Подешавања Сачуване вести Претрага Navigacija
Подешавања сајта
Одабери писмо
Одабери град
  • Београд
  • Дечани
  • Јагодина
  • Крагујевац
  • Крушевац
  • Ниш
  • Нови Сад
  • Ораховац
  • Панчево
  • Пирот
  • Приштина
  • Призрен
  • Сомбор
  • Суботица
  • Штрпце
  • Ужице
  • Врање
  • Вршац
  • Зрењанин
  • Звечан

"Заиста велики потенцијал" Директорка Европске банке посетила Олимпијски центар Јахорина

11.09.2020. 13:59
Пише:
Промо
Jahorina
Јахорина / Извор: Фото: Промо

ЕБРД помаже да планина код Сарајева постане идеална туристичка дестинација

Директорка канцеларије Европске банке за обнову и развој Мануела Naessl посетила је јуче Олимпијски центар Јахорина заједно са министром спољне трговине и економских односа БиХ Сташом Кошарцом. Добродошлицу на олимпијској планини пожелели су им директор и председник Надзорног одбора ОЦ Јахорина Дејан Љевнаић и Недељко Елек, који су се својски трудили да делегацију ЕБРД и министарства упознају како са чарима Јахорине, тако и са њеним потенцијалима и могућностима за раст и развој туризма.

"ЗЕМЉА ЦРНА ПОПУТ КОСЕ МОЈЕ ЖЕНЕ" Сјајан принос кукуруза у Поморављу, Србија може да храни целу Европу!

"ЗЕМЉА ЦРНА ПОПУТ КОСЕ МОЈЕ ЖЕНЕ" Сјајан принос кукуруза у Поморављу, Србија може да храни целу Европу!

ДОБРЕ ВЕСТИ ЗА СРПСКО СЕЛО: Омогућена додела бесповратних средстава за развој руралног туризма

ДОБРЕ ВЕСТИ ЗА СРПСКО СЕЛО: Омогућена додела бесповратних средстава за развој руралног туризма

БЕОГРАД ПОСТАЈЕ ФИНАНСИЈСКИ ЦЕНТАР РЕГИОНА: Шта за Србију значи долазак ДФЦ-а?

БЕОГРАД ПОСТАЈЕ ФИНАНСИЈСКИ ЦЕНТАР РЕГИОНА: Шта за Србију значи долазак ДФЦ-а?

- Данас смо одржали конструктиван састанак у вези планова и даљег развоја ОЦ Јахорина и верујем да ће овакви састанци постати пракса и допринети што бољем позиционирању Јахорине на Европско тржиште. Добри резултати које смо остварили у овој летњој сезони, упркос свим потешкоћама са пандемијом ковида-19, говори нам да смо до сада правилно планирали и да смо направили добар одабир инвестиција што обећавамо и у будућности. Јахорина је у жижи интересовања инвеститора, али се градња одвија плански, припреме су у току, а конкретно је у плану изградња жичаре, ски-стазе са системом оснежавања, покретне траке, изградња жичаре "Рајска долина" са продајним местом и две ски-стазе уз трасу жичаре, хале Центар и ски-центра Игришта. Најзахтевнији пројекат ће бити изградња Гондоле Јахорина-Пале дужине 7.500 м и капацитета 3.000 скијаша по сату, са циљем повезивања градског центра Пала са планином, што представља нови вид транспорта - рекао је Љевнаић.

Директор ОЦ Јахорина је нагласио да ће стручни тим предано радити на реализацији историјских пројеката након којих ће Јахорина, како каже, бити лидер целе југоисточне Европе.

- Наше данашње госте смо упознали са свим нашим плановима и надамо се да њихова помоћ при реализацији неће изостати, јер и поред великих инфраструктурних радова, посебну пажњу обраћамо на природу и њено очување као и на људе из локалних средина и региона којима ће се обезбедити нова радна места и сигурна будућност, а што је уједно једна од водећих вредности Европе - додао је Љевнаић.

