Анемични сте? Ево природних лекова да "живнете"
Послужите се састојцима из сопствене трпезе и реците "збогом" лошој крвној слици.
Поред чињенице да је гвожђе један од најраспрострањенијих елемената у природи, статистика Светске здравствене организације броји око 2 милијарде људи, махом жена и деце који пате од анемије, тачније имају недостатак гвожђа у кркви.
Ако немате довољно гвожђа, нема ни транспорта кисеоника до ћелија, а самим тим ни правилног рада мишића, као и бројних биохемијских реакција у организму.
Као и свако обољење, анемија се најпродуктивније лечи уз помоћ лекара, али некад постоје средства која могу да убрзају процес опоравка, у овом случају процес стварања гвожђа у телу. Издвајамо вам неколико најбољих природних лекова помоћу којих ћете лако пребродити ову болест.
Кашичицу листова коприве прекријте са 2 дл кључале воде и оставите да одстоји пет минута. Добијени чај процедите и попијте га млаког. Препоручена доза је три шоље дневно, а поступак примењујте пуне две недеље. У случају да вам се крвна слика још није довољно побољшала, наставите са терапијом.
Помешајте листове коприве, жалфије, мајчине душице и нане (у равномерним количинама). Кашичицу ове мешавине прелијте са 2.5 дл хладне воде, кувајте 1 минут, а затим оставите да одстоји 5 минута. Добијени напитак процедите и засладите медом и лимуновим соком. Представници алтернативне медицине саветују да овај третман упражњавате 2 пута дневно по пола литра овог чаја.
У литар воде ставите 20 г корена рена и кувајте око 20 минута. Оставите да одстоји преко ноћи, процедите и пијте две шољице чаја дневно и то најбоље између оброка.
Очистите и оперите 300 г белог лука, прелијте га литром чистог алкохола и оставите да стоји три недеље. Свакодневно узмите три пута по 20 капи добијене смесе, коју сте претходно измешали са пола литра млека.
Умутите 250 г какаоа, 250 г жутог шећера, 250 г меда, 250 маслаца, 2 кашике морске соли и 7 кашика јабуковог сирћета па добијени састојак ставите у тегле. Узимајте га као лек три пута дневно по једну кашику.
Лекари саветују да забодете ексер у јабуку и оставите га да преноћи. Сутрадан ћете неминовно затећи воћку тамније боље, а то је зато што је јабука "испила" сво гвођже из ексера. Једна таква ужина "коштаће" вас добре крвне слике.
НАПОМЕНА: Савети из овог текста су информативне природе и не могу да замене преглед код лекара или фармацеута када је ваше здравље у питању. Уколико имате озбиљне здравствене проблеме, обавезно се посаветујте са вашим лекаром. Информације проверавамо и молимо вас да их посматрате само као смернице на путу ка добром здрављу.
Прочитајте и: