Skip to main content
Jorgovanka Tabaković

SRBIJA SA INFLACIJOM NA ZAČELJU EVROPE: Tabakovićeva otkrila koliko će rasti rate na kredite i u kojoj VALUTI treba da štedimo

Inflacija u Srbiji medu najmanjima, mali rast rata.

Guverner Narodne banke Srbije Jorgovanka Tabaković izjavila je jutros da se Srbija sa inflacijom od 9,1 odsto nalazi na začelju Evrope i da rate stambenih dinarskih kredita mogu da porastu između 45 i 250 dinara, zavisno od iznosa i dužine otplate kredita, i ne očekuje ni nagla povećanja rata za kredite u evrima.

ISPLATA NOVE DRŽAVNE POMOĆI LEŽE U PETAK! Ova grupa građana dobija novac

ISPLATA NOVE DRŽAVNE POMOĆI LEŽE U PETAK! Ova grupa građana dobija novac

POZNATO JE ŠTA ĆE BITI SA CENOM GORIVA OD PETKA! Stručnjak objasnio i šta možemo da očekujemo na LETO

POZNATO JE ŠTA ĆE BITI SA CENOM GORIVA OD PETKA! Stručnjak objasnio i šta možemo da očekujemo na LETO

POSKUPLJENJA SE TEK OČEKUJU! Sprema nam se LOŠ SCENARIO za sledeću godinu a RAZLOG je i više nego jasan!

POSKUPLJENJA SE TEK OČEKUJU! Sprema nam se LOŠ SCENARIO za sledeću godinu a RAZLOG je i više nego jasan!

Tabaković je gostujući na RTS-u rekla da nam je, kada je reč o inflaciji, slična Mađarska, dok Litvanija, Poljska, Češka imaju dvocifrenu inflaciju.

- Ovakva inflacija nije sreća i slučajnost već rezultat rada. Mi smo odbrambene mehanizne gradili kada je to bilo moguće, pa je od 2017. do 2019. Srbija kupila pet milijardi evra, što je bilo dovoljno da i u pandemiji prodamo 1,1 milijadu i zadržimo stabilnost, a 2021. smo ponovo kupovali - rekla je Tabaković.

Kazala je da kada su se spojile tri krize, nezavršena pandemija, energetska kriza i rat u Ukrajini, Srbija je imala čime da održi relativnu stabilnost kursa.

Guverner NBS je istakla da je samo u martu na odbranu dinara potrošeno milijardu i 160 miliona evra.

Kredit
Kredit
Foto: Profimedia

- Nasledila sam neto rezerve 5,5 milijardi i iako smo u martu najviše intervenisali, mi i dalje imamo devizne neto rezerve 11,6 milijardi, više nego dvostruko nego što sam nasledila, što je 14,3 milijarde bruto - objasnila je Tavaković.

Napomenula je da je Srbija imala sedam godina niske, stabilne inflacije i devet godina stabilnog kursa, ali da nije lako predvideti šta će se dalje dešavati.

Ukazala je da građani osećaju "uvezenu inflaciju", ali da NBS može da garantuje stabilnost i savetovala građanima da ne bi trebalo da kupuju evre.

- Građani bi trebalo da štede u dinarima, jer je to ekonomska računica, a sve računice koje mi dajemo to pokazuju - napomenula je Tabaković.

Podsetila je da, dok su cene energenata svuda rasle, negde čak i preko 40 posto, u Srbiji su cene najmanje povećane.

Govoreći o zamrzavanju cena nekih osnovnih životnih namirnica, guverner NBS je rekla da je cilj ove mere briga o ljudima i da se najugroženijima omogući da mogu da kupe osnovne namirnice.

- Proizvođači se žale da gube na tim namirnicama. Međutim, ne mogu da kažu da gube, jer će oni to nadomeste na drugim proizvodima - rekla je Tabaković.

Vremenska prognoza
Pretežno oblačno
23 Beograd