Petak 08. dec 2023.
Martin Pistorius

NEOČEKIVANO: Posle 12 godina kome, probudio se kao da ništa nije bilo

Foto: Youtube Printscreen/TheVsphere
Tokom dugogodišnjeg ležanja u bolničkom krevetu, bio je svestan svega, mogao je da oseti prisustvo svojih bližnjih i uvek su mu se po glavi "motale" negativne misli.

Sa svojih dvanaest godina doživeo je jednu misterioznu bolest – imao je upalu grla, zbog koje je prestao da jede, počeo konstantno da spava i sve je manje komunicirao. Počeo je da gubi kontrolu nad svojim telom, lekari su ustanovili da ima meningitis i tuberkulozu, a nivo moždanih funkcija sveo se na bebin uzrast. Prognozirali su mu smrt.

Martin Pistorijus, poreklom iz Južne Afrike, krajem 1980-ih pao je u komu, a kako objašnjava posle dve godine tog perioda počeo je da se budi. Međutim, delovalo je kao da više nikada neće biti u stanju da obrađuje informacije.

Martin Pistorijus
Foto: Youtube Printscreen/TheVsphere

Lekarskom pregledu je ponovo podlegao 2001. godine koji je prognozirao da se oseća vidljiv napredak, toliko da danas komunicira sasvim normalno, kao da nikada nije ni doživeo komu. Tokom dugogodišnjeg ležanja u bolničkom krevetu, često su mu se u glavi vraćale scene kako u pidžami sa ocem gleda dečje crtane filmove. Osećajući prisustvo svojih bližnjih u bolničkoj sobi, uvek su mu u glavi bile misli "Potpuno sam sa, nemoćan", "Vi ćete biti sami zauvek".

Kada se probudio iz kome, odlučio je da svoje 12-ogodišnje pasivno stanje opiše u knjizi "Ghost Boy: My Escape From A Life Locked Inside My Own Body". Objavljivanjem knjige, ima cilj da pruži podršku svim ljudima koji su proživeli bilo kakvu vrstu bolesti i podsticaj da se "vrate na stari put".

Prilikom oporavka, 2008. godine je upoznao Džoanu, prijateljicu svoje sestre, sa kojom danas živi u srećnom braku i planira uvećavanje broja porodice.

Poslušajte priču mladog Martina, koja zapravo ima srećan kraj.

  

Vremenska prognoza
Pretežno oblačno
3 Beograd