Потражња за српским малинама је огромна, извозимо је највише у западну Европу и Јапан - каже саговорник.

Малинар из Ивањице Миодраг Сретеновић бераче безуспешно тражи већ тридесетак дана.

- Уз дневницу нудим смештај и храну, али нико неће да ради. Мој засад је на површини од око 50 ари, што и није тако пуно, али без радника је то немогуће обрати - очајан је Сретеновић.

Добар род малине

Јеленко Јаџић из Нове Вароши очекује добар род малине овог лета.

- Берба малине није уопште лак посао, али је зато добро плаћен. За дан у њиви надничари зараде између од 5.000 динара па навише, а у јулу, када почне берба, дневница ће још скочити... Касни снег и јутарњи мразеви нису погодовали малинама, али верујем да ће боље родити него прошле године. И цена ће, надамо се, бити још већа него прошле сезоне - каже Јаџић.