ЖУПСКЕ ВИНОГРАДЕ ОВА ГОДИНА НИЈЕ МАЗИЛА: Напао их град и тукла пламењача, а да ли је онлајн берза спас?
У Александровачкој Жупи завршава се берба белих сорти грожђа.
Док се аутохтона "тамјаника" увелико прерађује, "прокупац" и касне црвене сорте браће се за десетак дана.
У односу на прошлу, ова година је намучила виноградаре. Род, уколико га има је доброг квалитета, али су приноси упола мањи.

Америчке федералне резерве: ЕКОНОМСКИ ОПОРАВАК ЈЕ ЈОШ УВЕК ДАЛЕКО

СРБИЈА ВАПИ ЗА ОВИМ ЗАНИМАЊИМА! Највише потребне особе са средњом школом - чекају их високе плате

ОПОРАВЉА СЕ ТРЖИШТЕ АУТОМОБИЛА: Пораст броја нових возила први пут од почетка пандемије
Година искушења за виноградаре. Посебно у рејону Три Мораве. Средином маја тукао је град, а потом су лоза и грожђе страдали од пламењаче.
Драгомир Рајковић, виноградар-винар из Горњег Злегиња, каже да је киша била до половине августа, тако да је пламењача са лишћа сишла на грожђе и уништила род.
Према његовим речима, људи су и заборавили како се ради, а и доста кошта.
Грожђе су сачували најискуснији – који од њега живе. Лепи дани крајем лета и блага јесен, помогли су да зрно добије на квалитету.
- Морало је баш да се води рачуна када да се прска. Ми смо седам пута тарупирали траву, шишали у винограду, што до сад није било - рекао је Саша Николић, виноградар-винар из Виткова.
Шта виноградаре успорава у послу
Милан Спасић, виноградар-винар из Тржца каже да су буквално 24 сата на линији.
- Сада морамо да пропратимо сваки детаљ у винограду у берби, у преради и у ферментацији - истиче он.
Виноградаре у послу успорава недостатак младе радне снаге. У винограду средње школе у Александровцу са тим немају проблема. Берба грожђа део је практичне наставе.
Дејан Михајловић, професор винарства средње школе "Свети Трифун" у Александровцу је рекао да су се ове године деца бавила и заштитом.
- Слушала су професоре и видела су колико је било теже ове године одржати здрав виноград. Извукли су суштину – да ниједна година не може бити иста, макар се радило и о истој сорти грожђа - рекао је перофесор Михајловић.
Преполовљени приноси
Приноси су преполовљени, као и потражња вина услед пандемије. На предлог стручњака, Влада је ограничила увоз грожђа из региона, пооштравајући фитосанитарну контролу.
- Морали смо да водимо рачуна о садржају охратоксина и о тешким металима и о низу других проблема који могу да се јаве уколико је грожђе лошег здравственог стања, што је допринело да наши произвођачи грожђа могу да пласирају своје грожђе и да понуда и тражња буду у неку руку, једнаке - каже Марко Малићанин, председник Савеза винара и виноградара Србије.
Пласман производа омогућен је путем бесплатне онлајн берзе. То ће кажу у Савезу, убрзати прераду и продају, што ће помоћи у превазилажењу проблема које је ова година донела.