Председник надзорног одбора ОЦ Јахорина Елек је рекао да су уложени велики напори како би ова летња сезона била успешна:

- Изузетно је значајна данашња посета и подршка свих институција коју имамо, али велики успех је у доброј организацији и раду на терену. Олимпијски центар Јахорина је досадашњим резултатима показао да иде у правом смеру. Ми рачунамо на подршку Европске банке за обнову и развој као и Министарства спољне трговине и економских односа БиХ те да ћемо заједничким снагама уз нове пројекте и планове још унапредити Јахорину као дестинацију када је у питању и зимски и летњи туризам - рекао је Елек.

Direktorka Evropske banke posetila Jahorinu
Директорка Европске банке посетила Јахорину / Извор: Фото: Промо

Naessl је нагласила да ОЦ Јахорина може очекивати пуну подршку ЕБРД-а.

- Отворени смо за преговоре када је реч о приватном и заједничком капиталу у будућности. Очарана сам Јахорином. Заиста има велики потенцијал који се треба искористити и паметним улагањима учинити је идеалном туристичком дестинацијом. Такође бих истакла да ми можемо пружити министарству подршку у имплементацији туристичке стратегије - рекла је Naessl.

Кошарац је изразио задовољство састанком и постигнутим резултатима када је у питању летња сезона на Јахорини и додао:

- Опредељен сам као и до сад да заједно са надзорним одбором и менаџментом радим на афирмацији ове планине која може да постане регионални лидер у области туризма, а посета Naessl је само још један доказ да Јахорина иде у том правцу. Менаџмент ОЦ Јахорина има дугорочни план развоја за ову планину што смо данас у више наврата могли да чујемо и то је нешто што ме посебно радује, јер туризам у БИХ може бити важна грана привреде, ако не и заузети њен примат. У наредним данима ћемо дефинисати наше стратешко кретање и из аспекта промоције планова и резултата ОЦ Јахорина који су стварно пример добре праксе пословања у региону.

Током посете Олимпијском центру Јахорина домаћини су заједно са Naessl и Кошарцем посетили чланове "Даун синдром" центра из Бањалуке који су јуче допутовали због припрема за отварање кампа за особе са Дауновим синдромом. У склопу заједничког пројекта биће организоване рефлексолошке, фитотерапеутске и музичке радионице.

Након посете члановима Даун синдром центра тзв. бањалучка шесторка, који ће између осталог радити и као конобари у ресторану хотела "Вучко", Naessl и Кошарац су имали прилику да уживају и у најатрактивнијем садржају на планини - планинском бобу који никога не оставља равнодушним.

Ово лето на Јахорини је по свему историјско јер је према последњем пресеку остварено готово 50.000 вожњи, што је више од четири пута у односу на претходну годину, која је била најуспешнија по свим параметрима досад. Такође, за крај лета организован је догађај "Луди промо викенд" у сарадњи са Молсон Цоорс, где ће сви посетиоци поред дружења уз врхунско Никшичко пиво и одличну храну изврсних мајстора кухиње Олимпијског бара моћи да уживају у летњим садржајима, који ће бити доступни са 30 одсто попуста.

ДА ЛИ ТРЕБА КУПОВАТИ ЕВРО? Долар наставља да пада, ево шта се може очекивати

ДА ЛИ ТРЕБА КУПОВАТИ ЕВРО? Долар наставља да пада, ево шта се може очекивати

ОСИМ ПЕНЗИЈА И МИНИМАЛНА ЗАРАДА ЋЕ БИТИ ВЕЋА? Председник Србије најавио сјајне вести

ОСИМ ПЕНЗИЈА И МИНИМАЛНА ЗАРАДА ЋЕ БИТИ ВЕЋА? Председник Србије најавио сјајне вести

САВА ЦЕНТАР ПОНУЂЕН НА ПРОДАЈУ: Оглашен по почетној цени од 21,9 милиона евра

САВА ЦЕНТАР ПОНУЂЕН НА ПРОДАЈУ: Оглашен по почетној цени од 21,9 милиона евра

ВЕЛИКИ СКАНДАЛ: Трамп грешком послао чекове у Аустрију, већ 108 уновчено

ВЕЛИКИ СКАНДАЛ: Трамп грешком послао чекове у Аустрију, већ 108 уновчено

Бруто девизне резерве Народне банке Србије на крају августа 13,4 милијарде евра

Бруто девизне резерве Народне банке Србије на крају августа 13,4 милијарде евра