Подешавања Сачуване вести Претрага Navigacija
Подешавања сајта
Одабери писмо
Одабери град
  • Београд
  • Дечани
  • Јагодина
  • Крагујевац
  • Крушевац
  • Ниш
  • Нови Сад
  • Ораховац
  • Панчево
  • Пирот
  • Приштина
  • Призрен
  • Сомбор
  • Суботица
  • Штрпце
  • Ужице
  • Врање
  • Вршац
  • Зрењанин
  • Zvečan

АСТРОНАУТСКИ ЈЕЛОВНИК: Како једна мрвица хлеба може бити ФАТАЛНА!

07.06.2015. 21:26
svemir
свемир / Извор: Фото: Youtube Printscreen/ Еуропеан Space Agency

Саманта Кристоферти је италијанска астронауткиња која се поред своје науке бави и истраживањем исхране која се спрема и користи у свемиру.

Ова астронауткиња направила је неколико упутстава за спремање хране у свемиру, тако да често спрема и посебне „свемирске“ специјалитете. Недавно је чак и донела и апарат за еспресо у Међународну космичку станицу.

Саманта ће учествовати у мисији „Футура“, која испитује астонаутски дуготрајни боравак у бестежинском стању. Колико им је битна храна, указује и њено признање о тзв. „бонус храни“ . Поред основне функције да им даје снагу и гориво, храна која их психички подстиче такође долази у обзир, па стога имају обичај да се хране нечим што их подсећа на дом, пише ртс.

Њени рецепти углавном укључују тортиље са грашком, шампињонима, пилетином... Тортиља је главни састојак, она је импровизована радна површина која повезује све састојке, и што је најбитније – не мрви се. То је важно зато што мрвице од хлеба представљају велику опасност за инструменте, па и за људе на Међународној космичкој станици.

Погледајте снимак на коме се види како прави тортиљу: