Подешавања Сачуване вести Претрага Navigacija
Подешавања сајта
Одабери писмо
Одабери град
  • Београд
  • Дечани
  • Јагодина
  • Крагујевац
  • Крушевац
  • Ниш
  • Нови Сад
  • Ораховац
  • Панчево
  • Пирот
  • Приштина
  • Призрен
  • Сомбор
  • Суботица
  • Штрпце
  • Ужице
  • Врање
  • Вршац
  • Зрењанин
  • Звечан

ЗИМА САМО ШТО НИЈЕ СТИГЛА У СРБИЈУ! У овом граду грејање ће коштати свега 38 ДИНАРА по метру квадратном!

23.09.2018. 21:40
Пише:
Србија Данас/Вечерње новости
Grejanje novac
Грејање новац / Извор: Профимедиа/илустрација

Овако се крећу цене "загревања" широм наше земље

Хладни дани куцају нам на врата, топлане по Србији летос су спремале постројења за зимску сезону, а грађани се надају да поскупљења неће бити. Много је протеклих година било оних који су "скидали" радијаторе јер им је цена централног грејања превисока. Међутим, таквих је све мање, јер се испоставило да је процедура одјављивања из топлана компликована, а и немогуће је потпуно укинути грејање, па опет остају одређене месечне, новчане обавезе.

Такође, они који живе у вишеспратницама тешко да могу да нађу адекватну замену, сем грејања на струју. Иначе, убедљиво најскупље грејање у Србији, нешто мање од 120 динара по квадрату, плаћају Београђани. Најјефтиније је у Шапцу, само 34 динара по квадрату стамбене површине.

У Нишу, за разлику од пре две године, када је чак 1.600 грађана поднело захтев за искључење са мреже, интересовање јењава јер су многи одустали због компликоване процедуре. Нишлије су незадовољне ценом грејања упркос чињеници да га плаћају чак упола јефтиније него Београђани.

Просечна цена грејања у Нишу нижа је за 21 одсто у односу на Нови Сад, 14 одсто у односу на Крагујевац, а мања је него у Лесковцу, Чачку, Бору, Краљеву, Смедереву, Пироту и Јагодини.

И у Кикинди су грађани незадовољни даљинским грејањем, а захтеве за искључење поднело је 27 потрошача, док је "Топлана" у претходне две године остала без 200 корисника.

Међутим, да би спречили искључивање са мреже, Надзорни одбор "Топлане" у јуну прошле године прописао је да власник стана мора да има и писану сагласност 75 одсто власника грејне површине осталих станова у згради прикључених на једну подстаницу.

ljudi u Toplani
људи у Топлани / Извор: Профимедиа

Многи власници станова у Кикинди који су раније уградили мераче топлоте покајали су се јер су грејање плаћали скупље него по метру квадратном. Зато су прошле године тражили да загревање поново плаћају по површини стана.

Потрошачи у Кикинди нису задовољни јер је Градском одлуком прописана температура у становима од 20 степени, уз одступање од плус-минус два степена. То значи да "Топлана" може да им испоручи топлотну енергију од свега 18 степени зими, чиме је испунила градску одлуку, а да се грађани смрзавају.

Новосађани који станују у граду, највећи број њих, имају централно грејање, док се станови и куће у приградским насељима греју углавном на гас и чврсто гориво, а има и оних који за ту намену користе електричну енергију.

У последњих годину и по, кумулативно посматрано, грејање је у Новом Саду појефтинило за 13,68 одсто. За стан од 50 квадрата, месечни рачун за грејање изнЗа кориснике којима се грејање обрачунава по потрошњи цена је 5,26 динара по киловат-часу за утрошену енергију и 229,48 динара по киловату за инсталисану снагу, без ПДВ.

Знатан број Новосађана греје се на гас, а тај енергент плаћају 38 динара по кубном метру.

- Плаћам за грејање просечно око 10.000 динара месечно, од октобра до марта. Имам могућност да комбинујем тако да дању ради котао на гас, а ноћу на струју, па изађе нешто јефтиније. Трошкови су, наравно, већи уколико је јача зима - каже Хаџи Драгослав Гајић, који има кућу од 130 квадрата у насељу Мали Београд.

Novi Sad
Нови Сад / Извор: Фото: Војводина

У Шапцу је на даљинско грејање прикључено 7.600 стамбених јединица и 55 пословних објеката, што је више од 473.000 квадратних метара.

Цена за стамбени простор у Шапцу износи 37,4 динара, а за пословни 42,50, плус ПДВ. Тако, на пример, за гарсоњеру од 26 квадрата "Топлани" треба платити 905 динара, док за четворособан стан од 97 квадрата цена износи 3.298 динара.осиће ове зиме око 4.200 динара месечно.

За нијансу је јефтиније грејање на гас које по кубику кошта 33,28 динара (плус ПДВ). На територији Шапца до сада је изграђено преко 200 километара гасне дистрибутивне мреже, која снабдева 2.650 купаца.

- Када сам 2004. године увео грејање на гас цена је била 16 динара по метру кубном, што је тада било најјефтиније. Сада је 33,28 динара, па за кућу од 170 квадрата у сезони је потребно 1.000 евра - каже Петар Марковић.

Дрва "популарна", пелет скуп

pelet
пелет / Извор: Профимедиа

Нишлије које се греју на дрва, што је иначе најзаступљенији енергент, кубик треба да плате од 4.400 до 4.700 динара, плус 550 динара за сечење. Пелет је већини недоступан јер је цена од 25.000 динара по тони превисока. У приградским новосадским насељима и селима добар део домаћинстава користи гас, али је огревно дрво ипак најпопуларније. Цене се уочи грејне сезоне крећу од 5.500 до 6.500 динара по кубном метру. Многи Шапчани који траже комфорнији начин грејања прелазе на пелет.

- За кућу од 120 квадрата потребно нам је пет до шест тона пелета. То кошта од 150 до 160 евра по тони, ако се купи одмах са пролећа, после је набавка мало скупља - прича Зорица Гојковић из Шапца. - Исплативије је јер смо више од 1.000 евра трошили док смо користили дрва и угаљ.

Квалитет домаћег гаса

Шапчани тврде да се неквалитетнији, домаћи гас, лако препознаје, јер боја пламена на шпорету, уместо наранџасте, постаје плавичаста. Ово, како веле, "дува" рачуне, јер повећава потрошњу енергента, због чега су многи у последње време прешли на систем такозване топлотне пумпе. Зависно од зимских температура, за кућу од 170 квадрата на овај начин потребно је тек 30.000 до 40.000 динара, што је значајна уштеда.